sön 23 feb 2020, 09:25#626784
Allt som växer behöver ha koldioxid.
För att skörden ska bli fin och grov behövs koldioxid.
Träden behöver koldioxid.
Köttdjur,mjölkdjur,gris,får har fått ett dåligt rykte från forskare som sedan fick sina fiskar varma.
Det är redan motbevisat att de INTE ligger bakom den såkallade växthuseffekten...
Idag talar man inte om " växthuseffekten", utan om "klimatförändringar", vilket också håller på att forskas om det verkligen är en onormal förändring, eller om det är ett återkommande skeende...
Ät kött, men också mycket rotfrukt och grönsaker. Allt som odlas har dubbelt upp.
Dels så bidrar det till att koldioxiden minskar men det ger också inkomst och tillskott i statskassan
.
Rovor, rötter, kål mm är billig bra mat, kan man även lägga dit sallat och gurka, tomat ( närodlade, annars försvinner den positiva effekten), paprika mm så ökar bara mängden goda och bra saker medans producenten av dessa kan odla nytt.
Jag lagar mycket mat med just rovor, kål mm i, dels så är det som sagt billigt och räcker länge till en familj på 6 personer.
Men sedan mår kroppen bra av dessa varor.
Gris kött är utmärkt, för grisar bökar i jorden så att det går att odla där, de äter också hushållsavfall så där slipper jag släpa i väg det till en brun tunna och betala för att bli av med det i en process som inte är så vidare "klimatsmart".
Kor håller landskapet öppet, de behöver dock ej ha öppna fält bara utan trivs utmärkt i skogliga partier och gärna med lite olika terräng...
Får är duktiga på att hålla sly borta, getter lika så, ger ett magert kött med mycket smak, den som tror man måste koka köttet länge, tänk om.
Vi har en konstig syn på jordbruk, men framförallt vad vi ger våra djur.
Ensilage är något som gör att kossornas mage inte riktigt fungerar fullt ut, det avger och koldioxid, medans hö är en mycket bättre vara, förr skördade man hö nästan överallt, nu ska det slås med maskiner som inte tar till vara på något så där blir det förluster.
Jag som slår med lie varje år, ser ju skillnaden på åkern och vilken skillnad sälgen gör för skörden, där ska sälgen vara i direkt anslutning till åkern, så att humlor och andra insekter kan pollinera.
Tänk förr, så blir framtiden ljusare.
Deras metoder för att bruka och värna...
Med lite modern touch så skulle allt blir annorlunda....