Skogsfastigheter

Förbereda sig för investering i skogsfastighet

18 inlägg 5126 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Förbereda sig för investering i skogsfastighet

Sörlänningen  
#600977
hlb skrev:Nåja, Gerteric äger väl "bara" halva Nibe ungefär, men alla vi som bor nära Markaryd ser upp till den mannen och inte har han näsan i vädret ändå. Rätt lik en viss Ingvar förresten.


Halva NIBE blir en del det också. Fantastiskt utveckling han har ordnat åt sig och andra aktieägare.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Förbereda sig för investering i skogsfastighet

Sörlänningen  
#600980
Vulcanus skrev:Är utflyttad Skaraborgare i 30-års åldern med hustru från Smålandstrakten boende i Stockholm som planerar att investera skogsfastighet i Östergötland eller Småland inom en femårsperiod. Tanken med investeringen är inte primärt för ekonomisk avkastning utan att kombinera investering i reala tillgångar med möjlighet till rekreation i form av jakt. Men också viktig faktor är att mina barn kommer ut i skog och mark så dom lär sig att sverige är mer än bara Stockholm.

Hur skall jag bäst förbereda ett köp av skogsfastighet? Vad behöver jag läsa och lära mig för att göra ett rimligt köp och sedan klara av att underhålla skogen.


Jag har läst Hållbart familjeskogsbruk Del 1 på Linnéuniversitetet (kanske blir Del 2 någon gång, men klarar inte av det tidsmässigt just nu) och tycker att den är bra. De flesta på kursen tycks ha just mindre skogsfastigheter på några tiotals hektar. Redan på Del 1 får man lära sig grunder i skogsekologi, hur man mäter stående skog och hur man mäter och säljer avverkat virke. Tentorna är väldigt lätta för alla som har pluggat på universitet, men inlämningsarbetena kräver ordentligt arbete om man skall göra dem ordentligt. Har varit ute och grävt gropar för att bestämma jordmån och jordart och har ägnat en dryg heldag åt att noga mätning av virkesförrådet på en avdelning i skogen.

Min situation är inte som din, utan jag har i någon mån växt upp min skog och övertagit min skogsfastighet från min far, men har arbetat utomlands nästan hela mitt vuxna liv och hade därför inte vidare bra koll när jag flyttade tillbaka till Sverige för att ta över skogen.

Förutom att läsa kursen rekommenderar jag verkligen att läsa skogstidningar, i första hand tidningen Skogen. Själv är jag något av en apart nörd och har plöjt de senaste femton årgångarna, men det är nog inget man skall ta efter. Men välj någon skogstidning (förslagsvis just Skogen) och läs den tills du är redo att köpa en fastighet. Om du sedan också tar 15 högskolepoäng är du riktigt väl förberedd.

Avatar Fallback

Re: Förbereda sig för investering i skogsfastighet

mooos73  
#600996 Det enkla svaret är väl, ställ dina frågor på Skogsforum för här finns mkt kunskap..??

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).