SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Ny Teknik och Elektronik

Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

33 inlägg 36646 visningar 13 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#595296 Digitaliseringen har gjort att det nu finns komplement till den vanliga klaven och höjdmätaren för skogsmätning, Skogsforum har nu testat Arboreal — en app för skogsmätning.

Skogsmätning till folket!
Historiskt så har skogsmätning varit något som skogsproffsen och främst skogsinventerare hållits med. Vill man ha fram något annat än grundyta och stammar per hektar så krävs klave och höjdmätare där data sedan matas in i volymfunktioner.
Nu börjar digitalisering genomsyra skogen och appar för smartphones dyker upp där man kan göra liknande mätningar som görs med klave, höjdmätare och relaskop. Tidigare har vi gjort ett första test av Katams app och nu har vi testat Arboreal.

1573544116_z-arboreal-skogsmatning-app.jpg


Att skogsmätning erbjuds till “folket” är ju givetvis en positiv utveckling men inte utan nackdelar. Har du ingen utbildning eller erfarenhet av skogsmätning och laddar ner en skogsmätningsapp och beger dig till skogs för att mäta så är risken att man mäter fel, även om appen mäter rätt. Anledningen är att man mäter en eller några provytor och får fram värden som sedan skalas upp för att gälla ett helt bestånd. Valet av provyta är extremt viktigt för att få representativ data för beståndet.

Objektiv vs subjektiv inventering
Planläggare som jobbar professionellt använder ofta så kallad objektiv provyteinventering där provytorna är förutbestämda innan man entrar skogen. Motsatsen är subjektiv inventering där man tar en runda i skogen väljer ut provytor man tror är representativa för beståndet. Är man i egen skog och mäter så är det mycket (obs mycket) lätt att leta upp en provyta som innehåller många träd och ingen stickväg. En mätning i en sådan provyta kommer överskatta beståndets totalvolym alldeles säkert och det blir nästan aldrig bra. Ska området avverkas så kommer du bli besviken när du ser avverkad volym och risken är att det blir onödiga schismer mellan dig och köparen.

För att använda en gammal klyscha så kan det vara så att man får bäst data från beståndet och ens värsta fiende mäter åt en och vice versa.

Arboreal appen
Arboreal är en app som idag endast finns för iOS (Apple) och som är framtagen av Johan Ekenstedt från Umeå. Johan är i sin tur även teknikspecialist på Sveaskog och de har även stöttat utvecklingen av appen. Appen är egentligen två appar där den ena enbart kan hjälpa dig att mäta trädhöjder och den andra kan klava träd i en provyta och mäta trädhöjd. Eftersom trädhöjdsmätarappen i princip är inbakad i taxeringsappen så recenserar vi taxeringsappen. Arboreal fungerar bäst på iPhones som är av version 7 eller över. Appen ska kunna fungera på vissa iPads men detta har vi inte testat.

1573544116_ar-teknik-arboreal.jpg


AR är fundamentet
AR står för Augmented Reality och översatt till Svenska blir det förstärkt verklighet. Appen använder smartphonens kamera och kan genom AR-tekniken “sätta ut” virtuella saker i den bild du ser i kamerabilden. I Arboreal visas detta genom att man sätter ut en mittpunkt av provytan som under hela mätningen kommer visas som en röd käpp i bilden. Om du tappar bort dig kan du därför panorera ett varv och leta upp den röda käppen så du vet vart i provytan du befinner dig. AR används mycket i Arboreal och visas förutom käppen i en yttre gränsmarkering av provytan, att de träd som du mätt får en mätbricka på sig och som ett gult streck över stammen när du mäter brösthöjdsdiameter.

Mätning med Arboreal
Arboreal har en fördel för vana skogsmätare i att provytan mäts precis som med klave och höjdmätare. Man kan säga att man har höjdmätare, digital klave och ultraljudstransponder/mätsnöre i appen.

Du väljer alltså ut en lämplig provyta i skogen, väljer sedan provytans storlek i appen (beroende på hur beståndet ser ut, är det glest ska provytan vara större), klickar in en mittpunkt (röda käppen) och börjar klava träden i brösthöjd. Inför varje klavning så väljer man trädslag och när klavningen är klar så går man vidare och mäter trädhöjder. Appen föreslår vilka träd som kan representera en bra medelhöjd och har du flera trädslag får du mäta höjd på alla dessa.

Trädhöjden mäter du ungefär som med en höjdmätare fast telefonen har ju inte laser eller ultraljud utan man mäter genom AR-tekniken och telefonens kamera samt gyrometer/accelerometer. Här gäller det att vara noga med att hitta bra sikt och stega iväg gärna en trädlängd från trädet för att få en så bra mätning som möjligt. Att mäta trädhöjder är svårt och kräver träning. Tänk på det.

1573544116_arboreal-iphone-diametermatning.jpg


Noggrannhet är vägen till framgång
Arboreal appen samsas på AppStore tillsammans med faceswap-appar, flygsimulatorer och streamingtjänster. Det finns en risk att man på grund av att det är en app till telefon tar för lätt på skogsmätningen och har en övertro till appen. Det är viktigt att påpeka för alla parter, såväl utvecklare som användare att skogsmätning kräver kunskap och noggrannhet, även om det är en app. Träden ska klavas i brösthöjdsdiameter (1,3 m ovan mark) och diametern ska mätas på stammen mellan kvistvarv. Man mäter med telefonens kamera så det kan bli fel om torrkvistar etc är i vägen vid mätning och du måste stå stadigt och ha full koll på din tumme när du mäter. Det samma gäller vi trädhöjdsmätning, märk först trädet i appen som ska höjdmätas. Stega sedan iväg minst en trädlängd och var noga när du mäter in rot och topp.

I detta hänseende skiljer sig Arboreal ganska mycket mot den andra Svenska appen för skogsmätning - Katam. I Katam tar du en videosnutt på beståndet och får mäta höjd manuellt, appen processerar sedan videon och tar fram provytedata. Arboreal är mer som en konventionell provytetaxering där varje träd klavas.

Testrapport
Undertecknad har testat appen under hösten 2019. Jag har fått låna en telefon av Arboreal eftersom jag själv inte kör med Apple. I denna telefon har jag kört flera versioner av Arboreal Skog, anledningen är företaget jobbat intensivt under hösten med att vidareutveckla appen. Några gånger har jag testat med en utvecklarversion. Det är viktigt att ha med ovanstående då de olika versionerna haft lite skillnader mellan sig och några har haft några uppstartsfel i sig. Exempel på detta är att en version hängde sig i klavningsfunktionen om jag gick ur appen och sedan in i den igen. En version tappade de virtuella märkbrickorna på träden så jag kunde inte vilka träd jag klavat och inte. Ovanstående får vi ta hänsyn till då jag testade appen under en intensiv period när företaget skulle lansera sin skarpa version på AppStore, även om de är lösta på nuvarande versioner.

1573544116_b-app-matning-grovskog.jpg


Under förutsättning att man som användare är noggrann och fokuserad så fungerar appen riktigt bra. Jag har varit runt och mätt bestånd som tidigare mätts av vårt mätorakel @tåndemåla och med hans mätningar som referens så stämmer utfallet riktigt bra. Några gånger har jag fått lite för höga volymer mot vad Tåndemåla kommit fram till men det faller inom marginalen.

Eftersom Arboreal (och Katam för den delen) använder telefonens kamera så fungerar det bäst att använda den när det ljust och när det inte regnar eller snöar. Eftersom man klickar mycket på skärmen är det också viktigt att hålla händer torra så denna funktion fungerar.

De mätningar jag gjort visar att en 100 m2 provyta tar upp till 10% av batteriet. Det är inte häpnadsväckande eller något men kan vara viktigt att ha med sig om man planerar att mäta mycket.

Diametermätningen är godkänd i telefonen. Den korsklavar givetvis inte och man måste vara noggrann och stå stadigt annars riskerar man att mäta fel. Tillvägagångssättet är att sikta in sig på ena sidan av stammen i brösthöjd, hålla inne mätknappen i appen och dra över ett virtuellt gult streck till andra sidan av stammen, där släpper man knappen. Här finns en risk att mäta fel och ha som regel att alltid titta på mätbrickan som dyker upp i skärmen som visar mätt diameter, stämmer den inte överens med “köttögat” så kan du gå tillbaka och mäta på nytt.

AR-tekniken kan spöka till det lite i svår terräng. Ett exempel på detta är provytans yttre markering kan hamna ovanför dig själv i stark lutning. Det är inga större problem men kan vara värt att känna till. En klar fördel här är att appen låser klavningsfunktionen om telefonen kommer utanför provytan.

Här är en video från ett av testerna där du får följa med på en hel 100 m2 mätning. Diskutera gärna vidare utfallet från mätningen som inte är gjord med hänsyn tagen till stickvägar.



Vad säger proffsen?
Jag har pratat med några skogsmätningsproffs som också testat Arboreal, bland annat Tåndemåla. Kontentan blir att de proffs jag pratat med tycker Arboreal mäter bra men inte lika snabbt som med deras konventionella teknik med klave och höjdmätare.

Är Arboreal något för mig?
Det här är en berättigad fråga för många och det finns säkerligen lika många svar som användare. Något som vi märkt under testerna är att appen är kanonbra till att mäta gallringskog. Är du intresserad av att mäta gallringsuttag är Arboreal ett enkelt sätt. Det samma gäller givetvis också slutavverkningsskog som planeras att avverkas. Här kan du få ett mått som du kan använda som referens till inmätningen, men att mäta gallringsskog, före, efter och uttag är nog det användningsområde som vi fastnade mest för. Här kan Arboreal vara ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att få koll på sin gallringsskog och mäter du före gallring kan du enklare ställa krav på önskat uttag med mera.

1573544116_arboreal-resultat-app.jpg


Förutom ovanstående så skulle Arboreal kunna vara en bra app för dig som rör dig mycket inte bara i din egen skog. Du kan då slå provytor och genom detta bygga på din kunskap om hur olika bestånd ser ut och varför, något du kan ta med dig till ditt framtida skogsbrukande.

Teoretisk skulle även Arboreal vara ett bra verktyg för skördarförare i gallring. Normalt används relaskop och provyta för att få stammar per hektar. Med Arboreal skulle skördarföraren kunna mäta gallrade områden allt eftersom och anpassa sitt uttag till olika bestånds förutsättningar. För de skogsentreprenörer som kör hprGallring skulle appen också kunna fungera som verifiering.

Kostnad och data
Arboreal är gratis att ladda ner från AppStore och när du laddar ner den får du tre gratismätningar att testa med. Tycker du att Arboreal är något för dig så kan du börja prenumerera på fria mätningar i appen. Kostnaden för prenumerationen är 85 kr per vecka eller 279 kr per månad. Alla dina mätningar sparas i appen och du kan via en karta i appen se alla dina mätningar, klicka på dem du vill och få upp resp provytedata. Skapar du ett konto hos Arboreal så sparas alla din mätningar i Arboreals databas. Detta är något som vi inte testat i denna gång, här får återkomma om vi gör ett test på detta.


Fördelar:
Beståndsmätning inte bara för proffs.
Höjdmätning i appen.
Enkelt handhavande, intuitivt användargränssnitt.
Snabb mätning för ej professionella.
Förhållandevis billig mätning.

Nackdelar:
Drar en del batteri, 10% per provyta ungefär i våra tester.
Störande om telefonen ringer (inte appens fel, mer systemet)
Finns bara till iPhone ännu.
Svår att använda i regn/snö.
Kräver noggrant handhavande.



   TS
Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

rejser  
#595320 Finns det några integrationer mot digitala skogsbruksplaner? Hade ju varit intressant att få in data mot t.ex. traktdirektiv och se så att uttaget blivit som man beställt.
Nu vet jag bara hur eSkog ser ut på den fronten. Men hade ju varit intressant att koppla datat mot åtgärder och få det uppdatera som en avstämning mot den automatiska nedräkningen när uppgiften är utförd.

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Fredrik Reuter  
#595324 Hej,
Inte vad jag vet idag men vi får se om någon kommer med annan info.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Skogsmätarn  
#595456 Vi skickar upp datat i molnet och kommer snart att släppa så att användaren kan se och sammanställa mätningarna där. Sedan kommer vi att bygga enkla exportfunktioner och vi har diskuterat att även bygga export till skogsbruksplaner. Men det är inget som kommer att vara på plats under närmaste månaden.

Ju fler som framför synpunkten desto mer motiverade blir vi att bygga :smile: . Så fortsätt komma med synpunkter och frågor.

Många har påpekat att det är svårt att veta vilka träd som redan är mätta.

Därför kommer vi att under nästa vecka släppa funktionen att få en varning om du redan mätt ett träd.

/ Johan Ekenstedt

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Camaro1969  
#595458 under nackdelar måste väl priset ligga högst upp tycker jag
3348:- PER ÅR

det är nästan hutlöst

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Skogsmätarn  
#595461 Om du mäter varje dag så blir det inte så dyrt per dag.

Du kan ju alltid inaktivera prenumerationen när du inte ska mäta - du har alltid tillgång till mätningarna som du redan gjort. Så om du mäter några veckor per år så blir kostnaden väldigt låg.

Men allt är relativt - Trestima tar ju 10 000 - 25 000 kronor per år och användare. En komplett manuell mätutrustning kostar tusentals kronor.

Vi funderar på att lägga in ett alternativ att betala per mätning för att kunna tilltala de som mäter väldigt sporadiskt.

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

rejser  
#595476 Tackar för svar.
Tycker personligen inte priset är så farligt. Iaf jag är inte ute så mycket att jag skulle behöva hela året som prenumeration. Och man får väl helt enkelt samla ihop sig lite i hur man gör, skulle nog behöva 2-3 månader max om man klumpade ihop jobbet.

Om ni är lite sugna på att bolla tankar om integrationer med skogsbruksplaner kan ni höra av er.

Avatar Fallback

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Svendufva  
#596309 Både Kartam och Trestima förefaller ju vara väsentligt dyrare än Arboreal Skog? I vart fall som jag tänkt mig mäta (mina egna fastigheter någon vecka per år)

Arboreal Skog har också den fördelen att den kan användas även på skogsskiften som inte är underväxtröjda. Den är på det sättet en mångsidigare produkt.

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

A-skog  
#596517 Hur fungerar det med bokföring/deklaration när man betalar i appen?

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Camaro1969  
#596518
A-skog skrev:Hur fungerar det med bokföring/deklaration när man betalar i appen?


du får väl något kvitto till mail eller liknande skulle jag tro

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Camaro1969  
#596519
Svendufva skrev:Både Kartam och Trestima förefaller ju vara väsentligt dyrare än Arboreal Skog? I vart fall som jag tänkt mig mäta (mina egna fastigheter någon vecka per år)

Arboreal Skog har också den fördelen att den kan användas även på skogsskiften som inte är underväxtröjda. Den är på det sättet en mångsidigare produkt.


hittar inga prisuppgifter på kartam eller trestima

hittar heller inget som heter kartam, du får gärna länka

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

skivimaki  
#596935 Du kan få gratis test av Trestima här: https://forestmeter.com/

prisinformation för skogsägare och småföretag finns också där.

Hälsningar,
Simo / Trestima
Senast redigerad av skivimaki tor 21 nov 2019, 13:39, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

JerryH  
#596936
Camaro1969 skrev:
Svendufva skrev:Både Kartam och Trestima förefaller ju vara väsentligt dyrare än Arboreal Skog? I vart fall som jag tänkt mig mäta (mina egna fastigheter någon vecka per år)

Arboreal Skog har också den fördelen att den kan användas även på skogsskiften som inte är underväxtröjda. Den är på det sättet en mångsidigare produkt.


hittar inga prisuppgifter på kartam eller trestima

hittar heller inget som heter kartam, du får gärna länka



Katam

Avatar Fallback

Re: Arboreal App för skogsmätning, Skogsforum Testar

Hasse smålänning  
#599241 KATAM hittas på www.katam.se
Appen finns för Androidtelefoner och finns i två versioner. "KATAM Mini" är gratis. "KATAM Pro" kostar 396:-/mån alternativt 2 800:-/år, exkl moms.

Användarvisningsbild

Nu snabbare och enklare mätning med Arboreal Skog

Skogsmätarn  
#624184 Vi har just släppt en ny version av appen där det är enklare att mäta.

Du behöver nu bara sikta på trädet för att kunna mäta diametern.

Det gör det enklare och snabbare att utföra en mätning.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).