Skogsfastigheter

Mera skog ?

17 inlägg 11849 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Mera skog ?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#587186 Låter bra! Fler aktörer som kan hjälpa en att utveckla sitt skogsbruk är bara bra. Den närmast oligopolliknande situation vi nu lever i är inte till fördel för oss råvaruleverantörer.
Nya aktörer med nytt "tänk" är bra. Lämna sin skog på ett förvaltningsuppdrag kan du göra till alla de stora också så det är i sig inget nytt eller särskilt ovanligt.
Fortsätt berätta hur det faller ut!

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Mera skog ?

Torbjörn Johnsen  
#587192 Det här är med förvaltningsavtal och förvaltningstjänster är en väldigt intressant fråga. Tyvärr så är inte den svenska virkesmarknaden idag uppbyggd på ett sådant sätt att det ger speciellt mycket utrymme för fristående serviceföretag som verkligen "är på skogsägarens sida". En viktig skiljelinje är nämligen hur "förvaltningsuppdraget" finansieras.

Om den som erbjuder tjänsterna även köper (och säljer vidare) virke så blir det direkt en intressekonflikt. Dels så behövs ett visst virkesflöde för att det ska "löna sig" för företaget att utföra förvaltningstjänster och dels så vill detta företag, precis som andra virkesköpare, göra en så bra affär för egen del som möjligt. Det är inget att säga något om då vi lever i en marknadsekonomi men det är heller inget att hymla om. Sen är det säkert bra att det finns mindre virkesköpande företag som med sin flexibilitet och marknadskunskap kan bidra till ökad konkurrens på virkesmarknaden men det centrala problemet här är vart massaveden ska ta vägen. För detta sortiment finns tyvärr få köpare idag. Ett virkesköpande förvaltningsföretag måste, precis som alla andra virkesköpare, balansera sitt intresse av att maxa den egna affären på virket med att ge skogsägaren så bra villkor att man får komma tillbaka och köpa mer virke i framtiden. Desto mer kunskap skogsägaren har, desto större krav på virkesköparen att agera anständigt. Och tvärt om...

Fullt ut fristående serviceföretag för skogsägare (konsulter, förvaltare...) måste, om de ska vara fristående, finansiera sin verksamhet med annat än virkeshandel. När Fredrik och jag var i USA i våras och träffade skogsägare där såg vi som en av de största skillnaderna mellan New England och Sverige att skogsägarna använde konsulter och förvaltare som inte var involverade i virkeshandeln. Det var en total självklarhet att man inte förenade förtroendeuppdrag åt skogsägare med virkeshandel från samma klient. Eller som en av konsulterna uttryckte det:

-As the fiduciary agent for the landowner it would be unethical for me to purchase landowners wood and have a conflict between my income and my client's income.


Läs mer om dett i tråden Virkesmarknad och priser i New England & New York

Det här innebär att man som helt fristående förvaltare antingen måste ta ut ett arvode för utförda tjänster (vilket det säkert kan vara värt om man får bra hjälp) eller att man får provision på virkesaffärerna utan att man själv är en del i transaktionerna. I den senare lösningen har man ju ett gemensamt intresse med skogsägaren att få så bra betalt för sålt virke som möjligt men det kan ju finnas en intressekonflikt i hur stora volymer som ska avverkas per år.

Frågan är hur Mera Skogs affärsmodell ser ut? Jag antar att den handlar mycket om virkesköp och att man, om man ska kunna bli av med massaveden, har ett avtal med en större köpare för just detta sortiment? Någon som vet?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).