ons 17 jul 2019, 08:16#576466
Richard B skrev:Sen skriver du att timmer i princip inte består av mineraler, kanske inte höga procent som barr och grenar men kan du bara vara vänlig och säga hur många procent kalcium en torr stam innehåller? Du borde nog veta det eller kan slå upp det. Vill du inte säga hur många procent kalcium det är så lämnar jag dig i fred så kan du fortsätta att vara här och ha åsikter om att träd kan odlas om och om igen i samma jord och så kan man lyfta ut obegränsat med timmer för det känns meningslöst om du inte är medveten om hur mycket mineraler som lyfts ut ur mark.
Jag vet inte om du inte läser det jag skrivit eller inte förstår, så jag tar det en gång till.
Att våra barrträd har en försurande effekt på marken är ingen nyhet. Det har man vetat länge. Det är en helt naturlig process i den boreala skogen och de växter som lever där är anpassade till detta. Det är exempelvis därför som blåbär inte kan odlas i vanlig trädgårdsjord, eftersom den är anpassad till skogsjord som har ett lägre pH. Men det är inte så att skogsmarken kontinuerligt bara blir surare och surare utan det är ett jämviktstillstånd i den boreala barrskogen.
När det gäller innehållet av mineralämnen i träd så varierar det mellan trädslag, växtplatser och även inom enskilda träd, men det ligger på i storleksordningen 0,2% av torrvikten och av det utgör calcium ca hälften. Men trots att det är en väldigt liten andel så blir det ändå ett antal kg per ha som försvinner ut ur systemet vid en slutavverkning. För att få ett hum om storleksordningen så kan man säga att det försvinner i storleksordningen lika många kg mineraler per ha som det försvinner kubikmeter stamved. Samtidigt måste man komma ihåg att våra moränmarker normalt innehåller väldigt stora mängder mineraler tillgängliga för växterna. Det är ingen brist på mineraler.
Det har då och då framförts farhågor om att skogsmarken skulle få slut på tillgängliga mineraler eller bli så försurad av upprepad avverkning att det inte längre skulle gå att få skog att växa där, alltså ungefär samma förlopp som man har sett på en del odlad mark på olika håll i världen, där man under årtionden odlat utan att gödsla. Det har gjorts försök att modellera detta men resultaten varierar och är väldigt osäkra. Det man hittills kan säga är att på de lokaler där vi idag är inne på tredje generationen brukad skog (såna områden finns framförallt i delar av Götaland, Svealand och Bergslagen) så ser man inga tendenser till lägre tillväxt eller försurad mark. En av diskussionerna om GROT-uttag handlar om detta men inte heller där finns det några entydiga svar.
Så om jag sammanfattar så finns det teoretiska modeller som förutspår vad som hypotetiskt skulle kunna hända på riktigt lång sikt, 10-100 omloppstider, men inga observationer i fält, som tydligt visar att teorierna stämmer.
Edit: Jag glömde länkar för den som vill läsa på.
https://www.researchgate.net/publicatio ... _POLLUTIONhttps://nph.onlinelibrary.wiley.com/doi ... .tb05348.x (den kan ta en stund att ladda ner)