Skogsnyheter

Vida i Nössemark investerar i ny virkestork, +50% produktion

2 inlägg 1323 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Vida i Nössemark investerar i ny virkestork, +50% produktion

Fredrik Reuter  
#572970 Vida har investerat i en ny virkestork till sin anläggning i Nössemark som ligger strax innanför gränsen mellan Norge och Sverige i Västra Götaland. Det är företaget Valutec som fått förtroendet och den nya torken ska inte ersätta någon av de nuvarande torkarna utan skälet är att höja produktionen.

Vida producerar idag 150.000 m3 sågad vara per år vid sågen i Nössemark men planerar att höja årsvolymen till 250.000 m3sv. Den nya virkestorken är troligtvis ett led i denna expansion.

Det är så kallad kubb som sågas i sågen i Nössemark, primärt gran i längder på 2,5 meter. Köpet av sågen var enligt Vida ett strategiskt köpt då det kommer finnas mycket gallring i granskogar i närområdet framöver, och även i sydvästra Värmland.

Den nya torkanläggningen som går under produktnamnet FB kommer ha värmeåtervinning och ska uteslutande torka sågade plank av gran i längden 2,45 m. Torkning sker ner till 18% fuktkvot.

Här kan du läsa mer: https://news.cision.com/se/valutec/r/vi ... n,c2849388

Bild

Bild från Valutec   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Vida i Nössemark investerar i ny virkestork, +50% produk

Alvarsson  
#572982 Kul med ökade investeringar och därmed ökad produktion. Hoppas på ökade priser på råvaran!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).