Skogsfastigheter

För den lille skogsägaren. Del 1.

47 inlägg 14497 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

För den lille skogsägaren. Del 1.

halvproffs  
#567055 Och för den nye skogsägaren med mindre än ca 100 ha.
Är man oerfaren så behöver man hjälp för att komma igång och det bästa sättet är att ta hjälp av någon man litar på och är redo att ställa upp

Skogsbruk är ju väldigt komplext med massor av funderingar och alla behöver hjälp att komma igång.
Vad har du för inriktning med ditt skogsbruk, behövs det för ekonomi eller för ett stort allmänintresse, kanske t.o.m för naturvårdande syfte som det kallas.
I vilket fall som helst behövs vägledning annars kan det gå på tok både ekonomiskt och skogligt.

Mitt råd är att börja försiktigt och känna sig för. Är syftet rent ekonomiskt/skogligt så ta hjälp av en skogsägareförening eller från något bolag.
Börjar ni från noll är det bäst att gå kurs för röjsåg och motorsåg och sen träna upp skickligheten.
Perfekt när ni känner att nu känns det säkert och då kan det bli så att köp av dragare med vagn av något slag behövs för hemforsling av ved och ev. försäljning av den.
För att finansiera detta gör ni en slutavverkning på några ha så det finns pengar för ränta,amortering och för revisor.
Ni träffar andra skogsägare och diskuterar åtgärder och skaffar hela tiden större kunskap.
Ni går med i jaktklubben och lär er hitta på andra marker runt era och får en portion älgkött i frysen.
Efter slutavverkningen ni gjort ska det planteras och där behövs råd om plantval, ev markberedning eller om det lämnats fröträd osv.
För planteringen finns det bra skrifter hur den skall utföras.
Nu har det gått några år och slyet kommer i planteringen så det är dags att ta fram röjsågen och röja fram planten som förhoppningsvis gått till bra.

Skrivklådan fortsätter senare om ni vill 😊


Senast redigerad av halvproffs sön 19 maj 2019, 09:58, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

mooos73  
#567066 Om man ska vara politiskt korrekt kan men ju tillägga att det finns alternativ till skogsägarförening, Skogsällskapet, något av dom privata skogsbolagen.

När jag var nybliven skogsägare var det ingen från skogsägarföreningen som hörde av sig trots att flera i byn representerade dem och säkert hade bra koll på att jag övertagit fastigheten.
Dock la en av dom stora skogsbolagen stor möda att få kontakt med mig, inte helt lätt då jag inte hade ngt telefonnummer registrerat på mig vid det tillfället, men det kom ett personligt brev med snigelpost att dom gärna ville komma i kontakt med mig för att se om dom hade ngt att erbjuda mig och så blev det.

Blev dock ifrågasatt som en svartfot långt senare varför jag inte gick med i skogsägarföreningen av dom lokala representanterna......

Jag vet att många anser att virkesköpare bara jobbar för sin uppdragsgivare och alltid ser till deras bästa och så är det säkert till stor del men har mött många fantastiska virkesköpare genom åren och har bara vid ett tillfälle känt mig lurad och det mynnade helt sonika ut i att jag bytte skogsbolag. Skogsbolagen har ju samma intresse som dig att få komma tillbaka om 5, 10, 15 och 20 år för att göra affärer med dig så att dom skulle grundlura dig idag för en kortsiktig relation är nog inte jättevanlig. Sedan finns det rötägg överallt och det är svårt att skydda sig mot.

Användarvisningsbild

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

halvproffs  
#567071 Jo, skulle nog skrivet så. Jag själv har nog använt alla i trakten förekommande bolag. Skogssällskapet finns inte här ved jag vet.
En lugn och saklig person får jag mest förtroende för.

   TS
Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Avslutat-02  
#567073 Att hävda att skogsägare föreningen bara ser till skogsägarens bästa är en ren lögn.
De vill ha virke och skiter oftast fullständigt i dig efter avverkning, precis lika som dåliga virkesköpare, för de är ju också virkesköpare.

Sen finns det de som är bra på sitt jobb.
Men att bli svarte Petter för något dylikt, fy fan va lågt av smått IQ begränsade.

Vem som helst kan räkna ut att de har egna intressen än dina.

Användarvisningsbild

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

halvproffs  
#567078 Hur du går på röjarn! Verkar som du blivit lurad och bitter hela tiden. Som sagt, en lugn och saklig person får nog dom flesta förtroende för, inte en som bara vräker ur sig otrevligheter

   TS
Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Palakangas  
#567080
halvproffs skrev:Hur du går på röjarn! Verkar som du blivit lurad och bitter hela tiden. Som sagt, en lugn och saklig person får nog dom flesta förtroende för, inte en som bara vräker ur sig otrevligheter

Så rätt så😊

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

mooos73  
#567082 Jo men det låter fint att skogsägarföreningen ägs av medlemmarna. Grundtanken var bra när dom bildades gammalt tillbaka av jord och skogsbrukskoperationen. Tanken var ju att ge medlemmarna bästa avräkningspris, lägsta inköpspris mm men tyvärr blev det kolloser på lerfötter ist. Såg detta ganska tydligt inom LRF där jag var förtroendevald under många år, LRF gjorde affärer till höger och till vänster och medlemmarna betalade och betalade. I LRF familjen räknade man in skogsägarföreningarna, Lantmännen, Mejeriföreningarna mfl. Vetefan hur många människor i vitskjorta varje bonde/skogsägare avlönar men många är det. Jag förslog vid något tillfälle att LRF borde betala ut vinstutdelning till sina medlemmar då LRF vid det tillfället gjorde stora vinster i sina delägda aktiebolag men oj vilken uppståndelse det blev då........ Bönderna gick på knäna och betalade, vi ganska högt upp i hierarkin åkte på fina konferenser med god mat och gott vin.... Årstämmor i Stockholms stadshus där det inte prutades på ngt men om du ville ha ett glas mjölk till middagen så gick inte det, men en Ramlösa kunde du få om du inte ville dricka alkohol...

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

mooos73  
#567083 Ber om ursäkt, nu spårade vi ur det tråden skulle handla om så jag ska besinna mig.......

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Avslutat-02  
#567084 Nä då inte har jag blivit lurad inte men jag har tröttnat på skogsägareföreningar som något jättebra, de är ungefär som de flesta andra, det vill säga tjäna pengar.

Men om det känns naturligt det som ovan nämnde att bli dåligt bemött i byn för att man inte valde föreningen, så är det ju ungefär som att inte vara medlem i facket.

Men att ens komma på tanken att någon förening är lösningen på att bli bättre som skogsägare, där är då gränsen dragen.

En skogsägare bör ha sitt eget förnuft till hjälp och kanske vilja ha stöd/rådgivning av annan men det betyder inte att någon förening är bäst på detta.

Har själv jobbat åt dessa i många år och jag har stött på de mest otroliga människor och deras ideer, medans vissa bolag har haft bra och vettiga personer anställda.
Men jag känner igen detta med att om man inte levererar åt föreningen, då får man inte röja åt den och den.

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Avslutat-02  
#567093 Rättar mig i ledet och håller mig till det tråden handlar om.

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Pensionär  
#567166 Just det här som ni pratar om här har vi i Finland med våra skogsvårdsföreningar.
Rådgivning som riktar sig till markägaren utifrån hans situation.
Om jag som exempel frågar om när jag borde gallra får jag ett svar som baserar sig på vad som är optimalt för beståndet. Inte att det kanske för stunden är högtryck och virkesköparen jagar virke allt vad han kan.

Nu säger jag inte att virkesköpare ljuger direkt, men deras jobb är ju att köpa virke. Kan bli lite tveksamt med rådgivning från deras sida då.

Användarvisningsbild

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

T Landström  
#567167 Jag är lite tveksam till att skogsägarföreningarna har egna industrier!
Då sitter dom ju i samma båt som bolagen och vill gärna köpa in råvaran billigt!

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Axl  
#567174 Det finns ingen som är objektiv eller oberoende. Gäller bara att man är medveten om det och ser till att få råd från flera så man kan bilda sig en egen uppfattning.

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

Avslutat-02  
#567176 Det är väl ett av det viktigaste för en liten och ny skogsägare, att använda sitt eget huvud, sedan spelar det ingen roll vart man vänder sig med sitt virke.

Å andra sidan så är ju inte skogs Forum så dumt att hämta kunskap på, och diskutera idéer....

Avatar Fallback

Re: För den lille skogsägaren. Del 1.

axwell  
#567191
T Landström skrev:Jag är lite tveksam till att skogsägarföreningarna har egna industrier!
Då sitter dom ju i samma båt som bolagen och vill gärna köpa in råvaran billigt!


Tycker snarare tvärtom, med egna industrier får dom avsättning för det som köps in från skogsägarna.
I annat fall vill dom knappt betala betala över det dominerande skogsbolagets prislista eftersom det är dit dom skall kunna sälja skogsägarens leveransvirke.

Norrskog med begränsade industrier diskuterar inte inte några premier vid mindre än några tusen fub.

Norra med mer utvecklade industrier är mer på hugget även om det rör sig om mindre poster leveransvirke.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).