Skogsmiljö och Trädlära

Vår tjäderkamp mot SKS och LS

86 inlägg 28326 visningar 30 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Bosse1  
#519151 Vågar man säga stalinism utan att själv bli utsatt för terror ? **== **==

Avatar Fallback

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Värmlänning  
#519166 Usch, jag lider med dig och din bror. Min förfader hade lite samma strategi som din morfar: dvs överhållande av skogen för barn och barnbarns skull. Det rådande debattklimatet och beteendet från miljörörelsen har fått följande konsekvenser på vår fastighet: 25 ha 140-160 årig blandskog med mängder död ved i alla sorter = status söndergallrat med 0 % död ved, i princip gles fröträdställning som åker i backen snart. 11 ha 170 årig blandskog föryngringsavverkad med minsta hänsynsnivån enl skogsvårdslagen (detta bestånd tog vi ner i vintras). Enstaka vindfällen i bestånd yngre än 50 år får ligga, i bestånd över 50 år saneras varenda vindfälle så fort ett sådant uppstår.
Fastigheten börjar likna parkskött och saknar i princip helt flerskiktade bestånd, lite tråkigt då man är naturvän och jägare men vad skall man göra? Att hamna i ert läge är ju inte ett alternativ, man har ju fått erfara att äganderätten är skämt idag.

\:d/ :-bd :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Hema  
#519169
DenimDude skrev:Hej på er,

Tänkte uppdatera lite kring detta ärende då det nu är avslutat och klart. Det gick som förväntat - varenda ett av de 113 hektaren blir naturreservat.

Vi klarade oss dock från Artskyddsförordningen utan lyckades få det till just ett reservat, vilket innebär att man åtminstone får ersättning. Dock var värderingen under all kritik, men det spelade ingen roll hur mycket motbevis eller argument man lade fram så var det "irrelevant i sammanhanget" som förhandlaren uttryckte det. Det var deras värdering som gällde - punkt. Att de hade bedömt rotnettot till 350:- när vi redan hade ingått kontrakt på 420:- spelade inte heller någon roll för värderingen. I statistiken för slutpriser på jämförbara fastigheter i området fanns inte vår egen fastighet med, som vi köpte sommaren 2016. Detta borde vara "relevant i sammanhanget" då det är den dom ska lösa in!
Förhandlaren var helt omöjlig att få tag i, svarade endast på mail (efter några veckors väntande), och avslutade på eget bevåg förhandlingen då vi "inte var villiga att förhandla". Ville vi ha pengar skulle vi få stämma staten. När vi sen skickar all mailkorrespondens (tur i oturen att han bara svarade på mail) till Naturvårdsverket byts förhandlaren ut omedelbart, helt utan kommentar eller vidare förklaring. Den nya förhandlaren sätter sig in i ärendet och kommer sen med ett take-it-or-leave-it bud. Godtar vi inte detta får vi stämma staten istället... Motvilligt skrev vi under, då alternativet inte kändes gångbart.

Nu några veckor senare kommer grannskiftet ut till försäljning: för 125:- / m3sk mer än de värderade våra fastigheter till. Vilket blir ganska mycket på ca 16.000 m3sk!

Hela denna historia blev en sån soppa att jag omöjligt kan redogöra för alla uppseendeväckande resonemang och ageranden. Men som markägare har man tyvärr inte mycket att komma med i denna "förhandling" som de så vackert kallar det.

Men nu har de fått som de vill - 113 ha naturreservat i 90-årig trivialbarrskog i Dalarna enbart för att det finns ett tjäderspel i ena myrkanten. Känns skönt att skattepengarna kommer väl till användning va?

/Denim

Inte ok, beklagar. :(

Användarvisningsbild

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Svensson1  
#519173 Saknar ord. Beklagar.

Användarvisningsbild

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

värmSkog  
#519177 Fy f*n.. Vill man bli förbannad så är det bara att läsa denna tråd.

Lider med er.

Avatar Fallback

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Amatörhuggare 62  
#519179 Mycket Tråkigt, att höra.

Mvh Amatörhuggare 62

Användarvisningsbild

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Skogsvaktaren  
#519180 Häpnadsväckande att det får gå till på detta sätt.
Varför är vi mark & skogsägare i princip rättslösa...

Användarvisningsbild

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#519196 Man tar sig för pannan. Det hela påminner ju om skräckväldet under den franska revolutionen, där det räckte att domaren kände på sig att den anklagade var skyldig... Lider med er. :((
/Niklas
Senast redigerad av Niking lör 27 apr 2019, 23:50, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Bosse1  
#563811 "Lilla röda" får mindre skattepengar :-bd


https://www.landskogsbruk.se/skog/kraft ... atabanken/

Användarvisningsbild

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Mellberg  
#563995 Skrämmande att staten stjäl av skogsägare. Alla avsättningar skall naturligvis vara frivilliga :sad:

Dalarna är ju där Kirppu härjar, förtroendet för LS saknas :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Vår tjäderkamp mot SKS och LS

Avslutat-02  
#563998 Detta är ett bra exempel på myndighetsöversitteri, tjänstemän som går miljölobbyns vägar.

Jag är besviken på staten som gör detta, och lider med er, fy fan för detta.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).