Skogsfastigheter

Arv

5 inlägg 2364 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild
Anders49  
#558578 Vi är tre syskon och jag och mina bröder har tillsammans med vår far gjort en uppdelning som förefaller rättvis...
Vår fundering är kring hur det fungerar med skatt på avverkning då det är "nystartade" ägare?
Vissa delar skulle behöva avverkas samt att jag skulle behöva sätta upp en ekonomibyggnad då de byggnader som finns kommer att försvinna med tomtavstyckningen av huset...
Hur gör/tänker man bäst i en sådan situation? Avverka innan avstyckning det akuta eller?
/Anders



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Arv

Torbjörn Johnsen  
#558585 Jag rekommenderar jag att ni kontaktar en konsult/rådgivare som kan skog och skogsbeskattning. Det finns många fällor att trampa i. Skatten på en intäkt från avverkning är beroende av många saker. Grundregeln är att allt som har med fastighetens behov är avdragsgillt = betalas med oskattade pengar. När det gäller nybyggnation av byggnader får man dock inte dra av hela beloppet på en gång utan en andel varje år (kallas avskrivning). När det gäller renoveringar eller mindre investeringar kan man dra av hela kostnaden direkt (kallas direktavdrag). Om du ska skatta fram pengar från en avverkning och använda dem utanför skogsfastigheten blir skatten mycket hög. Speciellt om du har en annan inkomst från en anställning.

Ska du bygga nya byggnader behöver du få hjälp att skattemässigt "periodisera" inkomsterna från avverkningen så att de kan användas för att bekosta byggnaden men skattemässigt sprids ut så att de år efter år kan mötas med värdeminskningsavdrag för den nya byggnaden. Ta hjälp av en rådgivare med andra ord!

Om man t ex har köpt sin fastighet så får man ett s k ingångsvärde för skogen motsvarande köpe-beloppet som kan härledas till skogen. Är det t ex en ren skogsfastighet så är ingångsvärdet för skogen 100% av köpeskillingen. Har man däremot fått fastigheten via arv så tar man över tidigare ägares ingångsvärden vilka då oftast är väldigt låga.

Ingångsvärdet (anskaffningsvärdet) bestämmer hur stort skogsavdrag man kan göra vid en framtida virkesförsäljning. Skogsavdraget innebär att man kan ta ut ett belopp utan att skatta (skatten kommer längre fram i tiden vid en ev försäljning) och dessa pengar kan t ex användas för amortering eller för att sätta upp en ny byggnad.

Möjligen finns det något sätt att sätta upp mindre ekonomibyggnader utan att behöva sätta upp den på avskrivningsplan. Kanske någon som vet? Om det t ex finns någon slags befintlig byggnad kanske man kan hantera det som en renovering även om det o princip handlar om nybyggnation?

Användarvisningsbild

Re: Arv

Torbjörn Johnsen  
#558586 En annan fråga: varför är avverkningarna akuta?

Avatar Fallback

Re: Arv

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#558591 Säljarens/överlåtarens ekonomi är lika intressant som köparnas/mottagarnas. Om köparna vill/behöver skatta ut pengarna för att amortera och säljaren har förlustavdrag kvar att nyttja så finns all anledning att låta säljaren avverka, skatta och överlåta pengarna som gåva. Om däremot köparna kan skatta ut lika billigt som säljaren finns ingen anledning att trixa med sådant.

Svaret är som du förstår helt beroende av eran individuella ekonomi så därför behöver du ta hjälp precis som Torbjörn föreslagit.

Användarvisningsbild

Re: Arv

Anders49  
#560060 Hej, tack för svaren blir att ta hjälp då det inte verkar precis enkelt!

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).