Skogsekonomi

Grön entrism

10 inlägg 5388 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Grön entrism

JörgenO  
#535111 Intressant och angelägen insändare av Rikard Axdorff om inskränkningar i äganderätten institutionaliseras. Han förklarar också vad rubriken innebär

Citat:Fina ord kan förklara fula saker. Entrism är ett sådant snygg-ord som förklarar varför regelkrångel som leder till oanvändbara jord- och skogsmarker ökar. Hastigt håller nu landsbygden på att förvandlas till ett eftersatt museum.

https://www.nwt.se/2018/11/16/faran-med ... entrismen/



   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#535133 Ännu en fullträff av Rickard Axdorff! 🤗 :-bd
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

Brozzlaren  
#535138 Man tycker inte att fallfruktsveganer och balkongbiologer skulle utgöra nåt hot mot skogsbruket, men så får SVT nått på hjärnan och propagandaapparaten börjar sända ut irrläror. I en urbaniserad värld kan vad som helst hända, sällan till det bättre på landsbygden.
Det är ändå skönt att se en sån insändare, att det finns människor som orkar protestera.
Mvh, Börje.

Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

JörgenO  
#553883 En initierad och bra artikel om problemet med tjänstemän som aktivister.
Forskning visar att över 10% av inflytelserika tjänstemän kan betecknas som aktivister.
Tyvärr är många av exemplen som diskuteras från skogsnäringen.

https://timbro.se/smedjan/darfor-ar-sa- ... ktivister/

Citat
Av 700 tillfrågade kommunala tjänstemän är mer än var tionde miljöaktivist, enligt forskare vid Örebro universitet. Ännu ett tecken på att 68-vänsterns marsch genom institutionerna har lyckats – och på att det offentliga har för mycket makt.

Det är egentligen inte särskilt konstigt att aktivistiska tjänstemän är så vanliga. Dels har det avskaffade tjänstemannaansvaret givit tjänstemän utrymme att vara mindre professionella än tidigare. Dels är det en naturlig följd av den överjästa välfärdsstaten. När det offentliga växer sig så stort och tar sig så mycket makt som i Sverige, blir kommuner, landsting och stat självklara redskap för dem som vill utöva olika former av makt över andra.

Det finns utan tvekan tjänstemän som på sin fritid är aktivister, och fortfarande sköter sitt jobb som det bör skötas: neutralt, objektivt och sakligt. Men det är också tydligt att det finns tjänstemän som låter sin aktivism sippra in i sin tjänstemannaroll, och det är ett allvarligt problem.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

JörgenO  
#597353 Såg nyss på TV4 ett (vinklat) inslag om omfattande intern kritik mot Skogsstyrelsens GD och hans beslut att sluta med inventering av skyddsvärd skog.
Man hade även en upprörd styrelseledamot som glasklart deklarerade att GD inte hade mandat att fatta sådana beslut. Det var nästan övertydligt för mig att aktivistiska tjänstemän jobbat en tid att få ut denna palatskupp i media och att de även kontaktat ett betryggande antal i styrelsen för att visa GD att det är aktivisterna/tjänstemännen som styr. Skall bli intressant att se GDs motdrag, är han maktspelare eller kommer han att acceptera sin roll som hunsad av entrister med stöd i styrelse o regering

   TS
Avatar Fallback

Re: Grön entrism

Avslutat-02  
#597360 Det beror nog på lite hur pass rädd han är om jobbet....
Står han upp för sveriges skogsägare och äganderätten så ska han naturligtvis be dem snällt och ödmjukt dra åt 😡

Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#597364 Hur Herman agerar avgörs nog av vilka som är starkast av C och Mp.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

fendt311  
#597365 Tror denna diskussion kommer att gilla mitt inlägg i (vad lyssnar du på nu).........
Det finns olika sorters människor. Men vi är ju för att sköta våran skog på bästa sett. Efter våran förmåga.

Användarvisningsbild

Re: Grön entrism

JörgenO  
#788430 Jag har missat det. Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör var med i Ekots lördagsintervju förra helgen
https://sverigesradio.se/avsnitt/skogss ... r-inte-nas

Enligt den här debattartikeln kan den vara väl värd att lyssna på.
https://www.nsk.se/ledare/aktivister-pa ... -7866a1db/

En del av intervjun (som refereras till i debattartikeln) verkar handla om "Grön entrism", dvs tjänstemän som är aktivister med egen agenda. Verkar som Sundqvist har (haft?) en del problem med att få ordning på Skogsstyrelsens arbetsstyrka:
"Hösten 2021 rapporterade DN att ett tiotal tjänstemän som arbetat med naturvård kände sig motarbetade av ledningen och sade upp sig. Bakgrunden var att myndigheten börjat utbilda personalen i vad rollen som statstjänsteman innebär."

Jag följde även de artiklar som länkats tidigare i tråden och på något vis känns det som Herman Sundqvist är en stark och bra ledare och har ridit ut politiska stormar och kanske fått ordning på de aktivistiska inslagen på myndigheten.

   TS
Avatar Fallback

Re: Grön entrism

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788498 Axdorff, äntligen en i media publicerad analys som gör att man får känna sej som att ens uppfattning om hur illa det är ställt i vårt supervänsterprojekt till samhälle blir beskrivet på ett avklätt sätt av ett proffs. Det finns nog mer substans än bara allmänt tyckande från hans sida.
När en själv som bondläpp skriver ur sej sin veklagan i olika trådar på detta forum, allt grundat i nån slags nutidshistorisk överblick av landsbygdens kolonialisering under 40-50 år, känner man emellanåt en rädsla att man riskerar bli en öppnad Säpo-mapp trots att man är för gammal för att vara skadlig. Det var som sagt uppfriskande att läsa Axdorffs skriveri.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).