Stihl_241 skrev:Ska passa på och ställa ytterligare en fråga....nybörjare som man är. Tidigare har min far skött filningen, men med eget såg så måste man ju lära sig! I instruktionsboken står det att att man skall hålla filen i 90 grader mot svärdet, men min far säger att jag ska hålla ner något, så jag filar Uppåt i tanden. Tittar man på div youtube-klipp, så förespråkas det 90 grader i de flesta fall känns det som. Men tittar man på tanden, och håller filen utefter hur den är slipad, så är det ju inte alls några 90 grader, utan kanske snarare 70-80? Vad är egentligen Rätt? Och är det olika grader, beroende på kedjetyp?
Rätt är det du gör själv som funkar bra och håller skärpan så länge som möjligt
Testa vad som duger på din såg och dina kedjor. Senn är det ju lite olika på
en ny kedja och en som har gått en tid och slitit sig till i svärdspåret när man handfilar.
Finns oerhörd många meningar om filning, så man måste titta, lyssna och testa sig
fram, och en sak är säker, man blir inte världsmästare första dan.