SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Rundvirke

Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/2019

9 inlägg 13235 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/2019  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#541877 Virkesimporten från våra grannländer Estland, Lettland, Litauen, Finland, Norge, Ryssland och Danmark har ökat rejält under 2018. Under årets 10 första månader 2018 importerades nästan 7,5 miljoner ton rundvirke från länderna ovan. Samma siffra för 2017 var 5,4 miljoner ton - en ökning med 38%.

1546527086_importvirke-volym-ton-graf-2019.jpg


Om importen ökar så kan man tro att priset för det importerade virket varit, ur köparens ögon, bra och därmed skapligt lågt. Men statistiken nedan visar att så inte är fallet. Har virkesimporten ökat så priset på det importerade virket skenat! Över en tvåårsperiod har priset per ton ökat med över 50% från länderna ovan.

Import av rundvirke = massaved?
Gör vi antagandet att den absoluta merparten av importen är massaved så kan vi göra jämförelser med vårt inhemska massavedpris. Hur mycket har detta då stigit? Svaret är priset för Svensk massaved som snitt för hela landet har stigit 15% under samma period och toppar hösten 2018 på 488 kr/ton fritt industrin.

Håller vi kvar med antagandet att merparten av importen är massaved och applicerar prishöjningen som varit på importvirket på vårt inhemska pris så borde det idag ligga på 634 kr/ton fritt industri. Omvandlat till kubikmeter fritt bilväg blir det ett massavedpris på 470 kr/m3fub. Observera att ett pris på 470 kr fubben ändå skulle vara billigare än dagens importpris som ligger på ca 753 kr/ton i snitt. Detta motsvarar ett inhemskt massavedpris på 568 kr/m3fub, inte långt vårt antagande i tråden Möjligheter i den unika virkesmarknaden 2018 - MAV +600kr?.

Vill man spetsa till det så kanske det skulle vara lönsamt för ex en skogsägarförening att lasta massavedsfartygen fulla när de går på retur till Lettland och låta dem vända i Klaipeda och köra samma massaved tillbaka till Svensk skogsindustri igen. Vill man vara miljövänlig kan man stänga av fartygstrackern och ligga för ankare strax utanför kusten i några dagar och sedan återvända.

Importen har som sagt stigit med 38% på ett år, detta i sin tur att importveden under i alla fall senare delen av 2018 står för 17% av all förbrukad massaved, majoriteten, 83% är massaved från Svenska skogar. Det som kan vara intressant att diskutera gällande detta är att tesen om att Svensk skogsindustri köper dyr råvara utomlands för att kunna hålla ner virkespriserna i Sverige. Marginalen av importvirke på massaved som ligger säg mellan 10 och 20% av alla förbrukad massaved är värd otroligt mycket för industrin, detta genom att de kan hålla nere priset på de 83% som kommer från Svenska skogar.

Ser man till importen under senare delen av 2018 så ligger den på ca en halv miljon m3fub per månad. Samma siffra för inhemsk massaved är ca 2,5 miljoner m3fub.

Importtrenden per exportland
I statistiken som kommer från SCB så kan man enkelt se trenden av importerat virke per land råvaran kommer ifrån. Om vi börjar med Estland så ligger de på en relativt modest nivå men den är på senare tid ökande. Finland ligger också på en relativt låg men stabil nivå. Man kan nu också se en stigande trend som inte är värst slagig. Lettland har varit en stor exportör av rundvirke till Sverige. Under låg landet på nivåer på en kvart miljon ton rundvirke varje månad. Efter 2010 så sjönk importen ganska mycket men nu är trenden klart stigande är nu återigen i topp och fajtas med Norge. Norge ja. Där började importen på allvar i början av 2012 och har sedan dess legat på stabila generellt höga nivåer, estimerat snitt på ca 220.000 ton rundvirke varje månad. Litauen är det land i Baltstaterna som exporterar minst till Sverige. Ända fram till 2017 var också exporten sjunkande. Under 2018 har den stigit men från ganska låga nivåer. Ryssland är svårläst med extremt slagig kurva. Under 2018 har dock importen från Ryssland ökat, detta även över tid.

Ser man till importpriserna per land så är det lite skillnader. Litauen toppar 2018 med allra dyrast rundvirke. Toppen är 978 kr/ton hösten 2018. Anledningen kan vara att det är relativt lite volymer och kanske också inte bara massaved. Estland, Lettland och Ryssland följer varandra kusligt lika och toppar under hösten 2018 på lite drygt 800 kr/ton. Finland och Norge ligger lite lägre och i spannet runt 670 kr/ton under hösten 2018.

Värt att notera i grafen nedan är dock att man tydligt kan se prishöjningen som skett under 2018. Med i grafen ligger också ett omräknat inhemskt massavedpris. Grafen är märkt FF som står för Fritt Fabrik och är då först omräknad till ton och sedan ett tillägg för transporten från skogen till industrin (100 kr).

1546527086_importvirke-pris-graf-2019.jpg


Sammanfattning
Det är intressant att göra dessa djupdykningar och jag hoppas att detta är något som du som skogsägare men också kanske skogsentreprenör kan ta med dig och använda dig av ute i skogen. Enda passusen i materialet ovan är att det tyvärr inte går att se hur stor andel varje sortiment av det importerade rundvirket består av. Här har vi dryftat detta ganska mycket och kommit fram till att det finns en relativt stor sannolikhet att massaveden står för mycket stor del av datan. Vi baserar det på att importen av timmer är relativt liten och på bränslesidan sker den mesta importen av flis, inte rundvirke. Trots det så är det ändå viktigt att påpeka detta inför att du själv bildar dig en uppfattning och kommenterar här nedan.

En annan aspekt att diskutera är om vi nu är på toppen av allting? Kommer importen minska under 2019 på grund av avmattning i konjunkturen? Vad händer då med alla virkespriser?

Mer info kan du få i tråden Massavedskartan 2017 och Sågtimmerkartan 2017.

Hoppas på en riktigt bra och givande diskussion i ämnet, ös på!



   TS
Avatar Fallback

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

Sandström87  
#541899 Min gissning är att om vi får en normal vinter och en normal sommar så kommer importen att minska om vi kan ha normal aktivitet i skogsbruket. Och massa priset inte kommer att sänkas för svenskt virke.
Sen tror jag att massabruken kommer att köpa klentimmer sortiment för att trygga sina behov.
Detta slår hårt mot sågverk med dålig marginal och dessa kommer med tiden försvinna.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#541916 Mkt intressant tråd och den stämmer bra med den tidigare toppen på massaved 2011. Jag sålde av större avverkning hösten 2011 och fick då 412 kr/m3fub för massaveden, denna höst fick jag 370 kr/m3fub. Man kan också enkelt räkna ut kostnaden för virkeshantering/transport mellan upplaget i skogen och industrin är, ca 100-200 kr/m3fub.

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

Fredrik Reuter  
#542022 Ja, det är en myt med "rekordhöga" massavedpriserna som spridits under 2018. Rekordhöga massapriser är det dock ingen tvekan om.
Med tanke på hur det ser ut i graferna ovan så kanske det är så att fibergänget lärt från misstagen 2011 och hållit nere priserna 2018 med hjälp av importen ... ?

   TS
Avatar Fallback

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

Bosse1  
#542034 Vilket fantastiskt förhandlings läge vi har vi ägare och brukare :-bd

Avatar Fallback

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

rila  
#542053 Hej, är det någon som vet hur dom gör för att import veden ska uppfylla färskhetskrav under "sommarsäsongen" eller gäller andra förutsättningar för det importerade?

Användarvisningsbild

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

LarsoJanny  
#542109 I höstas var jag i kontakt med min inspektor för ett stort känt skogsbolag i södra sverige och påpekade just detta med att massavedspriserna halkat efter jmf med massapriserna och fick till svar att ledningen nog kommer att hantera detta på ett "bra" sätt framigenom. En tid senare förvärvades ett större skogsinnehav i mångmiljardklassen i baltikum och man kan ju undra på vilket sätt och för vem det blev "bra" när man tittar på priskurvan för t.ex. massaved. Att det under flera år funnits incitament för att betala skogsägarna ett mer anständigt pris lyser ju knivskarpt. Framtiden ser inte så ljus ut.....

Avatar Fallback

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

surjämten  
#542212 Så länge, exempelvis vi i mellannorrland, säljer massaved under 350 kr fuben kan vi nog inte räkna med att köparkartellen erbjuder oss mera.
Bolagen spar sina egna skogar o köper, i första hand, naturligtvis billigt istället.

Avatar Fallback

Re: Virkespriset för importerat jmf med inhemskt virke 2018/

surjämten  
#542901 Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Ångermanland, Jämtland, Västerbotten o Norrbotten.
Vad skulle hända om säljarna ansåg sig ha rätten att bestämma prisbilden på råvara lite mera?
Inte tror jag att alla bruk efter Norrlandskusten skulle bomma igen.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).