Norska forskare testar att utfodra grisar med ett foder som tagits fram med trä (cellulosa) som bas. "Enmagade" arter som människor och grisar kan inte tillgodogöra sig näring ur den här typen av "foder" men norska forskare har m h a enzymer fått loss cellulosans sockerarter som sedan kunnat fermenteras (jäsas) till ett proteinrikt foder. Försök har gjorts på riktiga grisar enligt en artikel i norska Dagbladet och man har t o m provsmakat fläsket som enligt tidningen fortfarande smakar gris och inte gran.
Liknande försök har gjorts/görs i Sverige för att ta fram fiskfoder från skogsindustrispill.
En anledning till att man labbar med det här att norska grisar idag utfodras med soja "från andra sidan jorden".
- Det er for lite mat i verden. Vi kan ikke lenger fôre dyr med menneskemat. Dyra må spise andre ting, sier Margareth Øverland, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås.
Grymt!