mån 29 okt 2018, 07:44#530783
Fredrik Reuter skrev:Hej,
Efter att spenderat ett par dagar i området kring Mölnbacka och även studerat en del av den information som finns så kan jag inte hålla med dig Sillero om att Mölnbackaskogarna skövlas. Det räcker att titta på skärmdumpen från Naturvårdsverkets digitala karta "Skyddad natur" så ser man ansenliga delar av denna unika skogsmark norr om Mölnbacka idag har skydd i någon form.
Ljusgrönt är Naturreservat.
Mörkblått är Natura2000.
Lila är skogar som ska gynna vitryggig hackspett.
Ljusbrunt är nyckelbiotoper.
Rött är fågelskydd.
1540716626_molnbacka-skogskarta.jpg
Kolla gärna själva på: http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/
Bifogar också PDF om naturreservatet Torsberget.
Länsstyrelsen verkar ha full koll på att marken är smått unik i området, mycket då på grund av terrängen som är svår och berggrunden som är hyperit. De områden med högst värden sätts då av.
Paradoxalt kan områden som avsätts för att gynna vitryggig hackspett också anses som att de skövlas. Här ska granen bort och lövet fram, jag undrar om det är därför det ser "skövlat" ut bl a i "Fördärvarbacken" som nu då är just vitryggsområde?
MEN!
Samtidigt måste jag säga att det med hög sannolikhet finns en ganska stor förbättringspotential i skogsbruket i berört område, men kanske också generellt. De områden som inte är skyddade i detta unika skogsområde verkar skötas som vilken granåker som helst. Gallringar där fokus ligger på höga uttag av massaved (och som sedan blåser sönder) och tidiga slutavverkningar med brösthöjdsdiameter på 28 cm för att inte störa flödet i bulksågen.
Med tanke på den kvalitet som kan odlas på i princip alla trädslag i ett område som detta så borde man ha en ett eller flera lokala sågverk som specialiserat sig på att såga special-special sortiment och sälja det vidare till hutlösa priser (fast nöjda kunder) kanske till och med under ett speciellt varumärke. Från höften "Hyperix" för att dra en parallell till ex stålets Hardox...
Då skulle man kunna skapa något som gör alla stolta, från sågverkspatron till fågelskådare!
Hej,
Jag känner väl till att förhållandevis stora områden i mölnbackaområdet är fredade. De utgör frukten av ett mångårigt engagemang för att rädda skogarna i bland annat Tors-, Tjärn- och Örtenberget, ett arbete som jag och likasinnade påbörjade redan på 1970-talet, när jag och doktor Klas Kannesten för första gången hittade den ”världsunika” orkidén skogsfru i nämnda berg. Nåväl, vårt engagemang skall väl inte överdrivas. Skall sanningen fram hade väl Länsstyrelsen redan då påbörjat sitt arbete med skyddet av de unika skogarna i Mölnbacka. Dock vågar jag påstå att vårt engagemang i frågan gav näring åt processen.
Vad jag nu i min tråd ”Mölnbackaskogarna skövlas” vill påskina är att många av de terrängavsnitt, som nu är kalavverkade, hade minst lika stora botaniska kvalitéer som de redan skyddade. ”Mycket vill ha mer” kan du kanske tycka. Så kan det ju vara. Men, jag är naturligtvis ofantligt glad över de skogsarealer som ändå fått någon form av skydd.
En annan aspekt, som jag vill lyfta fram, är ödeläggelsen/förfulningen av det vackra skogslandskapet i Mölnbacka med omnejd. Jag, och boende på orten, tycker att landskapsbilden i så hög grad har påverkats av skogsavverkningarna där att hela Mölnbacka, och trakten däromkring, på sätt och vis förlorat sin ”själ”.
Slutligen vill jag väl medge att ordvalet "skövlas" kanske var väl starkt.