Bioenergi

Nu vänder skogsbränslemarknaden upp

4 inlägg 3873 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nu vänder skogsbränslemarknaden upp

Torbjörn Johnsen  
#530259 I alla fall om man ska tro Svebio som skriver ett debattinlägg i tidningen Skogsaktuellt i går. Anledningen är kraftigt ökad förbrukning i och med stora utbyggnader av värmeverk runt Östersjön. I kombination med låga lager.

Vår slutsats är att kraft­värmeföretagen förlitat sig lite för mycket på biprodukter och avfallsströmmar. Det har varit lönsamt och möjligt att klara sig på avfall och biprodukter under flera år men nu slår detta tillbaka och ger högre kostnader och osäker försörjning. Kraftvärmeföretagen hade haft ett bättre försörjningsläge om man fortsatt köpa skogsflis och hållit igång en kår av entreprenörer. Nu kostar det extra att skala upp antalet flisentreprenörer och säkerställa att bränsleproduktionen från sortiment som grot, Salix och kanske stubbar kommer igång.


läs hela debattinlägget här.



   TS
Användarvisningsbild

Re: Nu vänder skogsbränslemarknaden upp

Brozzlaren  
#530269 Passar bra nu när barkborreträden ska tas om hand 👍 Förstår inte vart kondisen har tagit vägen, totalt slut efter 7 träd.

Användarvisningsbild

Re: Nu vänder skogsbränslemarknaden upp

Torbjörn Johnsen  
#530978 Skogsaktuellt har en artikel där de intervjuar skogsbränsleansvarig på Vida. Bilden av en brististuation för biobränsle till värmeverken bekräftas här också:

Han (Göran Lagerstrand, Vida, sfo anm.) menar att det exempelvis i Skåne råder full kalabalik på grund av bristen på skogsflis, det finns helt enkelt inte de volymer som värmeverken behöver.

– Det är lite så det upplevs på marknaden. Värmeverken har varit vana vid att diktera villkoren men nu har de gått ifrån att vara väldigt tuffa till att vara väldigt ödmjuka, säger Göran.


Läs hela artikeln här.

   TS
Avatar Fallback

Re: Nu vänder skogsbränslemarknaden upp

Hema  
#531050 Intressant! Kan bli en spännande vinter.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).