Skogsnyheter

Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

41 inlägg 12682 visningar 15 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#527927
JörgenO skrev:Ett "skämt" i min bransch brukar låta ungefär som "ekonomer har förutsett 11 av de tre senaste lågkonjunkturerna/fastighetskracherna/börsfallen"
Jag noterar att den konkursstatistik de internrefererar till inte på något sätt syns i bankernas reservering av kreditförluster (och som leder till stramare lånevillkor) så jag ser ingen större relevans.
Visst har vi problem, Riksbanken, de jagar en inflation som ingen behöver till priset av att de förstört värdet på allt vi äger (i svensk valuta) och blåst upp fastighetspriser så att alla som vill bilda bo sätter sig i en långsiktigt ohållbar skuldfälla. De enda som kunnat skydda sig är ägare av exportföretag. All denna reverse socialism där man rippat "the deplorables" o gett till Wall-Enberg har hänt under Svetsarns tid vid makten.
Men vi har ju bra BNP-tillväxt till följd av vår nedpressade krona. Hur kan då BNP/Capita vara lägst i Europa.
Capita betyder person och om man blåser upp nämnaren med folk som inte påverkar täljaren blir det så. Men det sistnämnda tillhör de delar av politik vi inte diskuterar här [emoji6]
Har vi verkligen så bra BNP om man tittar i förhållande till reporäntan? Sedan är jag lite skeptisk till att "nämnaren" skulle inverka/påverkats så mycket(om vi nu tänker på samma sak;-))

Elmia
Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

jannee  
#527965 Vi i Sverige har utan tvekan en mycket väl fungerande välfärd och inte minst för den 1,5 miljoner som ej är sysselsatta med något produktivt arbete.
Detta kostar och om vi vill ha det så får vi på något sätt betala för det.
Dessutom lovas det och då inte minst i valtider om "stora" satsningar på vård, skola social omsorg och då inte minst för de äldre. Dessa pengar ska tas någonstans och på sikt urholkar det Sveriges ekonomi (kronans värde).
Vem vill spara och på vad?
Vem vågar komma med obehagliga besparingsalternativ?
Vi lever i ett socialistiskt samhälle med utan tvekan världens högsta skattetryck, på både gott och ont.

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

tallen100  
#527996 hade en väl fungerande välfärd, med pensionärer som har så låg pension så dom knappt får ekonomin att gå runt efter att hyran är betald och en sjukvård som inte fungerar för fem öre längre m.m., tycker inte jag kan kallas välfungerande välfärd :geek:

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

jannee  
#527997 Är benägen att till viss mån hålla med Tallen.
Vi kanske dock ska jämföra med hur "välfärden" är utformad i för oss omkringliggande länder. En del länder ligger före, är bättre än oss i vissa delar men totalt.
En del länder har ingen äldrevård alls att prata om, där är det meningen att barn och barnbarn ska ta hand om sina anhöriga. Andra länder har ingen skolmat att erbjuda, en del länder mer eller mindre fri (gratis) sjukvård, andra får du betala huvuddelen själv (privata försäkringar). Gratis glasögon i något/några länder. Väldigt billig tandvård i tex Grekland.
Dock behöver ingen, som nu inte vill, sakna bostad = vara uteliggare, ingen behöver svälta, finns många länder i Europa där motsatsen förekommer.
Även om du är en fattigpensionär går det runt, om det inte gör så, lever du helt fel. Visst du kan inte hålla dig med en ny Tesla eller åka till söderlandet för att solsemestra.
Med detta vill jag absolut inte säga att fattigpensionärerna har det bra - långt ifrån men det kan vi tacka Göran Person + medverkan från borgarna som STAL miljardbelopp ur pensionskassan (kallades vist för lån)

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

bgl  
#528078 Bara att följa nattens och morgonens börshändelser i Asien och hur de sprids vidare. Kinas valuta faller vilket medför försäljning av amerikanska statspapper för att stärka valutan.
Räntan på amerikanska statspapper tydligen redan på samma nivå som 2011!
Vi kan bara sitta och vänta på marknadens dom över vår växelkurs.

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Umea  
#528105 En bit som jag har svårt att förstå är att det på många olika sätt stimuleras hårt i vår nuvarande högkonjunktur men

vad blir det då för stöd och stimulerings åtgärder kvar att göra när vi hamnar i lågkonjunktur ?

Ha en Trevlig dag !

Vänliga Hälsningar från Umeå

   TS
Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

jannee  
#528110 Eftersom det är val vart 4:e år tänker politikerna endast kortsiktigt.
Långsiktig finanspolitik (flera obekväma beslut) riskera nämligen göra att styrande parti inte får förtroende vid nästa val.
Inget parti vågar göra det minsta som försämrar vår välfärd = då är det garanterat kört nästa gång.
När alliansen tog makten efter Göran Persons styre visste både Göran och alliansen att något var tvingats att göra mot det höga skattetrycket och sossarna kunde absolut inte försvara några skattesänkningar - det fick borgarna stå för.
Föregående regering har varit handlingsförlamad eftersom de inte haft egen majoritet, av den orsaken har inga obehagliga beslut vågat tas.
Sossarna tillsammans med alliansen har gjort allt för att hålla skenet uppe, eller egentligen inte gjort något som kunnat ställa dem i en obehaglig sits.
Är väl egentligen endast SD som har några radikala ideer, hur dessa sedan skulle påverkat Sveriges ekonomi kan man fundera över.

Användarvisningsbild

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Seb macahan  
#528208 Som vanligt ska jag nu gå motströms. Finanskris och depression!!! Jag önskar jag vore mer insatt på riktigt om världsekonomin, men. Vi har det alldeles för bra i Sverige just nu (bortsett från fattigpensionärer). Att en kris innebär att vi inte längre kan bygga pooler för 2-500k och att man inte kan köpa en cabbe eller för den delen en ny skogsutrustad traktor och resor etc. Jag drev företag 2008 och 2011 när man pratade om kris. Enligt mig var det störningar. Visst märktes det på arbetsmarknaden men/och det är så det är och kommer o vara. En kris i min värld, då är det kris på riktigt och vad jag förstår och har läst mig till så var det senast på 90-talet vi var i närheten. Att det finns mer o önska av sjukvården, betyder inte att vi har det dåligt. I så fall ska man ändra sina resmål när man ger sig ut i världen. Vi har blivit lata, bortskämda och gnälliga! Lite kris är nog bara nyttigt. Sen att världen och världsledare verkar göra som dagens företag att man sätter folket som inte platsar i produktionen till o sitta i ledningen istället är beklämmande och oroväckande. Har för bara några år sedan blivit av med ett lån där räntan var låst på 6,5% så det är "billigt" i min värld upp till 4-5%. Och om/när räntorna är 5-6% då har vi kris på riktigt. Nu är jag inte skolad i detta utan tycker en massa, men det är i alla fall lite bränsle på brasan :wink:

Användarvisningsbild

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Huggar Herman  
#528209
Seb macahan skrev:Som vanligt ska jag nu gå motströms. Finanskris och depression!!! Jag önskar jag vore mer insatt på riktigt om världsekonomin, men. Vi har det alldeles för bra i Sverige just nu (bortsett från fattigpensionärer). Att en kris innebär att vi inte längre kan bygga pooler för 2-500k och att man inte kan köpa en cabbe eller för den delen en ny skogsutrustad traktor och resor etc. Jag drev företag 2008 och 2011 när man pratade om kris. Enligt mig var det störningar. Visst märktes det på arbetsmarknaden men/och det är så det är och kommer o vara. En kris i min värld, då är det kris på riktigt och vad jag förstår och har läst mig till så var det senast på 90-talet vi var i närheten. Att det finns mer o önska av sjukvården, betyder inte att vi har det dåligt. I så fall ska man ändra sina resmål när man ger sig ut i världen. Vi har blivit lata, bortskämda och gnälliga! Lite kris är nog bara nyttigt. Sen att världen och världsledare verkar göra som dagens företag att man sätter folket som inte platsar i produktionen till o sitta i ledningen istället är beklämmande och oroväckande. Har för bara några år sedan blivit av med ett lån där räntan var låst på 6,5% så det är "billigt" i min värld upp till 4-5%. Och om/när räntorna är 5-6% då har vi kris på riktigt. Nu är jag inte skolad i detta utan tycker en massa, men det är i alla fall lite bränsle på brasan :wink:


Word! :-bd

Användarvisningsbild

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Arvid0  
#528224
Seb macahan skrev:Som vanligt ska jag nu gå motströms. Finanskris och depression!!! Jag önskar jag vore mer insatt på riktigt om världsekonomin, men. Vi har det alldeles för bra i Sverige just nu (bortsett från fattigpensionärer). Att en kris innebär att vi inte längre kan bygga pooler för 2-500k och att man inte kan köpa en cabbe eller för den delen en ny skogsutrustad traktor och resor etc. Jag drev företag 2008 och 2011 när man pratade om kris. Enligt mig var det störningar. Visst märktes det på arbetsmarknaden men/och det är så det är och kommer o vara. En kris i min värld, då är det kris på riktigt och vad jag förstår och har läst mig till så var det senast på 90-talet vi var i närheten. Att det finns mer o önska av sjukvården, betyder inte att vi har det dåligt. I så fall ska man ändra sina resmål när man ger sig ut i världen. Vi har blivit lata, bortskämda och gnälliga! Lite kris är nog bara nyttigt. Sen att världen och världsledare verkar göra som dagens företag att man sätter folket som inte platsar i produktionen till o sitta i ledningen istället är beklämmande och oroväckande. Har för bara några år sedan blivit av med ett lån där räntan var låst på 6,5% så det är "billigt" i min värld upp till 4-5%. Och om/när räntorna är 5-6% då har vi kris på riktigt. Nu är jag inte skolad i detta utan tycker en massa, men det är i alla fall lite bränsle på brasan :wink:
hade bankerna behövt städa upp det de ställer till med så hade nog inte varit så frikostiga med lånen. det är idag inte många som sparar innan de handlar. "du lånar ju så billigt". bankerna är den stora vinnaren och invånarna kommer få stå är notan på alla sätt.

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

r93  
#528307
Seb macahan skrev:Som vanligt ska jag nu gå motströms. Finanskris och depression!!! Jag önskar jag vore mer insatt på riktigt om världsekonomin, men. Vi har det alldeles för bra i Sverige just nu (bortsett från fattigpensionärer). Att en kris innebär att vi inte längre kan bygga pooler för 2-500k och att man inte kan köpa en cabbe eller för den delen en ny skogsutrustad traktor och resor etc. Jag drev företag 2008 och 2011 när man pratade om kris. Enligt mig var det störningar. Visst märktes det på arbetsmarknaden men/och det är så det är och kommer o vara. En kris i min värld, då är det kris på riktigt och vad jag förstår och har läst mig till så var det senast på 90-talet vi var i närheten. Att det finns mer o önska av sjukvården, betyder inte att vi har det dåligt. I så fall ska man ändra sina resmål när man ger sig ut i världen. Vi har blivit lata, bortskämda och gnälliga! Lite kris är nog bara nyttigt. Sen att världen och världsledare verkar göra som dagens företag att man sätter folket som inte platsar i produktionen till o sitta i ledningen istället är beklämmande och oroväckande. Har för bara några år sedan blivit av med ett lån där räntan var låst på 6,5% så det är "billigt" i min värld upp till 4-5%. Och om/när räntorna är 5-6% då har vi kris på riktigt. Nu är jag inte skolad i detta utan tycker en massa, men det är i alla fall lite bränsle på brasan :wink:


Som jag ser det så har aldrig så många levt så snävt som dom gör nu, vet om många som inte skulle klara en månads sjukskrivning utan att behöva låna, och man lånar till ALLT, går räntan upp så kommer faktiskt folk få gå från hus och hem skuldsatta är jag rädd, skillnad mot USA 2008 där var det banken som tog risken, kan du inte betala lånen så är det bankens problem, bara att flytta och ge nycklarna till banken

Har ett par i min bekantskapskrets som delade på sig för några år sedan, huset fick säljas med förlust och dom pengarna ska in jäkligt fort, så det blev tuffa tider för dom, som tur va så fanns det inga barn som kom i kläm.

”Vi i skogen” klarar oss alltid mycket bättre än övriga, troligtvis för att vi är lite härdade, vi tar motgångar bättre än ”curlade” stadsfolk, se bara när det kommer lite snö.

Nä, det kan bli riktigt jobbigt det här är jag rädd, tack vare att vi inte kan sänka räntan, och att SEK håller på att bli en skräpvaluta i högkonjuktur. :-ss

Användarvisningsbild

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Arvid0  
#528309
r93 skrev:
Seb macahan skrev:Som vanligt ska jag nu gå motströms. Finanskris och depression!!! Jag önskar jag vore mer insatt på riktigt om världsekonomin, men. Vi har det alldeles för bra i Sverige just nu (bortsett från fattigpensionärer). Att en kris innebär att vi inte längre kan bygga pooler för 2-500k och att man inte kan köpa en cabbe eller för den delen en ny skogsutrustad traktor och resor etc. Jag drev företag 2008 och 2011 när man pratade om kris. Enligt mig var det störningar. Visst märktes det på arbetsmarknaden men/och det är så det är och kommer o vara. En kris i min värld, då är det kris på riktigt och vad jag förstår och har läst mig till så var det senast på 90-talet vi var i närheten. Att det finns mer o önska av sjukvården, betyder inte att vi har det dåligt. I så fall ska man ändra sina resmål när man ger sig ut i världen. Vi har blivit lata, bortskämda och gnälliga! Lite kris är nog bara nyttigt. Sen att världen och världsledare verkar göra som dagens företag att man sätter folket som inte platsar i produktionen till o sitta i ledningen istället är beklämmande och oroväckande. Har för bara några år sedan blivit av med ett lån där räntan var låst på 6,5% så det är "billigt" i min värld upp till 4-5%. Och om/när räntorna är 5-6% då har vi kris på riktigt. Nu är jag inte skolad i detta utan tycker en massa, men det är i alla fall lite bränsle på brasan :wink:


Som jag ser det så har aldrig så många levt så snävt som dom gör nu, vet om många som inte skulle klara en månads sjukskrivning utan att behöva låna, och man lånar till ALLT, går räntan upp så kommer faktiskt folk få gå från hus och hem skuldsatta är jag rädd, skillnad mot USA 2008 där var det banken som tog risken, kan du inte betala lånen så är det bankens problem, bara att flytta och ge nycklarna till banken

Har ett par i min bekantskapskrets som delade på sig för några år sedan, huset fick säljas med förlust och dom pengarna ska in jäkligt fort, så det blev tuffa tider för dom, som tur va så fanns det inga barn som kom i kläm.

”Vi i skogen” klarar oss alltid mycket bättre än övriga, troligtvis för att vi är lite härdade, vi tar motgångar bättre än ”curlade” stadsfolk, se bara när det kommer lite snö.

Nä, det kan bli riktigt jobbigt det här är jag rädd, tack vare att vi inte kan sänka räntan, och att SEK håller på att bli en skräpvaluta i högkonjuktur. :-ss
samtidigt har samtliga jag vet satt sig i sitsen själva, ingen har tvingat dem men de vill ha nybyggt hus nära stan och lika ny bil som grannen och åka utomlands lika ofta som andra grannen.

det är på tiden att man får stå sina kast och inte alltid kan räkna med att pappa staten ska komma och hjälpa en.

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

r93  
#528310 Du har helt rätt!
Dock spelar det ingen roll när det går åt pipan, alla får vara med och betala....
Senast redigerad av r93 fre 12 okt 2018, 21:12, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Arvid0  
#528311
r93 skrev:Du har helt rätt!
Dock spelar det ingen roll när det går åt pipan, alla får vara med och betala..........
absolut, det är bara en fråga om hur man har ställt det för sig. vissa som har större marginaler kommer påverkas mindre...

Avatar Fallback

Re: Ekonomer varnar för djup kris – ”Har levt på lånad tid”

Gusten  
#528312
r93 skrev:Som jag ser det så har aldrig så många levt så snävt som dom gör nu, vet om många som inte skulle klara en månads sjukskrivning utan att behöva låna, och man lånar till ALLT, går räntan upp så kommer faktiskt folk få gå från hus och hem skuldsatta är jag rädd, skillnad mot USA 2008 där var det banken som tog risken, kan du inte betala lånen så är det bankens problem, bara att flytta och ge nycklarna till banken

Har ett par i min bekantskapskrets som delade på sig för några år sedan, huset fick säljas med förlust och dom pengarna ska in jäkligt fort, så det blev tuffa tider för dom, som tur va så fanns det inga barn som kom i kläm.

”Vi i skogen” klarar oss alltid mycket bättre än övriga, troligtvis för att vi är lite härdade, vi tar motgångar bättre än ”curlade” stadsfolk, se bara när det kommer lite snö.

Nä, det kan bli riktigt jobbigt det här är jag rädd, tack vare att vi inte kan sänka räntan, och att SEK håller på att bli en skräpvaluta i högkonjuktur. :-ss


Arvid0 hann väl före, men som sagt så är väl scenariot du beskriver till stor del självförvållat i och med att de flesta nu är beredda att lägga mycket pengar samt hög belåning för att nå en betydligt högre levnadsstandard än vad som var normalt bara för 15-20 år sedan. Å andra sidan tycker jag bankerna ändå har koll på att man klarar en rejäl räntehöjning, men visst, att gå från två löner till en samtidigt skulle givetvis vara tufft för många.

Överlag har nog nästa alla grupper i landet det bättre än vad de någonsin haft det sett till levnadsstandard, men visst är det lånade pengar och ROT-avdrag som betalar kalaset. Kan köpa att man vill får bort svartjobb men vad ska man ta till för åtgärder i lågkonjunktur när det verken går att inför ROT eller att sänka räntorna?

Är ju generellt mot höjda skatter, men med en äldre befolkning blir det inte lätt att klara välfärden. Blir tufft för borgarna politiskt att argumentera mot det. Det gäller att landets konkurrenskraft internationellt står sig stark.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).