Skogsmiljö och Trädlära

Mytbildning kring ekologisk produktion

124 inlägg 25608 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Forestboy  
#509332 Vi klarar oss inte utan bin så är det. Konventionell odling är väldigt kortsiktligt. Vi har ju barn som får ta skiten sen!

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509333 Utan konventionell odling lär vi få gå ner rejält i matkonsumtion. Betydligt lägre skördar är att vänta då.

Inte ens det svenska ekojordbruket klarar sig utan konventionellt odling.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Forestboy  
#509334 Sväng på synen och tänk att ekoodlarna hjälper det konventionella. [SMILING FACE WITH SMILING EYES] Vi är ju kollegor och inte konkurenter!

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

longframe200  
#509335
Niking skrev:Utan konventionell odling lär vi få gå ner rejält i matkonsumtion. Betydligt lägre skördar är att vänta då.

Inte ens det svenska ekojordbruket klarar sig utan konventionellt odling.
/Niklas


Det stämmer helt enkelt inte, och med tanke på dina föregående kommentarer är enligt mig ditt förtroendeingivande-konto tomt.

Avatar Fallback

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509342 Pratar man jordbruk i vanlig mening d.v.s. det vanligt folk oftast kommer i kontakt med så är varken ekologiskt eller konventionellt hållbart. Eko är beroende av näringsinflöde från konventionell halm, slaktrester, gödsel och rötrest. Konventionellt är beroende av bruten fosfor och fossilbränsleframställt kväve. Eko genererar utsläpp genom näringsläckage och ökade dieselutsläpp. Konventionellt använder kemikalier.
Detta är inte så förbaskat enkelt som folk tror, båda produktionsformerna har sina fördelar men framför allt nackdelar. Beroende på hur man värderar dem efter personliga preferenser så får man olika resultat. I praktiken gäller det exempelvis att jämföra 7-10 liter glyfosat mot 20 liter diesel, 20-50kg kväveavgång, mullhaltsminskning, ökad jorderosion och minskad skörd. Beroende på plats, jordart, recipient, övrig odling och personliga preferenser så kommer man fram till olika resultat.

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509395
longframe200 skrev:
Niking skrev:Utan konventionell odling lär vi få gå ner rejält i matkonsumtion. Betydligt lägre skördar är att vänta då.

Inte ens det svenska ekojordbruket klarar sig utan konventionellt odling.
/Niklas


Det stämmer helt enkelt inte, och med tanke på dina föregående kommentarer är enligt mig ditt förtroendeingivande-konto tomt.


Vill du inte ta till dig någon objektiv fakta, så vill du inte.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509397 Hur vida mineralkvävet framställs genom förnyelsebar energi eller via fossilenergi beror ju på bara på hur den framställan fabriken använder för energi. Kväve finns ju som bekant i överflöd i atmosfären (som innehåller ca 78 volymprocent kväve).

Mineralfosfor är ju den helt annan femma, då det är begränsad tillgång på den. Så där får vi nog satsa på att utveckla undervattensgruvdrift, för att kunna fånga upp den fosfor som en gång spolats ut i havet. För näringsläckage är en helt naturligt process i vårt klimat.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

svampbob  
#509398 Här kan ni få lära er att honungsbin inte är något vi ska oroa oss för.

https://www.npr.org/sections/thesalt/20 ... nvironment

Avatar Fallback

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Forestboy  
#509444 Vill vi ha växtskyddmedel i vår honung? https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=6148293

Avatar Fallback

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Forestboy  
Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Gurras  
#509449 Jag odlar både konventionellt och KRAV, det finns som sagt för och nackdelar med båda systemen. Tror inte att det är så enkelt att förkasta eller hissa användning av bekämpningsmedel eller handelsgödsel. Kretsloppstänk är givetvis bra och bin och andra insekter behövs naturligtvis. För egen del tror jag att en kombination av systemen vore det bästa för miljö och biologisk mångfald.

Avatar Fallback

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509484 Kretslopp är livsnödvändigt, problemet är att varken eko eller konventionellt klarar att utgöra ett kretslopp i dagsläget.

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

longframe200  
#509506
Niking skrev:
longframe200 skrev:
Niking skrev:Utan konventionell odling lär vi få gå ner rejält i matkonsumtion. Betydligt lägre skördar är att vänta då.

Inte ens det svenska ekojordbruket klarar sig utan konventionellt odling.
/Niklas


Det stämmer helt enkelt inte, och med tanke på dina föregående kommentarer är enligt mig ditt förtroendeingivande-konto tomt.


Vill du inte ta till dig någon objektiv fakta, så vill du inte.
/Niklas


På tal om "objektiv fakta"

"Ett ekosystem definieras som en ekologisk enhet bestående av levande och icke-levande komponenter. Ömsesidigt beroende finns mellan jorden och dess organismer. I ekologiska termer, visar det en relation mellan producenter, som växter, och användarna, eller de organismer som är beroende av dem. Växter och organismer form sammankopplade relationer kallas näringsväven. Så länge relationer förblir intakt, är balansen bibehålls. Plötsliga förändringar kan störa denna balans. När förändring kommer för snabbt, kan ett ekosystem inte anpassa sig."

Här på en nivå som i stort sätt alla kan förstå:

"Ekosystemtjänster – vad naturen gör för dig

Okej, ekosystemtjänster kanske är ett svårt ord. Men om vi säger »naturens gratis-
tjänster« blir det kanske lite lättare. Det hela är egentligen ganska enkelt, det
handlar om sådant som händer och görs i naturen som vi människor drar nytta
av. Oftast helt gratis, dessutom!

Vi skulle inte klara oss utan naturens gratistjänster

Naturen ger oss till exempel rent vatten, ren luft, mängder av olika träd och växter, hav med
fiskar, ett myller av olika djur, och maskar som ser till att det finns fin odlingsjord. Allt detta är
exempel på ekosystemtjänster. Hur skulle vi klara oss utan dem? Det skulle bli ganska jobbigt,
för vi skulle inte klara av att göra det själva. Hur gör man till exempel en fisk?

Naturen gör det tillsammans = ekosystem

Alla naturens delar (växter, djur, småkryp, vatten, näring, maskar med mera) samarbetar
tillsammans i så kallade ekosystem. Det är ett system där det mesta behövs för att det ska funka
och tillsammans bildar de en helhet – ett ekosystem. Det kan vara ett pyttelitet område i en
stubbe eller omfatta hela jorden. Det flesta ekosystem hänger ihop med varandra i ett kompli-
cerat system. Ingen del är helt onödig, inte ens myggor och råttor, alla måste finnas med lagom
mycket för att helheten ska fungera. Och människan hör faktiskt också dit.

I dag utnyttjas ekosystemen för hårt

Tyvärr är det ibland svårt för oss att uppskatta betydelsen av ett fungerande ekosystem. Männi-
skor har i alla tider utnyttjat det som finns i naturen helt gratis. Länge har »naturens skafferi«
räckt åt familjen och vännerna i byn, men de senaste hundra åren har människorna snott åt sig
rätt mycket av havets fiskar, skogens träd, det rena vattnet och odlingsmarken. Lite väl mycket
faktiskt – ekosystemen börjar förlora sin förmåga att ge oss sina tjänster.

Ekosystemen kräver respekt

En stor undersökning* visade att mer än hälften av alla världens tjänster som ekosystemen
ger oss är hotade. Människan har röjt runt, förändrat och tagit en hel del utan att förstå hur
helheten i ekosystemen fungerar. Men lyckligtvis är det inte försent att göra något. Det hela
är inte så svårt – vi måste visa ekosystemen lite mer respekt helt enkelt. Om vi lär oss mer om
hur ekosystemen fungerar och sköter dem smartare kan vi fortsätta att ta del av alla de tjänster
som vi alla är så beroende av."

Användarvisningsbild

Re: Mytbildning kring ekologisk produktion

Odlingsgalen  
#509533 Herregud! Vad är det här för samlingsställe för faktaresistans?

1. Sluta blanda ihop klimatsmart och miljövänlig, klimatsmart mat är i regel miljövidrig.

2. När forskare talar om bin, så är det inte bara honungsbin man talar om, utan även solitärbin osv. Det har skett en nedgång även hos dom, men varför man forskar mer på honungsbin är för att det är lättare att iaktta dom.

3. RoundUp är giftigt, sluta tugga på med 20 år gammal och förkastad fakta. https://alltombiodling.se/hur-farligt-a ... p-for-bin/

4. Ni missar totalt att jorden vi odlar vår mat i behöver vara levande för att fortsätta vara fertil. Vid icke ekologisk odling, så matas inte jorden, varpå organismerna dör (konstgödsel är inget för dom). Kan ni ta 58 minuter av er tid och titta på denna dokumentär:https://www.svtplay.se/video/13357996/sista-skorden , så slipper jag skriva en uppsats om jord som får er att förmodligen somna.

Om ekologisk odling är perfekt i dagens läge? Nej, det är dock något som utvecklas, förhoppningsvis kommer vi se mer av perenna grödor och skogsbeteskött i vår kosthållning i framtiden.

Användarvisningsbild

Mytbildning kring ekologisk produktion

svampbob  
#509543 Vilket idiot försök med Roundupen. Med den logiken går det att bevisa att gråsten är farligt. Ta en grupp stockholmare och sätt dom ute i skogen hos Gunde. Hälften får äta gråsten och havregrynsgröt ihopblandat och den andra halvan bara havregrynsgröt. Sedan mäter du vilka som först kommer tillbaka till Stockholm på skidor och sedan har du bevisat att gråsten är livsfarligt och ska köras på deponi.
Senast redigerad av svampbob tis 24 apr 2018, 20:25, redigerad totalt 1 gång.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).