Skotare

Skotarmarknaden Q1-2018: Fler gallringsskotare

2 inlägg 2556 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skotarmarknaden Q1-2018: Fler gallringsskotare

Torbjörn Johnsen  
#507068 Nu har vi sammanställt den svenska skotarregistreringen för årets första tre månader. Bl a som en presstext vi skickat ut och den hittar du här.

Markanden är fortstatt stark och jämförbar med hur det såg ut i fjol. Totalt registrerades 66 maskiner mellan 1 januari till 31 mars (65 skotare 2017). Det går att se några mindre trender i statistiken och det är att det är lite fler mindre (lastvikt 8-11 ton) skotare i år jämfört med hur fördelningen såg ut i fjol, Andelen av de registrerade maskinerna som hamnat i Götaland är högre hittills i år jämfört med i fjol och det har lett till att medelstorleken minskat med ett halvt ton. Det säljs, enligt statistiken vi sammanställde för fjolåret i tråden Storlek och geografi - svenska skotarmarknaden 2017 (uppdat) fler skotare i Götaland med lägre lastvikter än vad det gör i Norrland och Svealand. Det är dock inte hela förklaringen för tittar man på de maskiner som sålts i södra landsänden så har de en lägre lastvikt i genomsnitt i år jämfört med helåret fjol. Se tabellen här nedan.

1523015796_skärmavbild_2018-04-06_kl._07.55.38.png


I Norrland har utvecklingen snarare gått åt andra hållet och där har medelskotarens storlek ökat och trenden som vi sett från tidigare år mot allt större maskiner fortsätter. Det skulle vara intressant att höra era teorier om vad det kan bero på? Om nu trenden håller i sig året ut... Skotarmarknaden är ju en marknad med få maskiner så det behövs inte så många fler i andra storleksklasser förrän det svänger åt et annat håll.

1523015796_skärmavbild_2018-04-06_kl._07.56.03.png


Set till hela landet så ökar gallringsskotarnas (8-11,9 ton lastförmåga) andel och det gör även de allra största slutavverkningsskotarna (över 18 ton). Mellanklasskotare (12-14,9 ton) ligger stabilt medan de mindre slutavverkningsskotarna (15-17,9 ton) minskar något. Det här innebär också att skillnaden mellan den svenska och den finska skotarmarknaden förstärks. I Finland säljs få eller inga maskiner i de minsta eller största storleksklasserna vilket vi skrev om i tråden Finsk skogsmaskinförsäljning - en tillverkare dominerar

Rottne ny marknadstrea
I tabellen nedan kan ni se hur många skotare som registrerats för varje tillverkare hittills i år. När det gäller marknadsandelarna så är det ganska stabilt med John Deere i topp som marknadsledare. De håller ställningarna med 36,4 % av de registrerade skotarna (36,3%). Tvåan Komatsu med 25,8% tappar jämfört med helåret i fjol (28,7%). På tredje plats hittar vi nu Rottne med 13,6% (11,8%) som därmed går förbi Ponsse som har 10,6 procent av marknaden (15,1%). Störst ökning i procent gör Gremo som landar på 6,1% (1,8%) och därmed är på samma nivå som EcoLog som också har 6,1% (7,7%). Sampos skotare har ännu inte registrerats hos Transportstyrelsen trots att flera nu finns ute på markaden. Detsamma gäller Gremos 750F-skotare där den första gick ut till kund nu i februari.

1523015796_registrerade-skotare-kv1-2018.jpg


Fortsatt stark marknad 2018
Det blir intressant att följa hur skotarmarknaden utvecklas under året. Det verkar ju vara bra snurr i skogen och mycket virke som ska fram samtidigt som det finns lite virke vid industrin. Efterfrågan och priser spås en fortsatt stark utveckling för både massa och trävaror och det kan inte uteslutas att det blir fler prishöjningar på massaved och timmer. Det bör i så fall gynna både skogsägare och maskinentreprenörer och det borde ge ett positivt investeringsklimat.

Långa leveranstider
Det som kan hålla igen utvecklingen på den svenska skotarmarknaden är tillverkarnas leveranstider. Det är inte bara i Sverige det går bra och Ryssland har nu seglat upp som den största marknaden för kortvirkesmaskiner (CTL). Det kan innebära två saker: Dels att försäljningsvolymen inte ökar i den omfattningen den kunde ha gjort och dels att de mindre tillverkarna kan ta lite marknadsandelar på de störres bekostnad. Vi får se hur det gått när året är slut.

Nya skotare från John Deere under 2018
John Deere har registrerat en hel del 810E-skotare under första kvartalet i år och frågan är om det var de sista av den modellen? JohnDeere har aviserat två nya skotarmodeller i G-serien och de kommer troligen att lanseras fram mot sommaren och premiärvisas på Metko senare i höst. De kommer troligen inte att synas i marknadsstatistiken redan i år så frågan är väl då om JD kommer att fortsätta att tillverka 810E året ut eller om det blir ett glapp här som någon annan tillverkare kan fylla ut?

När det gäller de mindre skotarna med lastvikter från tre till sju ton så registrerar nu även Malwa sina maskiner. Läs mer om hur den marknaden ser ut för årets första månader i tråden Marknadsstatistik för mindre skotare Q1 2018.

Fortsättning följer :smile:

1523015797_rottne-f11d-2018.jpg




   TS
Rottne skotare
Avatar Fallback

Re: Skotarmarknaden Q1-2018: Fler gallringsskotare

AKKAMAAN  
#507081 Intressant analys 👍
Skulle vara intressant med lite djupare info om hur Ryssland utvecklar sin skogsindustri, smat vilket syfte de har med sin utveckling. De sitter ju och ruvar på världens största skogsförråd... 🌲 🌲 🌲
Kanske maskintillverkarna och de Svenska försäljningsorganisationerna har insight om detta?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).