Traktorer och processorer

Arbro elfel

7 inlägg 2190 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Arbro elfel

josip  
#506048 Min Arbro tappade plötsligt kraften vid huggning här om dagen. Kranen går på samma pump och där var inget problem. Jag har haft litet elproblem tidigare med den, men nu minns jag inte vilken ventil som brukar vara aktiverad så fort det finns ström på datorn. Arbron är kopplad med serienippel efter kranens ventil.

Det är alltså den gamla modellen med 24pol kabel. Pol nr 1 har el, så som det väl borde vara, men ingen lampa lyser på ventilpaketet. Mitt minne sviker då det är ett antal år sen jag haft den ibruk sist och då på en annan maskin.

Alla funktioner "fungerar", men det finns ingen kraft i sågen och kvistning det verkar som om överströmmaren i traktorn får jobba extra t.ex. när man sågar. Ventilpaktets kontakter är numrerade 1-10 och alla utom nr 10 kan man se blinka / lysa när man provkör. Är det någon som har något tips var jag skall börja felsöka? Är det tian som är den där "fri rotation" ventilen? Som jag minns så behövs en ventil vara öppen för att oljan skall kunna cirkulera tillbaka till traktorn när ingen funktion används. Manualen är rena skämtet, översatt från finska till svenska. Önskar jag hade en finsk manual.. Det språket förstår jag i alla fall. sämre med "googliska".

Tacksam för tips.   TS
Lantmännen Maskin
Avatar Fallback

Re: Arbro elfel

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#506067 Rätt pärm ligger i traktorn men bilden är på finska.
Har du spänning på kabel 1 får du nog följa den till vilken ventil de blir

Avatar Fallback

Re: Arbro elfel

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#506069 Frittflöde ska va ventil nr1 då och den ska då bara va påverkad när ingen annan är de
10 är reducerat tryck kvistknivar

Avatar Fallback

Re: Arbro elfel

josip  
#506175 Tack för era svar! Då var nog inte minnet helt fel heller. Den ger ström ut på nr 1, men det räcker som det verkar inte till för att dra ventilen nr 1. Däremot då man aktiverar någon funktion så är den ventilen aktiv. Skall det verkligen vara fritt flöde ventil aktiv när aggregatet arbetar? Nästan på alla funktioner utom såg. (sågen är ändå också helt kraftlös)

Tryck får man inte mera än ca 100bar när någon funktion körs i ändläge. Utan någon funktion aktiverad är det ca 30bar i systemet som det verkar. Litet osäkert där om det verkligen är så mycket. Hade tryckmätaren i ett andra uttag på traktorn och hade båda aktiva samtidigt. Med kranfunktionerna är det inga problem att nå ca 170bar, så pumpen kan inte vara så dålig. Det är en gammal ford så det är rundpumpning.

Det kommer ström fram till ettan i kabeln, men så fort man sätter fast kontakten på aggergatet så försvinner strömmen. Har testat med separat batteri att ettans ventil nog drar om man sätter ström på polen i kontakten. Även om man sätter ström direkt i kabeln. Ingen skillnad. Ledaren är ok.
Jag konstaterade bak på arbromit lådan att inga lampor lyser när den är på. nr 14 är ju fritt flöde så den skall väl lysa. Det gör den också om man tar loss den mindre av de där d-sub kontakterna. Tillsammans med nr 4 (sågcylinder). Är detta normalt? Båda lamporna slocknar när man sätter fast kontakten i arbromit igen. Har datorn fått fnatt eller vad kan det handla om? Eller är det någon givare som strular och lurar datorn? Men om den tror att sågen är ute borde ju inga andra funktioner fungera.

Riktigt märkligt. Har kollat d-sub kontakterna bak på arbromit också, de ser ok ut. Börjar känna mig ganska rådlös. och då håller jag ändå på en hel del med elektronik..

   TS
Avatar Fallback

Re: Arbro elfel

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#506185 Kolla så du är 100 på att givaren för svärd inne fungerar, dvs att du får spänning på den när svärdet är inne!

Avatar Fallback

Re: Arbro elfel

josip  
#506191 Så var det dags för bikten då.. Det var inget elfel alls, trots att jag var så säker. Jag hade ju monterat serienippel på mitt ventilpaket i vinter. Då observerade jag inte att den hade en o-ring färdigt som tätning mot utsidan. Jag hade således lagt dit tredo-brickan som var på proppen jag tog bort. Problemet var att det skall ju inte vara någon tredo.. Så hade den förstås skjutit den interna o-ringen så oljan smet förbi när det blev litet tryck. :( Det hade i alla fall hållit för några dagars körning innan den for. Nåja, ny oring hittades i förrådet så nu är den igång igen.

Och för ordningens skull: På min Arbro skall tydligen inga ventiler vara aktiverade tydligen när ingen funktioner används. Lustigt nog lyser som tidigare nämndes led 4 och 14 bakpå arbron, men de slocknar när man sätter fast kontakten. Kan det kanske vara att arbromit alltid antar att det krävs ström för rundpumpning, men att själva aggregaten kan vara byggda på olika sätt. Så att aggregatet ger någon form av signal tillbaka till arbromit, som stänger av dem. Bara en spekulation från min sida.
Såggivaren är nog i skick, det syns ju på de där indikator-leddarna på framsidan, en indikerar ju såg ute. Lyser när sågen är inne, slocknar så fort den går ut en aning.

Men tack alla som gett råd och förslag. Kankse någon annan kan ha nytta av denna informtion också. Nu gäller det att ta vara på skogsvädret, skall visst bli varmare nätter mot slutet av veckan här i finska österbotten.

   TS
Avatar Fallback

Re: Arbro elfel

gnisten83  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#506216 Haha de var bra du hittade felet 👍
Läste inte dit svar tillräckligt noga för jag missade de att du bara fick 100bar, förvirrande 😱
Var några år sen jag pillade i de styrsystemet, har arbromit i den jag har nu

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).