SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Indexator får världens skogsbruk i swing

3 inlägg 4475 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Indexator får världens skogsbruk i swing  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#500403 I samband med planeringsaktiviteter för Skogsforums medlemsträff i Västerbotten i juni (mer info i tråden SFO-träff i Västerbotten 2018) passade jag på att besöka Indexator. Ett av många skogsteknikföretag som finns i Vindeln.

Indexator har en gemensam historia med ett annat stort Vindelföretag - Cranab AB. Det var nämligen Cranabs grundare Allan Jonsson som etablerade företaget Indexator som världsledande rotatortillverkare. Från början var Hydraulik Indexator AB ett företag i Norrtälje som sålde nipplar till Cranab. Företaget hade problem med ekonomin så det köptes upp av Cranab. Och flyttades till Vindeln. När Allan Jonsson sålde Cranab till Jonsered 1974 så behöll Allan Indeaxtor som bas för att jobba med nästa fas i sin innovativa bana: Att utveckla en riktig rotator som både har kraft och som kan svänga runt 360 grader utan ändstopp.

Det visade sig vara ett komplicerat arbete som tog lång tid. Efter flera års utvecklingsarbete sattes en definitiv deadline till julen 1978. En fungerande rotator kom till slut fram och den gjorde succé direkt när den hade lanserats. Indexator blev snabbt världsledande på rotatorer och det är en position som man med god marginal håller än idag.

1519648221_rotatorer_indexator.jpg


Rotatorer och tiltrotatorer i egna bolag
I slutet av 80-talet började man intressera sig för att ta fram en vridbar led för grävmaskinsskopor och 1991 tog man passande nog över konkursboet efter Noreco i Umeå som arbetat med liknande lösningar och i den affären ingick även varumärket Rototilt. Indexator började tillverkningen av tiltrotatorer i befintliga lokaler. Efterfrågan växte snabbt och situationen blev ohållbar utrymmesmässigt. Man beslutade då att göra en jätteinvestering med 100 miljoner kronor och byggde en helt ny produktionsanläggning för Rototilt som togs i bruk 2007. I Vindeln givetvis! Rototilt knoppades av i ett eget bolag 2012 och numera äger de båda sönerna till Allan Jonsson varsitt bolag. Anders Jonsson äger Rototilt Group AB och Hans Jonsson äger tillsammans med sin fru Pia Indexator Rotator Systems AB. Ett bolag som idag omsätter drygt 250 miljoner och där cirka 80 % går på export. Hur många rotatorer som tillverkas är en väl bevarad företagshemlighet men ni som vet hur mycket en rotator kostar kan ju försöka er på en gissning.

Idag finns det ca 120 anställda på Indexator och det är mer än 500 personer sysselsatta i skogsteknikföretagen i Vindeln. I en kommun med 2500 innevånare. Ganska häftigt!

Skogen dominerar
Idag består Indexators produktuktion av rotatorer för olika ändamål. Den största delen hamnar via maskintillverkare i olika typer av skogsmaskiner. Främst i skotare och skördare men en del används även i skidders (lunnare) och andra maskinapplikationer för helstamshantering. En annan stor och växande verksamhetsgren är materialhantering. Olika typer av återvinningsverksamhet kräver rotatorer som kan hantera stora laster. De ska klara att snurra en tung grip som håller en tungt last som t ex järnskrot utan att slitas ut. All kraft måste kunna hanteras genom rotatorn. En maskinkomponent som innehåller mycket stor precision och snäva toleranser. Utöver rotatorer så tillverkar man också olika typer av länkar, svängdämpare och slangsvivlar.

Tribologi och alplandskap
En nyckelkompetens och en framgångsfaktor hos Indexator är Tribologi. En kompetens som enkelt kan förklaras som "vetenskapen om ytor i glidande eller rullande kontakt och omfattar friktion, nötning och smörjning". Det finns personer med specialistkompetens inom det här området men det finns också avancerad laboratorieutrustning där man hela tiden följer upp kvalitén i produkterna. Bl a finns ett mikroskop där man kan mäta nivåskillnader motsvarande åtta järnatomer i höjd. I den här miljön ser en synbart slät glasskiva ut som ett alplandskap. Indexators rotatorer har en insida som är betydligt slätare. Utmaningen är att få till rätt ytor och rätt toleranser och att sedan få det här att hålla över tid. Och här finns det enligt Daniel som guidade mig genom fabriken ingen som klår Indexator.

1519648226_modern_anläggning_indexator.jpg


Daniel Lindström som jobbar med försäljning och teknisk support visade mig hela tillverkningsprocessen när vi gick igenom fabriken. Tyvärr råder fotoförbud inne i anläggningen men jag har fått några bilder från Indexator och försöker att beskriva med ord det som saknas.

1519648224_p1030400.jpg


Precis som hos många andra företag är tillverkningsprocessen långt automatiserad. Det finns ett stort antal robotar och bearbetningsmaskiner som jobbar kontinuerligt, dygnet runt. Personalen jobbar främst med att mata med gods och komponenter, att övervaka tillverkningsprocessen och sen att slutmontera och kvalitetssäkra produkterna.

Indexator köper in olika typer av komponenter från gjuterier och stålföretag i både Sverige och andra länder. En del komponenter gjuts t ex av specialistgjuterier i centrala Europa. Komponenterna bearbetas ner till rätt nivå av finish. Sedan sker en omfattande putsning, tvättning och rengöring innan komponenterna slutligen monteras till färdiga rotatorer. Efter montering testas alla rotatorer efter speciella program och först när alla testresultat och alla toleranser kan kvitteras som uppfyllda får rotatorn sitt serienummer.

1519648230_montering_indexator.jpg


1519648234_fullskalig_test_av_produkt_indexator.jpg



Anonym nyckelkomponent
Om skogen dominerar Indexators marknad så kan man säga att Indexator dominerar skogsmarknaden ännu mer. Samtliga tillverkare av CTL-maskiner köper rotatorer från Indexator. Kvalitetskraven är stenhårda och det kan ju tyckas vara ett anonymt och otacksamt jobb att tillverka rotatorer: En produkt som å ena sidan är en nyckelkomponent på varje skogsmaskin och som har en direkt påverkan på förarens produktivitet. Men å andra sidan en produkt som "bara" är en liten svart länk mellan kran och grip eller aggregat. Något som bara ska fungera och som ingen uppmärksammar så länge den fungerar som den ska.

1519648223_p1030402.jpg


Starkare skördare kräver nya rotatorer
Just nu håller Indexator på att ta fram en ny generation skördarrotatorer. Skördarna blir större och de får allt större aggregat och starkare kranar. Aggregatens matningskraft och matningshastighet ökar. Allt tillsammans ger det ökad belastning på rotatorn och Indexator testar nu en ny typ som ska klara betydligt högre laster. Ledtiden innan en ny produkt når ut på marknaden är lång. Först ska rotatorn testas i alla tänkbara situationer och under lång tid. Den nya serien skördarotatorer har sedan länge passerat labbstadiet och är nu ute i drift i en bred testverksamhet hos många olika maskintillverkare. Produkterna följs sen upp minutiöst när det gäller slitage och hållbarhet. Om alla tester håller som det ser ut i dag så bör den nya skördarotatorn med produktnamnet Indexator HX vara ute på marknaden under 2018, säger Gunnar Bålfors som är VD på Indexator.

För er som vill se rotatortillverkningen med egna ögon så får vi chans att göra ett studiebesök hos indexator under vår Skogsforumträff 7-8 juni i år. Det är väl värt ett besök!



   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Avatar Fallback

Re: Indexator får världens skogsbruk i swing

AKKAMAAN  
#500644 Även om rotatorerna är "rundomsvängande" så är ju "runtomsvängningen" begränsad på egr-skördare pga hydraulik slangar och elekriska kablage. Men jag antar att man arbetar på att "knäcka den nöten" också så att "runtomsvängningen blir lika oberoende som på en skotare eller en tilt-rotator.
Med modern (batteripackteknik skulle man helt kunna skippa en "elektrisk krankabel" om man hade en laddbar strömkälla (utbytbart batteripack) på aggregatet samt trådlöst aggregat-styr-system. Hydraulkraften via svivel som på en skotar-rotator...

Användarvisningsbild

Re: Indexator får världens skogsbruk i swing

Temlav  
#500741 Det ¨måste väl vara närmare 10 år sedan Komatsu lanserade ett runtomsvängande aggregat till sina skördaraggregat?!? Såg nåt datablad för läänge sedan...
Med både hydraulisk och elektrisk svivel inbyggt i rotatorn så kunde aggregaten snurras runt-runt i oändlighet.
Tror att det bara fanns tillgängligt på de (då) största aggregaten 370 och 370E, då det var en ganska stor och tung rotator.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).