Föryngring

Skogsstyrelsen presenterar ny metod mot viltskador

3 inlägg 2676 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsstyrelsen presenterar ny metod mot viltskador

Torbjörn Johnsen  
#493508 Skogsstyrelsen presenterar idag i ett pressmeddelande att de tillsammans med skogsbruket har tagit fram en ny metod för att minska viltskadorna i skogen. Nu verkar det inte handla om rådjursfällor, viltstängsel eller kemisk behandling utan mer om en samarbetsform som utvecklats för att få mer tall i skogen.

Satsningen heter Projekt Mera tall och drivs i samverkan med Sydved, LRF Skogsägarna, Skogsstyrelsen, Mellanskog, Södra Skogsägarna, Holmen, Sveaskog, Vida samt Svenska kyrkan.

– Vi kan se i utvärderingen som nu är klar att antalet tallplantor per klövvilt har ökat med nästan 70 procent i det område där vi använt den nya metoden. Framgångarna är en samlad effekt av att skogsägarna sätter fler plantor, att älgstammen har minskat och att ungskogsarealen har ökat, säger delprojektledare Ove Arnesson, Skogsstyrelsen.


Projektet har testat den här samverkansmetoden i Uppvidinge i Kronobergs län och har där enligt Skogsstyrelsen nått goda resultat.

I pilotprojketet har man uppnått följande resultat:

- Skogsägarnas och jägarnas tro på att det går att föryngra tall av god kvalitet ökat.
- Förståelsen för sambanden mellan skog och vilt ökat.
- Betestrycket på tall, rönn, asp, sälg och ek minskat - även om det fortfarande är oacceptabelt högt.
- Älgstammen minskat.
- Avskjutningen av rådjur ökat.

Läs hela pressmeddelandet här.

Här finns en mycket intressant rapport från projektet Mera tall och det pilotprojekt som genomförts 2010-2016. Mycket intressant läsning om viltstammar, inventeringar, avskjutning mm. Avskjutningen av rådjur har inom det aktuella området ökat mycket kraftigt men trots det så finns fortfarande en hög stam. Läs hela rapporten här.

Mer info om projektet Mera tall hittar ni på Skogsstyrelsens sajt



   TS
Arevo
Avatar Fallback

Re: Skogsstyrelsen presenterar ny metod mot viltskador

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#493547 Skogsstyrelsen kan spika upp sina teser i skogen så att älgar och rådjur
kan ta del av denna nyhet 😡
Bly och stängsel är det enda som hjälper mot viltet!

Avatar Fallback

Re: Skogsstyrelsen presenterar ny metod mot viltskador

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#493552 Plantera fler tallplantor och öka ungskogsarealen fungerar väl bara tills viltstammarna anpassat sig till den ökande fodertillgången? Undrar också hur många som ökar sin planerade avverkning med ”ökad viltfoderareal” som motiv?

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).