Skogsfastigheter

Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

21 inlägg 25190 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

Mats på Södergården  
#483075 Hur ser virkesförrådet ut, är fadern född 1937 eller tidigare kan det vara skattemässigt fördelaktigt att han avverkar innan du/ni tar över, och ger likviden till systern. Angående samägande är det som viket företag som helst, klara papper.
Skulle t.o.m. vara roligt med sällskap i skogen ibland.(och säkert)

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#483076 Om marknadsvärdet på gården är 8 miljoner, så ger din syster dig 1 miljon och din vän 1 miljon med detta upplägg, eftersom hennes halva då är värd 4 miljone. Är hon medveten om det? Vet hon vad marknadsvärdet är på det hon avsäger sig?

Avatar Fallback

Re: Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#483078 Gå till en ekonomisk rådgivare t.ex. LRF-konsult men det finns även mindre små som har bra rykte. Titta runt i er närhet.

De hjälper er med skatteplaneringen så ni bara behöver betala rätt skatt(gåva är inte alltid bästa sättet). Det finns flera faktorer som kan spela in hur man ekonomisk ska lösa ett generationsskifte på bästa sätt. Investera några slantar på detta så kommer ni undvika fallgroparna. Ni vill inte stå där om 5år och någon börjar känna sig lurad.

Ni har kommit en bra bit på vägen om ni är överens om hur ni vill ha det även om jag stämmer in i skaran att fundera över det där med att äga tillsammans. Kanske går det att hitta en annan lösning.

Men att utgå från taxeringsvärdet känns inte rättvist. Jag skulle säga att det är marknadsvärdet värderat av en oberoende mäklare som är det som gården är värd.

Avatar Fallback

Re: Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

surjämten  
#483085 Tag kontakt med LRF Konsult.
De har specialister på just detta som nu håller infoträffar lite här o var under rubriken Gården byter ägare. Nödvändig info för de allra flesta i din situation. Kostar en slant,
men kan bli mycket kostsammare om man gör fel.

Avatar Fallback

Re: Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

uffejohan  
#483119 Se till att få ett marknadsvärde på fastigheten innan ni gör några köp/delningar. Din syster ska bli utlöst på denna grund, något annat riskerar bli en framtida surdeg som bara jäser och jäser. Precis som alla andra skriver, ta hjälp och samäg inte ens med den bästa av vänner.

Användarvisningsbild

Re: Generationsskifte - Gåva men köpa ut syskon

Arvid0  
#483319 Håller med de tidigare, håll vännen utanför ägandeskapet, hyr ut till han eller om det finns något skifte ham kan köpa. Eller arrendera ut skog, hus, jakt eller vad han vill åt.
Eran vänskap kommer inte bli bättre eller starkare för att ni äger en fastighet ihop. Det är upplagt för schismer, hör dej för med de som drivit företag ihop med vänner.

Klarar du inte ränta det själv ta med en utarrendering I beräkningen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).