Skogsfastigheter

El mellan 2 fastigheter

51 inlägg 30803 visningar 11 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: El mellan 2 fastigheter

Kälarn  
#478581 Nu är abonnemet avstängt för skiftet med ladugården. Mycket förvånande ringde vattenfall handläggare för min ansökan om sammanslagning , upp mig efter det. Hon sa att hon pratat med en jurist, och frågade om jag hyrde ut alla fastigheterna på båda skftena ( jag har tänkt hyra ut en stuga på vardera skiftet till turister på sommaren, nån vecka ibland) . Nej, sa jag. I huvudgården ska jag bo. Ok, sa hon, jag får inte tillstånd för sammanslagning . Efter en stund kröp det fram att om jag hade sagt att jag hyrde ut alla stugor på båda skftena, så hade jag fått dra elkabel till skiftet med ladugården.
!!!
Känns helt overkligt att höra sådana här resonemang. Nu gäller det att vara kall. Jag kommer att skriva till EMI, och har kontaktat jurist.
Handläggaren erbjöd också ersättning för att jag hade kontaktat grävfirma, och eftersom jag hade fått ja både hon kundtjänst och hos chefen för kundsupport, innan jag drog igång. Jag tog inte det betet. Då hade jag ju godkänt deras nekande.
Situationen känns absurd och det är bäst att låta sakkunniga ta över.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#478592 Det finns inte ett alternativ att slå ihop mätpunkter till ett abonnemang? Vet att man kan göra liknande på fjärrvärme(dock är ju detta inte lika hårt reglerat).
Kräver troligen att du har ett effektabonnemang d.v.s över 63A.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#479813
Kälarn skrev:Nu tror jag att jag behöver en jurist som kan elnätsprocesser/ lag 2007:215 (bl a 12 § Ett internt lågspänningsnät .....)
Har ju nu två angränsande lantbruksfastigheter, med stora lagården på den ena. 150 m mellan elskåpen. Båda fastigheterna har eget abonnemang. För dyrt !!!Installatör och grävare (var) redo att göra jobbet. Vill slå ihop abonnemangen, utan att slå ihop fastigheterna, men vattenfall är rigida och inkonsekventa i svaren. Nej är svaret. Jag har varit för okunnig i approachen. Funderar på en ytterligare omgång innan jag begär fastighetsreglering. Avser i så fall utnyttja 12 paragrafen. Har någon en idé hur jag går vidare ?

Senast jag läste i regelverket, vilket var några år sedan, fans det en lista med undantag från regel som hindrar överföring mellan fastigheter bland annat just för jordbruksändamål

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#479814 Är inte paragraf 12 andra stycket tillämplig? http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lag ... s-2007-215

Användarvisningsbild

Re: El mellan 2 fastigheter

Kälarn  
#479818 Jo, det är den paragrafen som jag hävdar är tillämplig.

Avatar Fallback

Re: El mellan 2 fastigheter

trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#479942 Eftersom paragraf 12 finns skulle jag, om det var mina fastigheter, låta bygga mitt "elnät". Ogillar nätägaren det får denne väl gå till domstol/elmarknadsinspektionen, eller vilken instans som nu kan vara relevant, och försöka tvinga fram ytterligare ett abonnemang. Med tanke på kostnaderna för detta i relation till den potentiella vinsten för dem (om de mot förmodan skulle vinna) tror jag de skulle avstå. Skulle de få för sig att börja bråka så kan du ju alltid begära en fastighetsreglering då. Jag har ett antal grannar vars tomter någon gång för länge sedan utvidgats genom att skapa ytterligare en liten fastighet (varför man någon gång för länge sedan gjorde så vet jag inte). De använder naturligtvis sina tomter som om den vore en fastighet och har el i sina uthus och vad som där nu finns. Jag kan inte tänka mig att de sökt något tillstånd för det, även om det i formell mening är att överföra el mellan fastigheter.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).