Skogsnyheter

Södra höjer priset på barrmassa

22 inlägg 11079 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Södra höjer priset på barrmassa

hlb  
#448855 Skulle vara väldigt intressant att veta vad Södra betalar när de köper externt. Kan nog vara högre än till medlemmar för att hålla ner internpriset. Dock är ju Södras massapris hyggligt i dag, kanske marknadsledande. Få se vad som händer när suget efter ved ökar p.g.a ökad kapacitetsutbyggnad.

Elmia
Användarvisningsbild

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Andreas99  
#448859 Jämfört med listan tror jag att de betalar mera idag och med de höjningarna de har gjort så kanske de externa leverantörerna kräver ännu mer. Flera av de externa slås ju om samma skog egentligen, vida, sydved och flera. De måste ju erbjuda priser till markägaren som är i nivå med vad södras lista+ efterlikviden är, eller var året innan iallafall.

Användarvisningsbild

Re: Södra höjer priset på barrmassa

hlb  
#448860 Andreas99, Du tänker rätt, men vad tror du massavedspriset blir nästa vinter med tanke på bl.a. Väröutbyggnaden i full drift.

Användarvisningsbild

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Andreas99  
#448868 Jag tror eller kanske mest hoppas att dollar kursen (dyrt att importera, bra vinst på att sälja) kommer att göra en 100kr på massaveden. Men antagligen kommer det mesta av den på efterlikviden. Sen höst, tidig vinter får de tummarna ur och höjer listorna rejält.
Pratat med lite vänner som kör, skogsmaskiner, lastbil och en inköpare. De säger alla att de har inte kunnat ha någon framförhållning denna säsongen, väldigt få objekt att jobba med. Många flyttningar fram och tillbaka.
Tror att de höjer timmerpriset rätt bra i sommar.

Avatar Fallback

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Flax12  
#448893 Skulle vara intressant att få reda på vad siffran för massaflisen mellan sågverk och massabruk i dom integrerade industrierna(värö/mönsterås) ligger på och var siffrorna ligger i redovisningen!

Användarvisningsbild

Re: Södra höjer priset på barrmassa

ananders  
#476828 Södra höjer åter massapriset men en svagare dollar äter nästan upp höjningarna räknat i svenska kronor.

http://www.atl.nu/skog/hojt-pris-pa-massan-igen/

"Under 2017 har dock dollarns värde gentemot den svenska kronan sjunkit. En dollar var i början av januari värd 9 svenska kronor, och ligger nu på cirka 8 kronor. Massapriset på 820 dollar i början av januari motsvarade 7 380 svenska kronor och massapriset på 960 dollar från den 1 oktober motsvarar 7 680 svenska kronor."

Användarvisningsbild

Re: Södra höjer priset på barrmassa

Torbjörn Johnsen  
#478247 Så var det dags igen! Södra höjer återigen priset på avsalumassa. Den här gången är det priset till europeiska kunder som justeras upp till 1000 US$ per ton.

- Det är fortsatt mycket stark efterfrågan på barrmassa, på alla marknader där vi är aktiva, säger Magnus Björkman, VP Marketing and Sales Södra Cell. - Vi ser också en kombination av lång- och kortsiktiga begränsningar på utbudssidan, vilket påverkar sentimentet i marknaden ytterligare -både direkt och indirekt. Det nya priset gäller från den 1 november 2017.


https://www.sodra.com/sv/om-sodra/press ... dollarton/

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).