lör 30 sep 2017, 22:32#474784
Det finns olika traditioner på olika orter.
Här var den äldsta läggningen fyrdubbelt med 4 tums ögon (synlig ända) och 17 tums pärtor lagda kant i kant. Den läggningen visade sig torka litet för långsamt så i stället började man lägga tredubbelt med 16 tums pärtor och 5 tums ögon och en tums överlapp i sidled.
I Bjurholm i Ångermanland lade de 17 tums pärtor fyrdubbelt med 4 tums ögon och en tums överlapp i sidled.
På andra orter fanns andra lokala variationer.
Här i trakten skar man oftast pärtorna av tall eller asp som anses likvärdiga. På andra orter använde de gran men det lär bli hög andel pärtor som måste kasseras då man skär av gran. Dessutom slöar gran bettet snabbare.
Det svåraste med skärandet lär vara att vässa och ställa bettet rätt. Sedan skär man från topp mot rotända och tar först några skär som bara hyvlar ned rotändan. Då kommer fibrerna att gå aningen snett genom pärtan så vattnet rinner utanpå.
Man vänder klabben på hyveln så att vedträet som lämnar blir trekantigt ocm klabben är klen och fyrkantigt om klabben är grov. På det viset får man smalare pärtor som inte spricker sönder på taket.
Akta fingrarna! Pärthyvlar är ökända för att äta fingrar.
Hembygdsföreningen vår kan förmodligen leverera men rimligtvis borde du kunna hitta pärtor på närmare håll. Pärthyvlar finns ju både här och var i byarna och skog finns ju också.