Skogsekonomi

Ränta på skogslån

116 inlägg 94438 visningar 46 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Hema  
#465952
Chainsaw Charlie skrev:Är det någon som har lite färska uppgifter om ränteläget?

Själv är jag spekulant på en fastighet på ca 80 ha med ett önskat lån på runt 75 %. Det första budet jag fick från SEB för några månader sen ser ut som följer:

3-månaders, 0,91
1 år 0,94
2år 1,09
3år 1,28
4 år 1,47
5 år 1,73

Tror ni det går att pressa ner det ytterligare eller är det bara någon hundradel hit eller dit det handlar om i dagsläget?

Jag är en sämre förhandlare..

Landshypotek Bank
Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

skogshasse  
#466039 är det någon som vet hur räntan ser ut på huslån i dagsläget

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#466042 Jag har 0,99% sen några år tillbaka, och räntorna som jag hör av andra har närma tsig hela tiden. Kul att se någon som får bättre ränta! Jag tror du har gjort ett bra jobb med räntorna.

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Skogsinvest  
#466195 De räntorna låter riktigt bra! Har du besparingar i SEB eller företag där idag? Jag har idag själv största delen rörligt på LHB (Landshypotek) till en ränta på drygt 1 procent. Där är fördelen att man kan spara en del (4-8 procent av lånesumman) och då få en ränta på de pengarna beroende på hur banken går ekonomiskt. Detta år blev räntan på de pengarna 10 procent. Då finns det regler om att de är låsta ett antal år osv men jag tilltalades av det upplägget. I mina ögon känns inte SEB som en "skogsbank" men det har givetvis mest att göra med vilket kunnande personen man gör affärer med har. Tycker att både LF Bank och SHB har haft ett bättre kunnande där än övriga sk storbanker. Om skogen växer med exempelvis 3-7 procent om året och markvärdet står still eller stiger med inflation eller bättre är de räntor du pratar om inget som avskräcker. Glöm inte bort kassaflödet bara för den fasta tillgången (tex yngre och medelålders skog) är inget som varken ger mat på bordet eller betalar räntor. Samtidigt har banken en säkerhet som bara växer med åren så bör gå att hitta lösningar med begränsad amorteringen under eventuellt tyngre ekonomiska perioder. Lycka till med affären!

   TS
Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Chainsaw Charlie  
#466205 Jag har företagskonto där och har tidigare tagit ett par mindre företagslån. Har då blivit väldigt bra bemött och allt har skötts smidigt. Min ordinarie bankkontakt har väl ingen större erfarenhet av skog men det är ytterligare en person inkopplad som är specialiserad på land och skogsbruk som jag också fick ett bra intryck av.

Tycker själv räntorna ser bra ut, funderade bara på om det gick att pressa någon tiondel till om man hör runt hos lite fler banker. Av svaren att döma hitintills verkar det inte så och det kanske är bättre att ta en förhandlingsrunda om 2-3 år i stället om räntorna smyghöjs.

@Skogsinvest om du räknar in efterlikviden hos LHB så lär väl din ränta hamna en bit under 1 %?

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Skogsinvest  
#466270 Den hamnar under 1 procent detta år inräknat utdelningen men går egentligen inte att räkna på det sättet då utdelningen inte är garanterad och då det krävs sparkapital samt att det finns villkor för att delta med insatskapital. Har man tex lån på 2 mille i SEB och köper SEB-aktier för 80 kkr skulle det i slutändan kunna visa sig att man haft betalt för att låna pengar i banken ett år om man kvittar aktievinsten mot räntekostnaden. Dock känns LHBs erbjudande mer tryggt över tid.

   TS
Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Umea  
#466289 Ett tips vad gäller rörlig låneränta är :

Många banker ger en bra rabatt på den rörliga 3 månaders låneräntan.

Men efter ett tag ( ofta ett år ) försvinner rabatten och då måste man själv åter ta kontakt med banken och

förhandla om en ny kommande rabatt på det rörliga lånet.

Hör man inte själv av sig till banken så får det rörliga lånet automatiskt list låneräntan och rabatten är bortplockad.


Va rädd om hälsan och ha en fortsatt Trevlig Sommar Skogs forum läsare !

Hälsningar från Umeå

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Skogsinvest  
#466510 Så är det absolut. Därav vanskligt tycker jag att ta tex 50 procent av ett lån på 5 år och 50 procent av lånet rörligt. Då riskerar man att hamna i en situation där banken kan justera (läs: höja) den rörliga räntan utan att du kan göra så mycket åt det. I mitt fall brukar jag få inskrivet att min ränterabatt på rörligt lån i förhållande till bankens listränta ligger fast under ett antal år. Nu senast blev det 2 år. Då slipper man hålla ögonen på dem varje kvartal.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Ränta på skogslån

Arvid0  
#483140 Någon som har förhandlat om räntan nyligen?

Säg 1 miljon, inget topplån.

Jag återkommer med vad jag fick för förslag men inte var det extremt bra.

Användarvisningsbild

Re: Ränta på skogslån

Camaro1969  
#483147 Ska väl ta lite lån inom ett år, troligen kring 1,2-1,3%

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Vilsten  
#483437 Har fått erbjudande om 1.5% bundet på 2 år 50% belåning. Går troligtvis att få bättre om man shoppar runt lite men erbjudandet känns tillräckligt bra för att jag ska vara bekväm och inte byta bank.

Brukar normalt alltid köra rörligt men ska vara föräldraledig en period så känns lite skönt att veta kostnaderna på förhand.

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Chainsaw Charlie  
#483974 Aktuella räntor på lånet jag tog idag hos SEB:

Rörlig 0,95 %
1 år 0,99 %
3 år 1,39 %

Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Skogsinvest  
#483996 Det var attraktiva nivåer. Är belåningsgraden under 50 procent och lånebeloppet över 1 miljon?

Själv har jag rörligt just nu på ca 1,1 procent i LHB och 1,2 procent på SHB.

   TS
Avatar Fallback

Re: Ränta på skogslån

Chainsaw Charlie  
#484027 Belåningsgrad ca 60 % och lånebelopp väsentligt över 1 miljon.

Användarvisningsbild

Re: Ränta på skogslån

DenimDude  
#525208 Någon som varit hos bankerna på senare tid och har några färska räntenivåer att delge folket?
Ska strax in och prata med banken om ett större förvärv, kommer hamna på ca 40% belåningsgrad, vore intressant att se lite hur landet ligger...

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).