Öppna kategorin

Telia ger gratissurf till vissa webbar

59 inlägg 21719 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

totte  
#422217 Utomordentligt! Finns tydligen en del förnuft i somliga myndigheter. Nu är det bara att hoppas att inte några klåfingriga politiker går in och ställer till det.

Elmia
Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#422230 Gud hör bön

Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Bosse1  
#422451 Klok man.
http://blogg.vk.se/skogslivet/2016/12/0 ... ordningen/

Kan undra vart hans blogg arkiv tog vägen.kanske måste man logga in..

Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Hema  
#422647 Den texten kan jag mycket väl hålla med om, men även andra hållet bör man ha koll på. Det jag då syftar på är att vi har skrivit in EU-medlemskapet i grundlagen...

Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Vedmaskin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#432892
Röjkvist skrev:Gud hör bön


Halleluja.

http://www.smp.se/vaxjo/pts-telia-maste ... ri-surf-2/

Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Fredrik Reuter  
#432899 Mmm, detta följer jag med starkt intresse. Har inte länken nu men Telia svarade PTS med ett öppet snyftbrev som antydde att PTS vill att konsumenterna ska betala för att surfa... hmm.

Jag tror Telia sitter med två tumskruvar på vardera hand nu. PTS skruvar på den ena och Zuckerberg har monterat en på andra handen nu också då jag gissar att han pungat ut med några miljoner till Telia för att sjösätta #hatahat kampanjen (som i princip bara innefattar tjänster han själv äger).

   TS
Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Hema  
#432952 Telia är pinsamma, hur vore det att göra rätt ifrån sig från första början ist? Fast det kanske är svårt när man har mutor runt ca 2miljarder bakom sig..

Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Hema  
#448793 Inte Telia eller Sverige, men... nätneutraliteten riskerar att ryka i USA:
http://www.nyteknik.se/digitalisering/natneutraliteten-ryker-i-usa-6836675

Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Fredrik Reuter  
#448805 Ja, vad säger man! :surp:
Om jag förstått det hela rätt så är det inte riktigt samma som #hatahat-grejen från Telia.
I USA handlar det om (om man ska översätta till Svenska mått) att Telia som operatör kan komma ges rätten att sälja ut kundernas internethistorik. Genom detta kan de tjäna stora pengar för internethistorik är heta saker bland annonsörerna!

Detta kanske inte faller under nätneutralitetsprincipen men ur ett integritetsperspektiv är det helt uppåt väggarna.
Förutom annonsörer så kan detta komma att användas i smutskastningar offentligt osv. Ex om 1 är ovän med 2 så kan 1 köpa internetstatistiken för 2 och gå ut med den offentligt.

När det gäller Telia och hatahat så ligger nu ärendet hos förvaltningsrätten i Stockholm. Den 8 mars beslutade förvaltningsrätten om sk inhibition och med det menas att Telia inte behöver åläggas säljförbudet av kampanjen som PTS ålade dem i Januari, för det skulle bl a "åsamka Telia för stor ekonomisk skada" under rättsprocessen.

Så nu väntar många med spänning på vad förvaltningsrättens dom blir, vad tror ni?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Vardon  
#448807 Det kommer bli till Telias fördel eftersom domstolar och myndigheter i Sverige inte förstår konsekvenserna av deras beslut. Men det är bara att inse att man är ganska styrd i sitt surfarande vare sig man vill eller ej.

Det är bara att titta på datalagringen. Som från början skulle vara till för grova brott som sedan blev "För varje brott". Nu fick de ju bakläxa på hela klabbet och förmodligen missar en del grova brott. Nu är det en annan diskussion i sig.

Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Hema  
#448809 Läser man några av kommentarerna på Nyteknik så inser man flera av nackdelarna.
Exempel:
Håkan Andersson • för 6 dagar sedan

Dr. Sol, Problemet är inte att nätoperatörerna (som ibland har monopol, ex vid fiberanslutning) kan producera nätinnehåll och tjäna pengar. Problemet uppstår om en del innehåll favoriseras, ex det egna eller efter avtal med någon annan (typ Telia). Genom lägre avgifter (Telia igen) eller tillgänglighet (av kommersiella, juridiska eller politiska skäl). Här finns det gott om exempel på blockering av visst innehåll. Ibland kan vi tom. sympatisera med syftet (pedofili t.ex) medan vi förkastar den blockering av politiska skäl som många diktaturregimer ägnar sig åt. PROBLEMET ÄR GRÄNSDRAGNINGAR - Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet. För allt innehåll kommer alltid att vara tillåtet någonstans i världen, antingen för att man sympatiserar med det eller för att det bara inte blivit förbjudet.


Dr. Sol • för 5 dagar sedan

I Sverige är det väl rätt så ofta en uppdelning så att det är ett företag som äger infrastrukturen/fiberkabeln och ett annat som distribuerar datat? Är det distributören som avses i det här fallet? Då borde det kunna vara ett affärsargument om vissa distributörer själva säger "välj oss - vi säljer inte dina surfvanor vidare". Men om det är den som äger infran som har affärsidéer som inte stämmer överens med kundernas önskemål blir det betydligt knepigare. Det är ju inte alldeles enkelt och billigt att dra in en ny fiber från en infrastrukturkonkurrent som har en bättre policy. Isåfall måste man alltså ha ett anonymt kontanttelefonmodem när man ska kontakta abortkliniken och kanske inte ens det hjälper? Vad gör man då? Ett analogt liv kanske inte är så dumt.


Dan Sandberg • för 6 dagar sedan

Du kan själv välja att avstå från Facebook och Google, men du kan numer knappt ens betala dina räkningar utan att gå via en operatör av något slag.
Kommer du sedan misslyckas varannan gång att koppla upp dig mot din bank om operatören råkar vara associerad med en argt konkurrerande bank? Tyckte jag var en viktig del.

Det vi idag menar med demokrati sätts rätt lätt ur spel om någon tillräckligt storskaligt, utstuderat och cyniskt går befolkningen mer inpå bara kroppen än vad som var praktiskt möjligt i DDR.
Det går att mäta vilka manipulationer av befolkningen som går hem om man kan läsa av på nätet hur massorna reagerar - och använda detta som feedback för ännu effektivare manipulationsalgoritmer.

Och varför skulle någon annonsör fortsätta att betala Facebook och Google för enbart de spår som du någorlunda frivilligt väljer att lämna på dessa sajter, när den istället kan köpa varenda detalj om dig från din operatör inklusive om du är kvinna och kontaktar en abortklinik exempelvis?
Militanta abortmotståndare kanske mer än gärna köper hela listor med just sådana namn? Militanta veganer kanske gärna köper listor på jägare och anställda/aktieägare i slakterier?
Bara några små affärsidéer när det blir möjligt att sammanställa och sälja inte endast sådant du själv väljer att lägga ut på typ FB utan dina privata kontakter och data som du i dagens samhälle svårligen kan undanhålla just telefon- och internetoperatören.
Uppfinningsrikedomen kan vara stor i det vällovliga syftet att ge maximal utdelning till aktieägarna och bonus till VD:n...

Öppnar vidare för att NSA/myndigheter på denna nya "marknad" kan köpa alla data om dig från operatörerna. Diverse lagar och regler om brottsmisstanke för tillstånd om avlyssning och övervakning kan då få vara kvar och damma i lagboken enbart för att lura de mest godtrogna att någon respekt för individens integritet existerar.


Dr. Sol • för 5 dagar sedan

Ok, det är alltså ytterligare ett steg i fel riktning och tyvärr har vi gjort många steg i fel riktning redan. Tack för svaret.

Charlie Dan Sandberg • för 5 dagar sedan

Du kan väl välja operatör också?
Det är en fri marknad. Välj den operatör som passar dig bäst. Finns det efterfrågan om en nätneutral operatör så kommer det även finnas.

Eller skaffa en vpn.

Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Fredrik Reuter  
#530471 Undrens tid är tydligen inte förbi!

Telia backar nu och tar bort fri surf på sociala medier.

En klar vinst för ett öppet internet och #nätneutralitet

https://svt.se/kultur/medier/telia-stop ... ala-medier

   TS
Användarvisningsbild

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

totte  
#530472 På tiden! Det trista är att Telia inte själva står för neutralitet utan att de uppenbarligen ger upp motvilligt efter domstolsbeslut.

Avatar Fallback

Re: Telia ger gratissurf till vissa webbar

Hema  
#530479 Ska vi ta ett steg längre till en förbättring för sin ändarna, ska det för användarna inte spela roll vilket nät ens mobil använder sig av. Som när nödnummer används, så använder sig mobilen av det nät som har bäst täckning på den platsen. Precis så internet fungerar.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).