Skogsfastigheter

Har Södra virkesbrist?

42 inlägg 19549 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

lfq  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#443365 Rörvik vill sälja sin två sågverk i Östergötland, Boxholm och Linghem. Vet inte hur det ser ut i dagsläget, men de ligger närmare för en i östra Östergötland.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Har Södra virkesbrist?

Pannben  
#443370 Fantastiskt med skogsforum! Man får massor av trevliga tips efter att ha ställt en trådkapande fråga :P

Tack @Tåndemåla! Wallnäs är det 15 mil till enligt hitta och till Södra Vi, Ansgarius Svensson, knappt 14 mil så det är intressant för transporterna. Till Södras såg i Kisa är det ju nära 11mil och det dit allt i området brukar gå så det är marginellt längre.

@lfq Boxholm ska väl läggas ner och Linghem är klentimmersåg. Det var avsättning av grovt timmer som jag avsåg med tidigare frågor. Men tack för omtanken ändå!

Användarvisningsbild

Re: Har Södra virkesbrist?

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#443398 Tror inte att Kisa sågen har diameter begränsning på tall men kanske på gran.

Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

Ldsaren  
#443424 Finns grovtimmer sågen kvar i Mantorp ?
Fanns för varjefall

Användarvisningsbild

Re: Har Södra virkesbrist?

halvproffs  
#443461 Hemskt med alla dessa nedläggningar av sågverk som resulterar i längre transporter som resulterar i mera utsläpp och förmodligen också mindre betalt för timret.

Användarvisningsbild

Re: Har Södra virkesbrist?

Fredrik Reuter  
#443527 Hej,
En sak missade jag som argument att låta skogen bli äldre - avverkningskostnaden.

Diagrammet nedan är en principdiagram på en så kallad bortsättningslista för slutavverkning.
Den röda tråden i det hela är att klenare skog tar längre tid att avverka och belastas således med ett högre pris vid avverkning.

Som du ser i diagrammet så "bottnar" listan vid ca 0,7 m3fub i medelstam. Vid 0,7 m3fub eller över så är avverkningen billigast. Priset avser enbart skördaren, skotaren har en egen lista och i normalfallet påverkas inte priset lika mycket av medelstam.

Men! Det är flera faktorer som spelar in här, varav åldern är en del. De är viktigt att påpeka att den kanske viktigaste faktorn ändå är att eftersträva ett jämnt grovt bestånd och underväxtröja/gallra innan slutavverkning.

Som exempel kan ett oröjt dåligt skött medelgammalt bestånd gå ner till 0,3 i medelstam i södra Sverige, detta eftersom skördaren hugger med sig klenare träd (undertryckta) och dessa ger inte så stor volym men tas med i skördardatorn och pressar ner medelstammen. 1000 m3fub 0,3 skog skulle i exemplet kosta 82.000 i skördarkostnader. Dito 0,7 skog skulle kosta 48.000.

För att få ett hum om medelstammen så kan säga att en gran i södra Sverige som är 25 cm i brösthöjdsdiameter och ca 23 meter hög håller ca 0,46 m3fub.

Nu säger jag inte att de två bestånden ovan är direkt jämförbara, men det synliggör lite hur medelstammen slår på avverkningskostnaden!

Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

Larsss  
#443554
valtra mega skrev:Är väl bra om de sänker slutavverkningsålder vill någon slutavverka 20 års skog låt dem göra det är ju markägaren som tar förlusten .
Inte blir någon skogsägare tvingad att slutavverka fast skogen uppnått rekommenderad ålder så det ger bara mera frihet åt skogsägaren


I Finland har väl lägsta slutavverkningsålder avskaffats ur lagstiftningen? Hur funkar det i praktiken, är det många som slutavverkar 20-årig skog...?

Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

valtra mega  
#443601 Inte avverkas någon 20 års skog normalt är endast vid nyodling och liknade då så ung skog avverkas kalavverkade själv en plantering som var 12 år när jag skulle nyodla men det har man alltid fått vid ändring av markanvändningsslag.
Har sett några slutavverkningar som jag tyckt att kunde ståt och växa ännu men skogsägaren avgör när han vill avverka och det är han som tar vinsten eller förlusten med beslutet .
Vi har en tjänst som heter "min skog " här där finns alla uppgifter om skog den är laserskannad och så har de rekommenderade åtgärder och jag har skog som de rekommenderar att slutavverka som är 59 år

Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#443612 Bra det, skulle förvåna mig om Skogsstyrelsen vågade ge råd om avverkning! Gallring och röjning her de tips om via laserskanning.

Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

Axl  
#443673 Skulle vara intressant att läsa södras rekommendationer, det är mycket tyckande här men är det någon som faktiskt läst?

Användarvisningsbild

Re: Har Södra virkesbrist?

Torbjörn Johnsen  
#445265 Debatten om det är vettigt att sänka avverkningsåldern eller ej fortsätter. Här är det Södras medlemschef som försvarar argumentationen med att det är oansvarigt att inte beakta skaderisken när man planerar sin skogsskötsel. Läs hela debattartikeln på Land Lantbruks sajt här.

Avatar Fallback

Re: Har Södra virkesbrist?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#445284 Mot stormar hjälper inte sänkt avverkningsålder. På vår fastighet under Gudrun föll 1000meter i huvudsak i åldersspannet 45-55årig.
Jag tycker Södra pratar för sitt massakok :grin:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).