SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågtimmer

Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

21 inlägg 38053 visningar 12 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#443534 Skogsforum besökte ett litet sågverk med mycket specialiserad inriktning. Sågverket heter Ansgarius Svensson i Södra Vi strax norr om Vimmerby. Ett sågverk som har en 50 årig historia och som är ett av de sista ramsågverken i landet som kan såga genomsågat virke. Ansgarius Svenssons specialité är att såga de finaste tall- och granstockar som går att uppbringa i landet. De säljer sina produkter, kvistfri eller näst intill kvistfri fura och gran, till främst snickeriindustrier i olika länder och det mesta går på export.

Ansgarius Svensson köper rotstock (kallas även stamblock) av tall och gran från ett stort område. Tallen köps från Småland och norröver upp över Värmland till södra Dalarna. Enbart rotstockar och grova dimensioner. Johan Blom på Ansgarius Svensson berättar att det inte är någon stor skillnad på tallen beroende av vart den kommer ifrån.
-En bra tallstock är en bra tallstock oavsett om den kommer från Småland eller Dalarna, säger Johan. Uppfyller stocken kvalitetskraven så kan vi köpa den från Vimmerby likaväl som från Dalarna.

Stamblock av gran
När det gäller granen som sågas i Södra Vi är det däremot tuffare krav och svårare att hitta råvara.
-Granen ska vara mer eller mindre kvistfri på utsidan stocken och den kvalité vi vill ha finns egentligen bara i Värmland, delar av Dalarna och i Norges gränstrakter mot Värmland, säger Johan.
Fredrik gjorde ett reportage med video i fjol från ett sådant bestånd i nordvästra Värmland där stamblock av gran hade synats ut och köpts upp av Ansgarius Svenssons sågverk. Ni kan se när den skogen avverkas i den här tråden: Fredrik Reuter - Granskog G40+ (Filmer)

Synar ut allt på rot
När det gäller stamblock av gran så köper Ansgarius Svensson uteslutande i förväg utsynade och uppmärkta stockar. För detta ändamål samarbetar företaget med några speciellt utbildade utsynare som vet exakt vad som krävs för kvalité för att stocken ska bli godkänd. En godkänd stock betalas sedan enligt en prislista som ligger runt 900 kr/m3to men kan variera både uppåt och nedåt beroende på diameter och hur stor volym posten innehåller samt transportavståndet. För stamblock av tall betalas runt 1100 – 1200 kr/m3to, med samma reservation för påverkande faktorer som för granen. Helst ska toppdiametern vara 32 cm eller grövre men det går att sälja stockar med toppdiametrar ner mot 24 cm. När det gäller stamblock av gran köper Ansgarius Svensson runt 3000 m3to per år men de skulle kunna köpa några tusen kubik till.

Stenhårda kvalitetskrav
Sågverkets kvalitetsdefinition för stamblock av gran ser ut så här:

Stamblock av gran tillreds av tätvuxna, knölfria, friska, raka, ej vridvuxna rotstockar som är fria från röta, blånad, tjur, insektsskada och barkdrag. Fyra friska kvistar med max 25 mm i diameter får förekomma, eller fyra torra kvistar med max 20 mm i diameter. Dessutom tillåts fyra friska eller torra kvistar med en diameter mellan 10-15 mm. Kvistar under 10 mm beaktas ej.

Friska kvistar förekommer i praktiken inte på den här typen av stockar så det är torrkvistarna man får ha koll på, enligt Johan. Ofta går det att hitta stammar som är kvistfria på en sida men tittar man på den andra finns det i regel för många eller för stora kvistar. Stamblock av gran kan apteras i längder mellan 34-61 dm. Den här typen av stockar kommer heller inte från de yngsta skogarna precis. En vanlig beståndsålder ligger runt 100-120 år, (något att fundera över när vi pratar om att sänka slutavverkningsåldern).

Dubbla värdet, dubbla priset
De sågade varorna som produceras vid Ansgarius Svenssons såg i Södra Vi kan generellt sägas ha ungefär det dubbla värdet på marknaden jämfört med sågat virke av enklare kvalité. Det här innebär då också att stockarna betalas med ungefär det dubbla priset per kubikmeter om man jämför med timmer av lägre kvalité.
-Det vi producerar betalas på marknaden i ett prisintervall mellan 3000 - 5000 kr per kubik sågad vara och ser man till kvalitén så är det egentligen för lite, säger Johan Blom. Det borde vara högre värde både på det sågade och på timret!

Låg produktionstakt men högt utbyte
När vi går in i såghuset är det granstamblock med toppdiameter mellan 40-45 cm som sågas. Ramsågen stampar på när stocken går genom sågramens nio sågblad och när den passerat är hela stocken färdigsågad. Det blir fyra centrumutbyten: två st ”tretums” (75 mm) och två st ”tvåtums” (50 mm) av varje stock samt 2-4 sidobräder. Själva sågningen går långsamt om man jämför med en modern reducersåglinje i ett storsågverk där stockarna sprutar igenom så fort så man knappt hinner se dem. I gengäld är sågutbytet högt. Minst 75% blir avsaluvirke (en kantande såglinje ligger runt 50%). Centrumutbytena går ut för sig och ströläggs efter tjocklek för at sedan torkas. Sidobräderna går till ett annat ställe där två killar plockar ut alla användbara brädor som ströläggs efter dimension. Resten går in i huggen och blir cellulosaflis. Allt virke torkas och efter torkningen sorteras det efter kvalité.

Det sågade granvirket har en fantastisk kvalité. Jämna, raka årsringar och i stort sett kvistfritt. Endast någon liten torrkvist syns. Man behöver inte vara snickarnörd för att bli lycklig av att se sådant virke!

Virkestorkarna drivs av fjärrvärme från en närliggande fjärrvärmepanna som drivs i kommunens regi och dit sågverket levererar bark och spån. Under mars och april månad ställs en del virkestravar upp för lufttorkning men annars torkas allt virke. Vissa kunder beställer ”snickeritorrt” och då torkas dessa leveranser ner ytterligare till 10-14% fuktkvot.

Fönster och åror
Just nu är marknaden god för de kvalitéer som sågas hos Ansgarius Svensson. Mycket tack vare att de har liten konkurrens i sin nisch med högkvalitativt och kvistrent, genomsågat snickerivirke. Granen går i stort sett enbart på export.
-Det kan bli någon liten volym som avsätts här i Sverige, säger Johan men då är det till väldigt speciella användningsområden som t ex golv, båtbyggen eller åror. Annars går det mesta av granen till snickeriindustri i Tyskland. Där används granvirket till samma saker som vi använder fura till här hemma, d v s fönster, trappor, inredning och dörrar. Tyskarna gillar virke med stående årsringar och uppskattar granen för att den får en jämn färg när den t ex guldbetsas.

I magasinen ligger travar med torkat gran- och furuvirke färdigt för leverans. En trave med fyrsidigt kvistfri furu ska precis lastas för transport till Solbacka rundstavsfabrik i Gränna där det ska svarvas till skaft.

Stor efterfrågan om kvalitén är den rätta
För er som tror att ni har rätt kvalité av granskog i era slutavverkningar så får ni gärna kontakta Ansgarius Svensson direkt. Men titta en gång till på kvalitetsspecifikationen här ovan innan ni lyfter luren… Annars så samarbetar sågverket med många virkesköpare i både södra och mellersta Sverige så det går bra att få kontakt med utsynare och sälja stamblock via dem också.

Här nedan finns lite bilder och en video från besöket där ni kan se hur Värmlandsgranarna ser ut när de blir uppsågade.



1489065948_p1000732.jpg


1489065950_p1000735.jpg


1489065949_p1000742.jpg


1489065953_p1000746.jpg


1489065955_p1000774.jpg


1489065952_p1000763.jpg


1489065953_p1000764.jpg


1489065954_p1000769.jpg


1489065949_p1000742.jpg



Senast redigerad av Torbjörn Johnsen fre 02 feb 2018, 11:08, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Fredrik N  
#443540 Väldigt intressant.
Då vet man vart man ska vända sig när det är dags för en liten avverkning. :smile:

Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

lfq  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#443567 Informativt filmat! Var själv där för ett antal år sedan och blev riktigt imponerad. Dit gick också mina stamblock.

Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Flax12  
#443585 Bara att lyfta på hatten till ett sågverk som tar vara på den höga kvaliteten från skogen.

Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Smålandshuggarn  
#443597 Mycket intressant reportage :-BD Kvalite framför allt!

Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#443608 900 m3to, vad blir det i m3fub? 780? Några procent mer än vad jag får betalt för klass 1-4 på AU...

Alla gillar Fint virke, men det hade nog gått att få upp nästan dubbla volymen klass 4 på samma tid.

Man for inte mycket extra för bra kvalitet.

Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Mikael  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#443626 Roligt att se att Skogsforum har hittat till Södra Vi. :grin:

Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

alias  
#443628
Mangan skrev:900 m3to, vad blir det i m3fub? 780? Några procent mer än vad jag får betalt för klass 1-4 på AU...

Alla gillar Fint virke, men det hade nog gått att få upp nästan dubbla volymen klass 4 på samma tid.

Man for inte mycket extra för bra kvalitet.


Det är nog inte helt orealistiskt @Mangan. Jag brukar räkna 1,2 i omvandlingstal mellan m³toub & m³fub som ett genomsnitt för normalgrovt barrtimmer. Detta är väl överlag grövre skog som därigenom kanske bör åsättas ett lägre omvandlingstal. Å andra sidan vill jag minnas att rotstockar överlag har ett högre omvandlingstal än 2:a & 3e stocken, beroende på rotansvällning (vet att Mats Nylinder på SLU har skrivit om omvandlingstalen på barrtimmer i samband med införandet av matrisfubben).

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Blivande snickare  
#443637 Häftigt, man blir riktigt varm i hjärtat av att se sådant! :-BD

Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

machonisti  
#443640 Härligt att se!!
Ändå funderar jag likt mangan på lönsamheten. Riktigt bra kvalitet är ofta ordentligt gamla stammar.
Hur är det med lönsamheten om trädet skall stå 140 år istället 90 år.
Eller 120 istället för 60 på vissa marker. Om mangans beräkning håller streck borde nog procenten ökas rekorderligt.

Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

gurrasnurra  
#443704 Ingen såg har ett utbyte på 75%, under 50% är det normala.

Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

svampbob  
#443711 Det är väl för att dom sågar snickerivirke och helt okantat.

Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

Torbjörn Johnsen  
#443712 Jo @gurrasnurra, en såg som likt Ansgarius Svensson sågar genomsågat (okantat) virke och sedan även säljer det okantat får ju ett betydligt större utbyte. Det "enda" som försvinner är ju två ytor på varje sida av stocken och lite sågspån. Resten blir avsaluvirke. Men det är väl bara i en ramsåg man kan såga på det här sättet.

Sen när det gäller omloppstider och möjligheten att producera högre eller lika stora värden under samma tid men på två grangenerationer så är det säkert möjligt men det finns många aspekter att ta hänsyn till. Dels så tror jag att det finns ett ganska stort spann när det gäller prisbilden för den här typen av virke vilket innebär att man bör kunna få en bra bit över t ex 900 kr/m3to för granen om man kan erbjuda större sammanhängande volymer.

I exemplet som finns inlänkat från avverkningen av G40-bestådet som Fredrik filmade tror jag att skogen var ca 80 år gammal. Det hade säkert varit mycket virke i det beståndet redan vid 60 år och hade man klippt det då då hade man haft ett 20-årigt bestånd på gång nu. Men värdetillväxten i ett sådant här bestånd har nog varit betydande de senaste 20 åren då det blivit både grövre, längre och fått en ökad kvalité. Priset för stamblocken i den här granskogen i Värmland måste ju också jämföras med pris för vanligt grantimmer i Värmland som ju tyvärr befinner sig i det s k "prisdiket". Inte jämföras med priserna i södra Sverige där det idag uppenbarligen går att få flera hundra kronor mer per kubikmeter för en granpost jämfört med priserna i prisdiket. Hade det gått att hugga stamblock av gran i södra Sverige så hade de kanske betalats med 1500-1800 kr/m3to?

Hursomhelst så är det intressant att diskutera och att jämföra olika alternativa skötselprogram och eftersom vi inte har någon bra kristallkula ännu så är det säkert också bra om inte alla gör exakt likadant. En sak som är säker dock är att om man ska få fram den grankvalité som sågas hos Ansgarius Svensson så måste man hålla höga stamantal i granbestånden fram tills de blir 20-25 år. Annars blir kvisten för grov och man har inte en chans att klara kvistkraven.

Fortsätt gärna att diskutera om det lönar sig att odla sådant här virke eller ej. Frågan är helt klart intressant!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

machonisti  
#443720
Torbjörn Johnsen skrev:Sen när det gäller omloppstider och möjligheten att producera högre eller lika stora värden under samma tid men på två grangenerationer så är det säkert möjligt men det finns många aspekter att ta hänsyn till. Dels så tror jag att det finns ett ganska stort spann när det gäller prisbilden för den här typen av virke vilket innebär att man bör kunna få en bra bit över t ex 900 kr/m3to för granen om man kan erbjuda större sammanhängande volymer.

I exemplet som finns inlänkat från avverkningen av G40-bestådet som Fredrik filmade tror jag att skogen var ca 80 år gammal. Det hade säkert varit mycket virke i det beståndet redan vid 60 år och hade man klippt det då då hade man haft ett 20-årigt bestånd på gång nu. Men värdetillväxten i ett sådant här bestånd har nog varit betydande de senaste 20 åren då det blivit både grövre, längre och fått en ökad kvalité. Priset för stamblocken i den här granskogen i Värmland måste ju också jämföras med pris för vanligt grantimmer i Värmland som ju tyvärr befinner sig i det s k "prisdiket". Inte jämföras med priserna i södra Sverige där det idag uppenbarligen går att få flera hundra kronor mer per kubikmeter för en granpost jämfört med priserna i prisdiket. Hade det gått att hugga stamblock av gran i södra Sverige så hade de kanske betalats med 1500-1800 kr/m3to?


Mycket viktiga noteringar du lyfter Torbjörn.

Har själv en riskfylld tro på att odla kvalitetsvirke. Hoppas på att de avdelningar av mitt virke som producerats långsamt med sikte på kvalitet uppskattas i framtiden.
Det är dessutom av vikt att jag delger mina barn intentionerna. Annars går det som i många andra skogar att efter bouppteckning rullar en skördare in och kalasar i sig bästa tårtbitarna till bulkpris.

Avatar Fallback

Re: Sveriges bästa grantimmer - besök på sågverk (video)

jannee  
#443724 Världen är förunderlig. Har man i flera år regelbundet kört virke från Marmaverkens såg till AB Ejderns snickeri för att de inte kunnat få tag i den kvalitet (fönstervirke) de efterönskat i närområdet :!:
Eller är orsaken att virke av hög kvalitet från Söderhamnområdet är billigare än det Ansgarius Svensson tar fram :?:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).