Skogsfastigheter

Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

38 inlägg 28147 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Skogshuggarn  
#180843
Minken. skrev:
Sen kan man ju bara hålla med om att det är för långa handläggningstider och att monopol aldrig är bra


Jag har börjat att anlita jurist inom jord/skog när det är frågan om olika ärenden hos LM, och då rullar det på rätt skapligt, utan en massa "tjafsande" som även kostar tid = pengar.
Ok!,,, juristen är ju inte gratis han/hon heller, men ibland lönar det sig i slutändan.

Vidare så bör man nog se över/överväga möjligheten att ta dem på sk "löpande timtid", om det är väldigt "simpla" ärenden.

Bara ett tips!.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

laggar  
#180846 [quote="SkogshuggarnVidare så bör man nog se över/överväga möjligheten att ta dem på sk "löpande timtid", om det är väldigt "simpla" ärenden.
quote]

Jo, jag överväger starkt att ta detta på löpande timtid eftersom jag misstänker att dom tar i så pass för att täcka upp för värsta tänkbara scenario och inte som dom säger att det är vad likande förrättningar har kostat...
:ymdaydream:

   TS
Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

laggar  
#200202 Idag kom facit på kostnadsfrågan och det hela slutade på 31500:- (efter att jag har avstått fastpriserbjudandet på 35000:-). 3500:- extra att handla julklappar för med andra ord... :)

När man tänker efter så är det kanske inte så farligt dyrt med tanke på att dom har jobbat med detta ända sedan i somras... ;)

   TS
Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

elis  
#200255
laggar skrev:När man tänker efter så är det kanske inte så farligt dyrt med tanke på att dom har jobbat med detta ända sedan i somras... ;)


De har ju inte gjort mer än strax över 20 timmar så visst är det dyrt, också tarvligt gjort att låta det ta så ebarmligt lång tid. Usel servicenivå.
Var nyss in och kollade prisbilden på ett eget ärende, ska byta mark med en granne. De har en intern prislista. Där kollar de antal fastigheter, belastningar, mätningar mm och ut kommer ett pris som i de flesta tvåfastighetsfall fall verkar hamna runt 30.000.
-"Det blir nog en 20-25 timmar vi får lägga på detta, det är ju mängder med register och sådant som ska ändras".
Tycker det är väldigt konstigt att all hantering kräver lantmätare för 12-1300 i timmen, borde vara mycket som kunde göras av personal som kostar mindre. Fastpriset/offerten verkar de alltid hugga till med så det är ju väldigt lurigt att gå på. Det man själv kan göra är att ta fram markeringar, servitutsnummer och rita ut på kartunderlag. Kan ev bidra till ett lägre slutpris.
Jag tror att priserna de tar ut motverkar deras syfte, det blir nog en hel del nyttiga justeringar som blir ogjorda bara p g a att priset är så förbaskat högt i relation till åtgärden. I mitt fall blir det nog ingen åtgärd utan det får vara som det är tills någon av oss dör då får allt återgå till det som var. Vi har en handskakning och den duger bra med denna person, kan tillägga att det är mycket små arealer det är fråga om ingen över 0,5 ha.

Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#349860 Lantmäteriet - ett kostsamt flerårsprojekt http://www.lantbruk.com/debatt/lantmate ... arsprojekt
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

isteskog  
#349864 Ja, nog kan LM ta betalt allt. En skogsägare jag känner fick betala 12.500 för lagfart+utredning vid styckning av fastighetsdel han köpte. Skiftet var på 5ha! :shock:

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#349865 Det var inte så mycket, normalt brukar det starta på 20 kkr för fastighetsreglering. Oavsett storlek.

Lagfarten kostar runt 800:-, sen tillkommer stämpelskatten.

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

jannee  
#349869 I.o.m. att lantmäteriet ska bära sina egna kostnader, får vi en hint om hur dyr och ineffektiv den offentliga administrationen är.
Gå till tandläkaren och gör en lagning, räkna där på timpriset :mrgreen:
Hur dyrt skulle det inte bli att gå till doktorn, men nu betalar vi via skattsedeln.
Vad kostar ett bygglov? ändå är det bara en bråkdel vi betalar direkt, mycket går även där via skattsedeln.
Vad kostar alla dessa kontroller myndigheterna gör ut på gårdarna, även detta subventioneras till viss del.
Se vad en enkel brandskyddskontroll kostar, 20 min a 1000kr eller mer.
Mer eller mindre all myndighetsutövning/kontroll är en stor elefant på lerfötter.

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#349870 Billigare att gå till privat läkare utan den offentliga administrationen?

Myndighetsutövning är inte billigt. Men om man tar bort alla krav på registerhållning, spårbarhet, möjlighet att överklaga, öppenhet etc som vi ställer på myndigheterna, går det säkert att göra billigare.

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

isteskog  
#349873 Mangan! Det var 3 till som också fick betala 12.500 kr var till LM. Och då var det bara fråga om att reglera vilka som skulle stå som ägare till repektive skifte. Alltså inget utejobb för LM. Jag tycker då åtminstonde att det var dyrt! :shock:

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#349885 En av grundbultarna i en stat med ordning och reda är väl att fastighetsindelningen och "kartan" är under statlig kontroll. Så att det skulle finnas ett parallellt system/databas är ju otänkbart.
LM är en myndighet med monopol.
Sen är det som vanligt att:
"Ska nån göra något är det många andra som ska leva på det"

Det finns många gåtfulla jobb bakom det vi kan se och drömma om.
På LM är säkert en hel stab med GPS-forskare, lagvrängare, utredare, rörspettsergonomer, web-redaktörer, GoreTexinköpare, flyglaserskanningsavdelningar, andre vice försteavdelningschef på forminneskarteringskartbladskontoret osv. Samt förstås en omvärdsbevakare och Eu-samordningsdirektör. Kanske en fordonschef som provkör och upphandlar bilar hela livet.
Allt ska betalas av timdebiteringen för de två personerna, utsättaren och vikarierande sektreteraren, som sköter hela ditt ärende.

Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#410375 KD: Konkurrensutsätt lantmäteriet http://www.atl.nu/lantbruk/konkurrensut ... tmateriet/
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#410787 Ett års väntetid på lantmätare http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6531482

Brist på lantmätare kommer att försena många byggprojekt http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockh ... yggprojekt
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#422356 Kan nog stryka "eller" i rubriken ovan. Pratade med lantmäteriet idag om hopslagning av grannfastigheten (ett hus alltså) med det hus vi bor i. Det finns inga som helst försvårande omständigheter vilket är uppenbart för all. Lik förbannat ska de ha 21 000 kr för att göra det!!

På fråga om de kan göra det på löpande räkning så svarade de att de tar 1750 kr/timme för senior lantmätare så de måste ha rejäla löner på lantmäteriet för att försvara den timpenningen. Frågade vad de gör för någonting om jag tar det på löpande. Bland annat fick jag till svara att "inskrivning av din ansökan - det tar väl ett par timmar"!!! :surp:

Det är något alldeles väldigt stötande i lantmäteriets verksamhet. Först bygger vi upp myndigheten med skattemedel, sen sätter vi lagar som tvingar alla medborgare att vända sig dit för att säkra sin markegendom. Därefter bestämmer staten att jag ska tvingas betala ännu en gång för att myndigheten ska göra något som jag inte vill men tvingas till. Detta till en kostnad som är uppenbart oskälig.

Som om inte det räckte, låter jag bli så kommer det kommunala bolaget för el och v/a att fortsätta ta ut sin fasta avgift för fastigheten, även fast jag inte har vare sig el, vatten, avlopp eller avfall. Det är jag också tvingad att betala. Så på sisådär 7-10 år så har jag betalat för en tjänst som jag inte vill ha lika mycket som jag måste betala för en annan tjänst som jag inte heller vill ha, för att få bort den ena tjänsten.

Men det slutar inte där, om jag nu ändå betalar LM kostnaden för fastighetsreglering, så kommer jag ändå inte helt undan, då måste jag ändå betala kostnaden för en vattenmätare i huset som ingen kan/ska bo i. Den avgiften måste ändå betalas även om jag inte förbrukar något vatten. Hur kommer man unda den då? Jo genom att ta bort inkommande ledning från vattenätet och plugga detsamma. Gissa vem som får betala det då?
Föreslog förstås att jag gräver upp det själv, bara sand i backen så det tar max en timme med en spade. Men se det får man inte! V/A bolaget ska dit med en grävmaskin och ett par gubbar och göra det själva. Du kan ju gissa kostnaden för det jämfört med om jag grävt själv. Att dom ska plugga röret själva har jag förstås inga problem med.

Så här får man andas djupt, flera gånger, så här på morgonen och försöka se filosofiskt på det hela. Det går bra än så länge att djupandas men det där filosofiska har jag inte kommit fram till än!

Avatar Fallback

Re: Lantmäteriet hutlöst dyrt, eller?

isteskog  
#422357 Man får inte ha anlag för hjärtsvikt när man ska ha att göra med statliga eller kommunala inrättningar! :shock:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).