Gallring

Höggallring 16% sämre än låggallring (tillväxt)

17 inlägg 8156 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Höggallring 16% sämre än låggallring (tillväxt)

Älgfoderodlare  
#408044 Så dessa försök i sig, blir att på ett sätt få de svar man ville ha. Kan man tolka det så.

Malwa
Användarvisningsbild

Re: Höggallring 16% sämre än låggallring (tillväxt)

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#408063
Skogsforskare skrev:Ett problem med försöket i Kolfallet är att man hade stickvägar på ytorna och konsekvent tog bort de grövsta träden vid höggallringen. Eftersom träden längs stickvägarna blev aningens grövre vid varje gallring så blev stickvägarna bredare och bredare. På låggallringsytorna tog man konsekvent de klenaste träden som naturligtvis stod inne mellan stickvägarna. Konsekvensen blev att ytorna blev mer och mer olika på ett sätt som inte hade med själva gallringsformen att göra. Det är ett av skälen till att det inte är ett speciellt bra fältförsök. Det går inte att jämföra behandlingarna på ett bra sätt.

Ett annat problem är att Skogforsk inte förstått hur man ska utvärdera gallringsförsök. Det är inte bara trädens diameter som påverkas av hur man gallrar utan även medelhöjden och därmed omloppstiden.

Hur anser du att försöken borde ha designats då, för att ge höggallring rättvisa?
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).