tor 08 sep 2016, 16:00#406650
Att försöka hitta en enda röd tråd i en diskussion om "skogens funktioner" och "skogsnäringen" är helt omöjligt. Det är inte ens som att jämföra äpplen och päron utan ungefär som att fråga "vad är godast?" och sen peka på hela utbudet på ICA Maxi eller Coop Forum.
Skogsbruk är en ekonomisk hantering och den styrs därför av ekonomi och regelverk. Staten lagstiftar och ovanpå det kan man ha frivilliga regelverk som FSC. Ekonomin styrs av utbud och efterfrågan, marknad, betalningsvilja, osv, samt av bidrag och skattelagstiftning.
Skogsbruk handlar idag nästan uteslutande om stamvirke och därmed slutavverkning och gallring. Där gäller vanliga ekonomiska principer.
Skogens ekologiska funktioner har inget som helst marknadsvärde och måste därför bevakas med lagstiftning.
Allmänhetens synpunkter och eventuella nyttjande för rekreationsändamål har inte heller något marknadsvärde och måste därför också skyddas med lagstiftning, men där kolliderar det ofta med den lagstiftning som rör ägares rätt till sin egna fasta egendom.
Skogsbranden i Västmanland är ett bra exempel på varför det inte går att enas om en grundläggande princip för hur man ska se på skogen. För de skogsägare som såg virkesvärde brinna upp var det en ekonomisk katastrof. Ekologiskt var det kortsiktigt en katastrof för vissa arter, men långsiktigt tvärtom något positivt för många andra arter. För sociala värden var det en katastrof, kortsiktigt, men på lång sikt kanske rentav bra, i vissa områden. Nationellt spelar virkesförlusterna ingen som helst roll, och även om det var ett stort område jämfört med andra bränder så var det inget stort område rent ekologiskt, sett på långs sikt, så nationellt påverkar det inte långsiktigt skogens ekologiska värden i Sverige.
Såhär kan man fortsätta hur länge som helst. Det blir samma resonemang om konsekvenserna av stormen Gudrun. Den var varken bra eller dålig sett nationellt eller globalt, utan bara om man tittar på en liten areal, hur en enskild markägare drabbades.
Så hur ska man då sköta skogen på ett "bra" sätt? Det beror på vad man tycker är bra... Så därför finns det inga generella svar eller sanningar när det gäller vad som vore ett "optimalt" skogsbruk.