Motorsåg och handhållet

Köra på egenblandat?

62 inlägg 18819 visningar 10 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

tallen100  
#404679
jörgent skrev:Min tro är att aspen har varit jävligt duktiga på att marknadsföra sig och skapa en "hälsoimage" ...

Visst är det så, för när aspen anhängarna har slut på sina argument att sågen går bättre på alkylat än egenblandad handelsbensin, så kommer alltid den så kallade miljövänligheten och dess nyttighet för användaren fram :lol:

Husqvarna motorsågar
Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#404681 Jag vet att jag far illa av hemblandat och mår inte illa av Aspen.
Det argumentet räcker för mig
Att sågen går sämre på Aspen har fortfarande inget visat för mig så det är nog bara en skröna.

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

tallen100  
#404686 Se där :wink:, jag mår inte illa av varken aspen eller handelsbensin, men sågen går bättre till ett billigare pris på handelsbensin, det räcker för mej det :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Köra på egenblandat?

machonisti  
#404692 I kallt väder hostar jag nåt fruktansvärt av mackbensin, tyvärr gillar jag inte aspenlukten heller. Så jag har lämnat i mackspåret.

Användarvisningsbild

Re: Köra på egenblandat?

totte  
#404705
jörgent skrev:I mopedåldern på slutet av 60-talet var det eviga problem med moppen, tändstift kolade igen, avgasporten sotade igen mm - iofs inget problem då jag tyckte att det var kul att meka ;)
Numer är det ju en hel annan kvalitet på både bensin och olja,


Klart dom sotade, man körde på minst 4% olja och dåtidens 2T-olja var i stort sett det vi idag kallar gräsklipparolja, ren SAE 30 med nån tillsats för att det skulle blanda sig bättre. Så oljan har blivit otroligt mycket bättre, bensinen blir bara värre för varje år, mer bensener och annat elände som är synnerligen hälsovådligt. Det positiva som hänt med bensinen är att det inte är bly i den nu, det var blyet som fixade lopporna på tändstiftet i moppen. En gång i veckan ungefär så fick man en sån.

Aspens olja är inte alla som tål eller gillar, det är mest den som luktar. Vill man ändå använda alkylat så köper man 4T-soppan och blandar själv med den 2T-olja som man föredrar.

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

åberg  
#404730
jörgent skrev:Jag har en gång i tiden testat aspen men tycker att det lukter så in i norden vedervärdigt och jag förstår inte vitsen med det , minns än hur illa jag mådde på kvällen efter en heldag i skogen..


Jo, det luktar ju inte hallonbåtar när man byter till alkylat i en såg som tidigare gått på macksoppa. Det är dock ett övergående problem, när dom otrevliga sakerna som handelsbensinen lämnat efter sig är urblåsta slutar det. Min tvåfemtifyra luktade fruktansvärt första tanken efter bytet, det var så man kände sig bakfull. Fast det har jag ju aldrig varit. :mrgreen:

Repet jag använder som kolvstopp för att lossa kopplingen blir förresten inte alls lika svart längre. :smile:

Användarvisningsbild

Re: Köra på egenblandat?

Mange  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#404740
jannee skrev:Kört på/eller blandat in Jonsereds tvåtaktsolja i ÖVER 45 år till mina motorsågar ALDRIG haft några problem med varken förgasare eller motorer.
Har inte en susning om hur ni bär er åt men ni måste på något sätt bära er "lite" klantigt åt eftersom ni har sådana problem.

Du ser inte mycket, bara dina såg och kanske några runtikring. Får säkert heller inte veta allt alltid om vad som händer runtikring. Bränslet du använder kanske funkar för din olja, inget som säger att det gör det för andra.

Att du aldrig under 45 år haft problem med en förgasare är nog inte riktigt. Finns ingen fötrgasare som håller 45 år utan service. Att den håller ett eller två år är fullt möjligt.

Jag får inte veta allt alltid men ser mycket ändå.
Det skiljer en hel del på bränslen i mackarna idag. Det är ojämnt och i vissa fall helt otroligt att de kallar det bensin.
jannee skrev:Är det inte handhavandefel som ställer till alla problem :?:
Vore vanlig handelsbensin så skadligt för motorererna som många menar, varför går då inte Stihl och Hva ut med detta :?:

De har Husqvarna gjort tidigare på de marknader det fanns möjlighet.

Mycket är handhavande fel som lätt kunde undvikits, men långtifrån allt.

Användarvisningsbild

Väck med kondensvattnet

traktorz  
#404751 Största problemet med sågbränslet är nog vattenhalten. Kondens sker i mackens tankar för både alkylat och handelsbensin. Kondens sker i jeepdunken, kondens sker i kombidunken, kondens sker i den halvtomma tanken hos sågen. Mest vintertid förstås; - Ju större temperaturdifferenser, desto större kondensrisk. -20C utomhus, +20 i garaget eller bilen.

Ofta när vår såg eller röjsåg inte går perfekt på tomgång, så är första kuren att byta bränslet. Oftast räcker det med att sila om bränslet, och problemet omedelbart undanröjt. Har ett par gamla siltrattar med extremt fin silduk (inventarier från en gammal nedlagt bensinmack), som effektivt filtrerar bort även vattnet i bränslet.

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

Tosca  
#404763 Nja det låter tveksamt, vattenmolekylerna är mindre än bränslemolekylerna, möjligen binder vattnet lättare till andra partiklar du fått in i bränslet.

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

jannee  
#404767 Nu Mange vinklar du saker och ting som en politiker :grin:
Jag sa "under 45 år har jag aldrig haft några förgasarproblem eller motorproblem"
Ok, jag ljög,har haft en CS 2253 WH som ALDRIG gick en hel tank riktigt - återförsäljaren betalade tillbaka mina pengar EFTER 1 år :?:
Jag byter såg/skaffar en ny när de äldre börjar bli allmänt slitna eller trötta, om det sedan är efter 1500 timmar eller 2000 timmar har jag aldrig reflekterat över.

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

tallen100  
#404784 Mm har som sagt aldrig haft problem häller, men skulle sågen mot all förmodan få kortare livslängd med handelsbensin, så har man ändå tjänat in dom slantarna på minskad bränslekossnad och kan köpa en ny såg.
Då skulle återförsäljaren bli glad som får sälja ny såg, sågägaren blir glad för det är trevligt med nytt :grin: ,
bara fördelar :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Köra på egenblandat?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#404785 Hade jag kört på handelsbensin hade 242:an nog varit skrot nu och fått nöja mig med en sketen 543. Det är skäl nog för att köra på Aspen. :wink:
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

tallen100  
#404789 Nej då :wink: Jag har både en gammal 240 och 242 xp som går som klockor, enbart körda på handelsbensin :smile:
Plus några till :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Köra på egenblandat?

röjar kalle  
#404834 Min 670 champ köpte jag i början på 90 talet sågen varvar som ett skållat troll fortfarande men är totalt slutkörd på styrka.Det ända som är bytt på den är choke reglaget och ett nål lager i kopplingen samma förgasare bara gått på handels bensin 20 års tid. \M/

Användarvisningsbild

Re: Köra på egenblandat?

Tama76  
#404840 Äger 2 gamla mopeder, 2 skotrar, båt,motorsågar,röjsåg, 2 hjulingar, bilar, grålle,gräsklippare. :wink: Samtliga har enbart fått smaka mackbensin + helsyntet 2 taktsolja till de fordon som inte är 4takt. Inte ett bränslerelaterat krångel har inträffat under min levnadstid, jo förresten, fick vatten i utombordaren pga otät packning i tanklocket. Kör ca 250-300 mil per säsong med vardera skoter a 2-3 liter per mil ( 2takt) . Har väl haft tur förmodar jag... :wink:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).