Skogsfastigheter

Att tänka på vid skogsköp

155 inlägg 232818 visningar 51 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Göt  
#402489 kontakta Skogsstyrelsen eller skogsägarföreningen för en värdering så att du ser att det är realistiskt, Banken vill nog ha det också om du skall låna pengar, även bra att du får rådgivning och hjälp om vad som skall göras i skogen.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

jannee  
#402491 Börja med att försöka få kontakt med någon OBEROENDE skogskunnig människa. Kanske någon virkesinköpare eller någon på skogsstyrelsen. Ja du kan börja med att ringa skogsstyrelsen och förklara vilken situation du/ni befinner er i.
Eftersom säljaren är ointresserad av att blanda in någon kan det vara något lurt med hela affären men kan också vara så att säljaren inte litar på oberoende personer eller över huvud taget vill ha med överheten att göra.
En bekant till mig var tillsammans med en planläggare när han kontrollerade virkesförrådet på en fastighet han hade intresse för. M.a.o. försök få kontakt med en planläggare. En sådan går igenom fastigheten på en förmiddag och kan troligtvis höfta fram ett preliminärt virkesförråd.
Är väl Mellanskog som härjar i dina trakter så hör med dem :?: , finns säkert någon på forumet som kan ge dig tips, säg bara i vilken kommun du hör hemma.

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Diana  
#402504 Sollefteå hör vi och fastigheten hemma i. Tack för massa hjälp ! Ska försöka få fatt i Swedbank imorgon ( dem vi har lånelöfte hos) men har redan gått igenom med dem vilken fastighet vi är intresserade av så de vet att det är mest skog i taxeringsvärdet. Kan de ändå backa??
Vi "känner" säljaren ( liten by) och är väldigt känslomässigt påfrestande detta med att sälja barndomshemmet , därav vill de inte blanda in mer än nödvändigt inför en försäljning. Det vi fått höra än så länge i pris väg är att"vännen" räknat ut att medelvärdet låg på 37t/ha , huruvida det är vad de vill sälja det för vet jag inte än.

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Göt  
#402507 om det är seriöst och ni får ett bra pris för fastigheten så kan det nog vara billigare att låna till en jordbruksfastighet med skog än om det bara blir en villafastighet. =Bättre säkerhet för banken.

Tycker ändå att du tar med någon skogskunnig som ser vad fastigheten är värd. Det är väl egentligen inte värre än att ta med sig en besiktningsman när man tittar på huset. Troligen skulle vilken köpare som helst göra så om de inte besitter de kunskapen själv.

Ni behöver ju inte tala om för säljaren att ni tar någon skogskunnig med er och tittar

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Göt  
#402515 http://www.norrskog.se/Kontakt/Skogsavd ... Solleftea/

Det kan vara så att man får lov att prata med en annan handläggare på banken om man köper en jordbruksfstighet men behöver man låna så vill nog banken en värdering

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Allnatural  
#480413 Har någon ett bra tips på vad man behöver titta efter om man bara vill köpa lite skog? Mellan 10-30 ha (gärna mer men vad jag kan se på priserna spricker min budget, ca 1 500 000 kr), det får finnas fastighet eller ekonomibyggnad men inget krav. Tanken med köpet är att ha skog och kunna avverka själv, snickra och förädla råvaran innan försäljning men även möjlighet till att producera egen el (vind, sol, m.m.) samt möjlighet att bygga ett hus eller flera och hyra ut stugor i framtiden. Jakt och fiske får gärna också finnas :)

Mitt problem nu är vad jag ska titta efter, har läst på forumet nu en hel vecka och på olika sidor men termerna försvårar allt för mig. Kan väldigt lite men älskar skog och natur och detta är en passion och dröm för mig att äga en bit skog :-bd

Lite om mig: Utbildad byggingenjör med master inom miljö och energi, jobbar som energirådgivare och vvs-konstruktör, 27 år singel god fysik och positiv livsinställning :)

Tack för svar.

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

jannee  
#480417 Hemnet eller Booli typ detta?
https://www.hemnet.se/bostad/gard-kroks ... n-12622055

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Allnatural  
#480448 Ursäkta tidigare inlägg, skulle läst igenom den innan jag postade. Det jag var ute efter var mer lagar och bestämmelser typ som miljöbalken eller andra lagar och regler som gäller för skogsägare. Vill gärna äga skog men har inte riktigt mycket att röra mig med, 15-30 ha kanske? Som sagt är en skogsmänniska så skulle ha det mer till att vandra, odla, bygga m.m. Då jag planerar att investera långsiktigt (20-30 år) vill jag vara säker jag köper rätt skog utifrån framtida behov :-bd
Men är helt värdelös på termer och var jag ska hitta information (eller vad "saken" jag letar efter kallas) så alla annonser säger mig ingenting (...förutom KÖP, KÖP, KÖP! =)) )

Är det någon som vet vad man bör titta efter och fråga när man letar skogsmark? Till exempel om man vill göra något av följande i framtiden:

Bygga hus (off-grid/uppkopplat)
Producera el, (sol, vind)
Närhet till sjö, rätt till fiske?
Jaga
Avverka skog (läser om detta just nu :-bd)
Skog som enskild firma (ifall man planerar att producera eller sälja tjänster, frukt & grönt, snickerier, träd, go-kart etc.)

Ni får gärna skriva länk (till blogg ifall ni känner någon som gör något av detta på sin skog), bok eller annat där jag kan hitta vidare information. Btw...denna tråd var den bästa jag fick upp när googlade efter "skogsforum vi kan skog" :-bd

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

jannee  
#480470 Relativt ofta krävs det förvärvstillstånd, något du bör vara medveten
Oftast dock inte alltid, har fastigheten rätt i s.k. gemensamhetsfiske.
EX, Om en fastighet har strand i sjö har oftast resten av byn fiskerätt i hela sjön, (kräftfisket och isfisket lite speciella regler) dock kan ibland fiskekort behövas (5 till 50 kr)
Du bör välja fastighet med bostadsbyggnad som redan är ansluten till el, annars kan det bli orimligt dyrt.
Bygglov behövs för byggnad avsedd för bostadsändamål (vissa byggnadsnämnder kan ha väldigt specielle åsikter)
Sjönära fastighet innebär INTE att du kan få lov att bygga nära sjön/ån (vattnet).
Byggnader som har med fastighetens skötsel och drift står dig fritt att uppföra, i vissa fall kan det vara lämpligt att informera kommunen.
När du köper en fastighet måste mäklaren eller annan person informera dig om allt som är väsentligt angående fastigheten.
Fråga om ALLT som du är osäker på :!:
Jakten, fisket, alla servitut även hur stor del du har i eventuella bygator.
Fastighetens gränser är något som du inte sällan på egen hand måste förvissa dig om men även att eventuell skogsbruksplans siffror verkligen stämmer med verkligheten.
Står dig fritt att uppföra en såg för att förädla eget timmer, samma gäller växtodling men go- kart - ajabaja det kan bli besvärligt :smile:
Samma kan gälla om du tänker ordna några ställplatser för husbilar eller husvagnar, hux flux kan det räknas som miljöskadlig verksamhet.
På landsbygden kan man i princip göra som man vill, så länge man är måttlig, gör man helt fel blir man för eller senare påmind om det olämpliga man håller på med :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

trädsamlare  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#480585 Ämnar du förr eller senare att bygga dig ett bostadshus på fastigheten tror jag du gör klokt i att försöka hitta en fastighet där det finns ett bostadshus, även om det inte är beboeligt med nutida mått mätt. Orsaken är dels, som redan nämnts, kostnad för exempelvis elanslutning, som kan bil dyr på landet men kanske väl så viktigt bygglovsreglerna. Att renovera ett hus är tämligen obyråkratiskt, och kräver sällan bygglov. Att bygga till hus utanför planlagt område på landsbygden brukar ofta också vara tillåtet att göra ganska ordentligt utan bygglov och all extra fördyrande byråkrati det medför.

Andra saker att tänka på
Tillgång till väg och eventuella vägservitut etc för att komma åt skog och mark.
Uthus i skick och utförande som är användbara för din planerade verksamhet. Enklare uthus tror jag ofta har liten påverkan på fastighetens pris. Går det att hitta en fastighet med någon byggnad som är användbar för den verksamhet du planerar är det troligen betydligt billigare att "få den med marken" än att bygga en ny byggnad, även om man gör det själv.

Är du intresserad av att på sikt köpa mer skog i närheten är det bra att köpa en fastighet i ett område där det finns någorlunda stor andel enskilt ägd skog och mark.

Undvik mark där det kan ha bedrivits miljöfarlig verksamhet, exempelvis gammal industrimark, sågverkstomter etc. Oavsett vem som ansvarar för eventuella föroreningar är det risk för krångel och kostnader.

Räkna med både positiva och negativa överraskningar. Kraven på köparen att undersöka den hen köper är stora vid "vanliga" villaköp och definitivt inte mindre vid köp av näringsfastigheter. Att försöka kräva ersättning av säljaren för "brister" som upptäcks när den första förälskelsen lagt sig, vilket verkar vara en förfärande vanlig åkomma bland husköpare, är nog i regel bortkastad energi när det gäller jord- och skogsfastigheter, om man inte har väldigt bra på fötterna genom någon utfästelse i kontraktet.

Mäklare som är ovana vid jord- och skogsfastigheter verkar ibland inte ens förstå att de inte har koll och ger sig ändå på att förmedla sådana objekt. Det verkar ibland gå att göra "fynd" på grund av detta, men de uppgifter som mäklaren ev lämnar bör man inte ta för sanna utan att dubbelkolla.

Rent allmänt brukar priserna dra mot medelpriset, vilket i princip innebär att "bra" fastigheter i medeltal blir lite "för billiga" och "dåliga" fastigheter lite "för dyra"

Vad du kan få för 1,5 milj varierar stort med var i landet du vill satsa.

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Hagen  
#544854 Jag har alltid varit intresserad av att kunna köpa min egen skogsfastighet. På sistone har jag tittat på flera fastigheter som har varit intressanta. I några av dem har dock skiftena varit ganska smala, ned mot 40-50 meter i bredd, men å andra sidan ett par kilometer långa. När skulle ni vilja säga att ett skifte blir alltför smalt för att det skall kunna brukas effektivt?

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Mellberg  
#544856 Normalt inget under 100 meter, i alla fall om de är kilometerlånga. Några småskiften kan vara OK. Men arronderingen är viktigt om du skall få till ett rationellt skogsbruk.

Användarvisningsbild

Re: Att tänka på vid skogsköp

Camaro1969  
#561484 mina skiften är smala.. 150-200 meter

jag tycker nästan det är fördelaktigt, det blir mycket naturliga gränser eller vad man ska säga..

Avatar Fallback

Re: Att tänka på vid skogsköp

Simpa1  
#588300 Här är en till som letar skogsfastighet.
Har kollat runt i ett par år allt från 10 ha till 70 ha men vet inte riktigt hur mycket man vågar köpa. Jag har fördelen att jag jobbar turnus utomlands 3 v jobb 3 v ledigt så det skulle ju bli en del tid över som man kan lägga på skogsskötsel, skulle utan problem kunna lägga 10-14 dagar på skog vid varje ledighet. Bor i västra götaland och tänkte mig max en timmes restid till skogen.
Hur mycket röjning tex hinner en någorlunda nybörjare med på en dag ungefär? Letar endast efter fastigheter med bostadsbyggnad att ha det som typ fritidsboende med skog. Bor i villa idag och inga lån.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).