Skogsfastigheter

Ta betalt av delägare för eget arbete.

34 inlägg 10631 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback
triumph  
#39839
roten skrev:Tycker det är svårt att ta betalt för typ röjning i vanliga fall, men nu när det trillar in pengar tar jag betalt för det.


Klart det är svårare att ta betalt när arbetet inte genererar direkta pengar. Men är det inte så att om man är gemensamma ägare så ska man väl dela på och betala för skitgörat oxå. Röja planteringar är ju en förädling av skogen som ökar framtida inkomster. Eller det totala förlustarbetet att röja i väg och gärdeskanter, nere vid sjölandet m.m. vem ska göra det? och är det inte värt något? Ska fördelningen vara att en sitter vid sjön och beundrar utsikten på semestern och den andre går med röjsågen på sin semester? Kanske det, men inte gratis iaf.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
roten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#39841 Problemet för henne är väl att hon helt enkelt inte orkar gå med röjsågen. Klent byggd :wink: Sen har hon inte råd heller att betala för det jobb som görs. Men helt klart har man vart för snäll därför ska hon i fortsättningen få ta notan för bränsle, oljor och andra förbrukningsgrejer. Det går ju nån klinga och sågkedja med jämna mellanrum.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#39923 Ja jag är lite i samma sits kanske, förutom att jag aldrig funderat på att ta betalt av syrran :oops:

Vi har runt 100ha :oops: tillsammans. Lösningen är väl ungefär denna.

Skall det planteras så gör jag jobbet och hon betalar plantorna. Ganska rättvist tycker jag.

Behöver jag lite plank så hugger jag det jag behöver och sågar och hon bryr sig inte.

Behöver det röjas så gör jag det.

Behöver jag ved så hugger jag det.

Så håller det på i all oändlighet.

Större avverkningar säljer vi bort och delar pengarna. Visst får jag arbeta lite gratis, men samtidigt har jag inget emot det, behöver jag virke eller ved så får jag ju det och hon bryr sig inte om det.

Någon förlorar nog på detta upplägg, men som sagt vi tycker att det funkar bra och då får det vara så, nu är ju vi inte osams på något vis så då funkar det. Jag har ju en fru som skulle kunna ställa till det kanske, men hon har inget med min skog att göra ;) Eller visst har hon det vi är ju gifta, men även det fungerar bra. Men egentligen så funderar jag på att skänka bort min del till min dotter. Men om man sedan skulle få fler barn blir ju det lite problematiskt kanske, ja ja får spåna lite på detta. Hade man varit smart hade man skrivit äktenskapsförord. Nu säger jag inte att jag skall skilja mig, men man fattar ju vad som händer den dagen man skulle börja bråka.

När vi gifte oss var det ju egentligen inget man ville hålla på med och hon hade ju inget intresse i min skog som jag redan ägde när vi träffades osv. Men den dagen man blir osams lär det nog låta på ett helt annat vis. Så den dagen slipper jag helst uppleva, även om man statistiskt sett kommer närmare för var dag som går.

Avatar Fallback
Fisketorp  
#39957 Tycker det låter som en ganska jämn fördelning.

Dit arbete blir ju betalt i plantor samt du får ta vad du behöver vilket inte kan vara så illa.

Sedan får man ju inte glömma det försköna nöjet du får utföra i skogen 8)

Det brukar ju vara så att allt verkar frid och fröjd tills den dagens (låt oss inte hoppas) att det tar slut. då får man verkligen se vad man varit tillsammans med. antingen är hon förnufftig eller en girig *****.

Är ju samma med släktingar när någon stryker med. fyfan säger jag för sådant folk. (låt för guds skull mig själv inte bli sån när någon rik släkting stryker med)

Men har verkligen frun rätt till hälften av din del i skogen. visst ni är gifta, men du ägde den sedan tidigare och hon har aldrig lagt något intresse i det.

Kan ju vara lite känsligt att ta upp detta nu, men för din systers skull tycker jag du ska se över om det inte går att skriva något papper.
Skulle väl vara fint om man kunde göra så din frus del tillföll barn/barnen och du står som förvaltare framtill du själv stryker med.
då kanske hon inte blir så tokig=P



om det nu går att göra sådant här i efterhand.=)

Avatar Fallback
roten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#39960
Fisketorp skrev:Men har verkligen frun rätt till hälften av din del i skogen. visst ni är gifta, men du ägde den sedan tidigare


Undrar jag med? För egen del är min skog skriven som enskild egendom, betyder att även om frugan vill roffa åt sig vid en skilsmässa så har hon inget för det. Du kan ju kolla om du kan skriva skogen så, då slipper du fundera på det.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#39962 Om det inget skrivet är så är det hälften var av alla tillgångar och skulder, även det som man köpt innan, om man är gifta.

Äktenskapsförord är lösningen, måste registreras hos tingsrätten.

Avatar Fallback
Fisketorp  
#39963
Mangan skrev:Om det inget skrivet är så är det hälften var av alla tillgångar och skulder.

Äktenskapsförord är lösningen, måste registreras hos tingsrätten.


Är det inte så att det går att processa om detta i en domstol. kan kanske bli långvarigt och jobbigt. men det borde väl gå, har gjorts förr?

Men när man är lite kär och galen så tänker man kanske inte just på pappersarbetet.
och att någon som man håller kär och aldrig lagt en krona eller secund i skogen ska ha rätt till hälften är för mig ofattbart.

Nu är det ju bra att denna lag finns för likväl som vissa kvinnor vill roffa åt sig, så har man ju hört ofta hur mannen skrävlar om att han kan kasta ut sin kvinna så fort han känner för det.

Användarvisningsbild
The Boxer  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#39965 Du kan säkert processa som Jan ersa och Per Persa (Fröding) är inget skrivet d.v.s. äktenskapsförord sitter du med en "heltorsk". det är utsiktslöst att försöka ,om inte t.ex. äktenskapet varit extremt kort en vecka eller en månad typ...

Avatar Fallback
Svärdan  
#39981 Det är som ni säger, om ni skall behålla allt vi en eventuell skilsmässa så måste ni ha ett äktenskapsförord, annars träder giftorätten in och då är det bara att dela eller att komma överrens.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40053 Ja kan bli ganska dyrköpta erfarenheter det med giftemål och skog utan äktenskapsförord. Men ja jag var korkad som inte skrev något men som sagt jag har fortfarande inga planer på att skilja mig, men man kan ju aldrig vara säker på något vis.

Det går ju som sagt att justera detta i efterhand, men vem skulle våga knysta om detta för frugan. Du jag tycker att vi skall skriva ett äktenskapsförord så om vi skulle skilja oss blir du utan skog och hus. Om man skulle nämna det får man nog smaka stekpannan direkt, för reaktionen skulle bli fel. Jaha nu vill han skiljas och försöker desperat rädda sina tillgångar. Nä nu ska jag djävlas så mycket jag kan med honom.

Ja ja nu handlade inte tråden om detta så jag lägger ner vidare diskussion om detta nu. mest en parentes.

Avatar Fallback
roten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40067 Kolla upp det där med enskild egendom, som sagt har jag min skog skriven som det och då är det min. Skilsmässa eller inte.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40134 Det bästa är väl att undvika skillsmässan skulle jag tro :D Så jag kör på det. Men en gardering är å andra sidan aldrig helt fel heller i dessa tider! Statistiken talar ju mot en.

Avatar Fallback
Fisketorp  
#40170 Vet en här i närheten som äger ett miljardfretag som tillverkar kläder.

Han var "lyckligt" gift men så tog det slut. frugan skulle ha hälften av allt (vet inte om hon lagt ner några pengar eller tid i företaget heller)

Var väl lite trist för gubben men han komenterade det helt klart att det var det värt för att bli av med henne =P

Avatar Fallback
Jasi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40181
roten skrev:Kolla upp det där med enskild egendom, som sagt har jag min skog skriven som det och då är det min. Skilsmässa eller inte.


Här kan du läsa vad som gäller. Kolla 7 kapitlet

https://lagen.nu/1987:230

Avatar Fallback
Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#40194 Vad står det i kap:7 Jag kommer inte in på den adressen.
Har jag möjlighet/risken att bli av med halva skulden eller ej.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).