Skogsfastigheter

Mobilmast arrende

28 inlägg 21498 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Mobilmast arrende

branndal  
#391626 Mastägarna byter mest pengar med varandra, telia hyr ut till tre och tele2 och vice versa, det är lite av ett nollsummespel. När en extern eller ny etablerad operatör utan befintliga master upplevs det som dyrt att etablera sig när man måste hyra in sig. Du kan ju alltid neka till arrendet och hänvisa till att du själv har för avsikt att bygga mast på platsen och hyra ut. Se bara till att lämna in bygglovsansökan före...

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

torpöbo  
#391628 Om man som enskild kan motivera att man genom att överta masten till enskilt ägande genom expropriering får en bättre mobilteckning jämfört ägande av masten där en operatör håller borta andra operatörer genom höga priser. Då det genom enskilt ägande inte blir lika låst till en sitt egna nät. Skulle man då inte som markägare, med motiveringen ovan, inte kunna expropriera den mast som man har ståendes på sin fastighet? Även en mobiloperatör kan väl drabbas av exportering?
Inte för att vara sån men operatörerna exproprierar ju aldrig varandra( läs kartellbildning)
Flera operatörer i varje mast är ju både en vinst för samhället, vi som pratar i mobiltelefon, samt miljön.

Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#397932 Expropriation är ett verktyg som endast kan nyttjas av "det allmänna" för att tillgodose det allmännas viktigare intressen, typiskt infrastruktur, när det intresset bedöms stort i förhållande till andra hänsyn och när frivilliga överenskommelser inte kunnat nås. I vilket fall så kan expropriation inte användas av enskilda liksom. Detta tror jag är ungefär rätt.

   TS
Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

Mikkel  
#397950 Inne i tätbebyggt område kan priser på 25-30.000 kr + moms gälla inkl inre utrymme för apparatskåp, det kan då ingå kostnad för el så slipper mastägaren ha eget elabonnemang. Kan tänka mig att en del av hyran mastbolagen tar av varandra inkluderar el och så tar de väl betalt för "masthyra också". Så kostnaden att få iväg lite mobilsignaler består nog av:
1) Markarrende (eller hyra på fasad)
2) Jordkabel o anläggning av väg (årlig kapitalkostnad o underhåll)
3) Mast, apparatskåp mm och bygglovskostnad (årlig kapitalkostnad o underhåll)
3) Elenergi

Så det är bara att räkna påt :mrgreen:
Någon som vet hur många kW en 40-metersmast drar per antenn ?

Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

Elfving  
#397971
Mikkel skrev:
Någon som vet hur många kW en 40-metersmast drar per antenn ?


Det rör sig om några tiotal watt per antenn.

Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#397993 Jag har en avtal om en mobilmast som är 24m på min industrifastighet. Där har jag avtal med 2 parter. UMTs nät samt Telia som tillkom några år senare. Nu kör dom nog ihop på nåt sätt. De har grävt varsin egen kabel till egen elanslutning. Teknikbodarna drar nog en del el. Mer än några 10-tals watt som måste vara radiouteffekt per antenn. På sommaren går fläktarna ofta får jag känsla av. Dessutom lär väl apparaterna kräva sitt. Arrendena ger i grund 25'/år samt indexuppräkning mot kpi. Utgångsbuden var ganska hårdförhandlade och var på ca hälften eller kanske lite bättre. Det krävdes en del god argumentation och att ge en känsla av samarbetsvillighet och framförallt snabbhet i förhandlingen mot mer kosing. Börjar man bråka och dra ut på tiden kan det nog bli svårt.
Det finns ingen exakt prislista utan förhandlingen börjar ju liksom där dom säger. Dom vill ju inte skambjuda fullständigt jämfört den brukliga heller. Jag tog lite hjälp av LRF Konsult för att bolla lite frågor, ta stöd och få formell kontraktshantering. Men man ska nog inte börja bråka.
Moilmasten betalar nu all uppvärmning/pellets till lokalen. Kråkparet jag delar mitt liv med älskar mellanlandningen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

torpöbo  
#398019
Orsa skrev:Expropriation är ett verktyg som endast kan nyttjas av "det allmänna" för att tillgodose det allmännas viktigare intressen, typiskt infrastruktur, när det intresset bedöms stort i förhållande till andra hänsyn och när frivilliga överenskommelser inte kunnat nås. I vilket fall så kan expropriation inte användas av enskilda liksom. Detta tror jag är ungefär rätt.


Om du som enskild kan tillgodose samhällets behov på ett bättre sätt en telebolaget så ser jag inga hinder. Det handlar bara om argumentation. Det ända som sådan argumentation kan leda till är att bolaget som äger masten tvingas att låta andra operatörer använda denna och därigenom får man bättre täckning i ett större område. Detta är framförallt viktigt på landsbygden.

Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

Stigen  
#509005 Tar upp detta igen.
Har avtal med 3GIS som löper ut 2019. Avtalet löper på i 5 år om ingen säger upp det minst 1 år innan. Dags att förhandla!? Nu ligger det på 10tkr per år.
Mailade och frågade vad de har för planer. Fick svar att de inte själva har några tankar om att omförhandla gällande avtal utan att det ska löpa på....

Avatar Fallback

Re: Mobilmast arrende

ocke  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#509014 Första frågan är väl hur mycket du vågar satsa med andra ord vilket förhandlingsutrymme du har? Om du vågar riskera 10 000kr/år så är det väll bara att indirekt säga upp avtalet(typ dubbla arrendesumman) och sedan se vad de kontrar med. Kanske masten kommer upp på grannens mark istället. 5år låter som en kort tid för att räkna hem ett mastbygge så de vore ju angelägna om att ha masten kvar.

Användarvisningsbild

Re: Mobilmast arrende

Gråben  
#836177 Jag hittade den här gamla tråden o tänker att jag fortsätter på den, så slipper jag starta en ny tråd. Vi har iaf köpt en gård för 3 år sedan , där det står en mast 300 m från huset, vi vill ha bort masten för att vi vill bygga ridhus på platsen( det är åkermark som inte får bebyggas , närmast så detta är den enda plats där det är fysiskt möjligt o bygga ett ridhus, avtalet löper ju 5 år i taget, men 3gis som äger masten har ju besittningsrätt enl avtalet dom gjorde med ägaren innan oss..

Är det möjligt o bli av med en mast ? ska våra ridhusdrömmar förbli drömmar eller vad säger lagen? Vi vill inte hamna i nån rättegång med 3gis o bli stämda på 5 mkr för att vi säger upp avtalet….

Skulle verkligen uppskatta om någon gjort eller hört om något liknade förut?

Kan tillägga att min granne som hr mark bredvid oss kan erbjuda dom o sätta masten på hans mark, den platsen ligger högre upp än där den står nu . Typ 1.3km längre bort fågelvägen

Användarvisningsbild

Re: Mobilmast arrende

Elis76  
#836209 Vad är det för sorts mast, vem äger den och vad för sorts avtal är tecknat med innehavaren av masten?

Användarvisningsbild

Re: Mobilmast arrende

Gråben  
#836229 Det är en antennmast uppförd 2003,ägs av 3gis,lite olika antenner på , runda o avlånga saker, förlängs med 5 år i stöten, det står att dom har indirekt besittningsrätt, det är ett anläggningsarrende för mast och bod

Användarvisningsbild

Re: Mobilmast arrende

Elis76  
#836231
Gråben skrev:Det är en antennmast uppförd 2003,ägs av 3gis,lite olika antenner på , runda o avlånga saker, förlängs med 5 år i stöten, det står att dom har indirekt besittningsrätt, det är ett anläggningsarrende för mast och bod


Här kan Du läsa om anläggningsarrende.

https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/arrende/allmant-om-arrende/om-nyttjanderatt-och-arrende/

Det är svårt att ge ett generellt råd om man inte vet vad som står i arrendekontraktet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).