Uppvärmning

Att tända överförbränningspanna/kamin ! Skola i vedeldning.

5 inlägg 10359 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Att tända överförbränningspanna/kamin ! Skola i vedeldning.

Olle45  
#39639 Hej alla med överförbrännings pannor / kaminer !!!!

Titta gärna in på denna länk också den är också läsvärd!
http://www.pellets.info/viewtopic.php?t ... c&start=30

OBS OBS OBS MYCKET VIKTIGT !!!!UNDER FÖRBRÄNNINGS PANNOR SKALL TÄNDAS I BOTTEN

OBS OBS OBS DETTA GÄLLER ENBART ÖVERFÖRBRÄNNINGS PANNOR !!!!!

TIPS SOM ÄR VÄRDA ATT PROVA.


Här är en länk till en som upptäckt det samma som jag har gjorde 1973
Det att tänta brasan ovanpå ved inlägget.
Glad jag blir när jag ser att det är fler jag som uptäcker denna metod.

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=29784

" RUBENS SÄTT ATT ELDA VED I EN ÖVERFÖRBRÄNNINGSPANNA / KAMINER "

Ved är en konst att elda rätt, och att lära sig hur pannan fungerar.

Börja med att lägga in lite grövre ved i botten!!
Fyll inte pannan med mer ved än att lågor har ett utrymme kvar att brinna i ovanför veden!! Tex. lämna 1/3 kvar eller 25- till 30 cm,
och lägg lite finklyven ved ovanpå den grövre veden som du tänder brasan med !!

Varför eldar vi inte så som ett ljus brinner uppifrån och ner ??
Eldar vi enligt ovan beskrivning ökar bränntiden för vedinlägget
renare förbränning kan uppnås med denna metod!

Glöm inte att sekundärluftventilen måste alltid vara öppen också!
Och att primärluftventilen är lagom öppen för att förbränningen skall
fungera bra.

Som tex.
Vi vänder inte på ett stearinljus för få veken nedåt för
att tända det i botten och låter det brinna så eller hur ?

Utan det tänder vi ovanpå i veken !
Ett stearinljus har alla stegen i förbränningen och brinner
helt rent för utom då veken är för långt ovanför stearinljusets topp.

Här kan jämföras med att tända veden i botten och för lång veke
som medför oftast oren förbränning och sot.

Som jag ser det med det här forumet är det bra, för här kan vi
dela med oss av erfarenheter vi inhämtar i våra försök till att elda ekonomiskt.

Här finns många med bra funderingar runt uppvärmningens konst!

Alla pannor går att elda miljörikrigt om vi eldar dem rätt !

Skriv gärna inlägg om hur ni lyckats att elda med denna metod.
Jag kan ha fler tips ifall någon panntyp inte fungerar att elda så.

Men enligt mina egna prover fungerar det mycket bra,
och kunder jag visat denna eldningsmetod har häpnat över hur bra
det går att elda med denna metod flera har undrat om det är sant

att det går att tända veden på det sättet. Och det är sant.

Här är en länk till en som upptäckt det samma som jag har gjorde 1973
Det att tänta brasan ovanpå ved inlägget.
Glad jag blir när jag ser att det är fler jag som uptäcker denna metod.

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=29784

T.ex.
Har Viadrus pannan fått dena info instruktion inskriven i sin bruksanvisning
det är också glädjande att allt fler upptäker hur bra det går att tända veden ovanpå ved inlägget.

En bra dragbegränsare är en ren besparning av bränsle.
Den skall hålla draget på inställd nivå för att hålla jämn fart på förbränningen!
Den sänker rökgastemeraturen på två sätt!
1/ Håller föbränningen under kontroll och därmed minskar gasproduktionen!
2/ Späder ut rökgaserna med svalare pannrums luft!
Dessutom håller den skorstenen vädrad och torrare med minder risk för kondens även vid lägre rökgastemeratur !

Hur vet jag att dragbegränsaren inte är förliten ??
svar om luckan står helt uppen länge, här uteblir dragbegränsningen !

MVH
Ruben



   TS
Användarvisningsbild

Re: Att tända överförbränningspanna/kamin ! Skola i vedeldn

JörgenO  
#356300 Jag läste det här inlägget i morse och kommer även ihåg att sättet att elda "rop-down" även i Myttings vedbod framhävs som bra och energieffektivt.
Jag provade i öppna spisen ikväll men det var väldigt svårt att få det att börja brinna på nåt meningsfullt sätt.
Någon som tänder elden på detta vis? Är det bra eller bara att krångla till det?

Avatar Fallback

Re: Att tända överförbränningspanna/kamin ! Skola i vedeldn

ulfgustav  
#356308 Hej
Har en Viadrus panna och har alltid tänt upp elden uppe på veden, finare ved överst och därefter den grövre veden.
Har dragbegränsare och att elda på det sättet fungerar alldeles ypperligt.
Vid riktigt surväder så tar upptändningen lite längre tid och då kan det vara lockande att tända i botten, men ur förbränningssynpunkt så är det helt förkastligt

Användarvisningsbild

Re: Att tända överförbränningspanna/kamin ! Skola i vedeldn

JensSkoog  
#356313 Jag lägger några grova klabbar i botten av spisen och eldar med smått på toppen. Funkar hyfsad. Enda gången det kan vara svårt är när skorstenen har hunnit bli mycket kall och det är väder så att det är undertryck i huset, men då är det svårt oavsedd. När jag lägger i mera, provar jag att raka i hop så jag får glör på toppen av veden jag lägger i.

Avatar Fallback

Re: Att tända överförbränningspanna/kamin ! Skola i vedeldn

brassel  
#356370 Har Viadrus U22, funkar ok med att startelda uppifrån tycker jag.
Är det segt brukar jag fuska med elektriska grilltändarn...
Brukar även försöka lägga in nått energifullt när glöden är som bäst typ
Ek, apel, hassel eller liknande (kanske inte så ofta stenkol eller koks...)
Furan brukar jag också passa på när det är som hetast; blir väll mindre sot av den då.
Nån som har nå mer tricks o delge :)

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).