Skogsfastigheter

Någon har avverkat på min fastighet!

65 inlägg 30182 visningar 27 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Någon har avverkat på min fastighet!

T Landström  
#393930
Kronoparken80 skrev:Skogsland har ju skrivit en hel del om GPS-kartor och gränsproblematik. Katastrof om virkesköparna följer GPS-kartor och inte de faktiska gränserna.


I fallet nämner så har dom litat på gps:n... Sedan kört på och förstört gränsrösen... Virkesköparen uppträdde väldigt arrogant... Bästa är väl att det bolaget tappade en kund som senaste gången just levererade till det bolaget...

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Någon har avverkat på min fastighet!

Värmlänning  
#548655 Intressant tråd... hur löd grannens version?

Användarvisningsbild

Re: Någon har avverkat på min fastighet!

DrW  
#548669
Värmlänning skrev:Intressant tråd... hur löd grannens version?


Jag pratade faktiskt aldrig med honom. Skogsbolaget fick sköta det. Han hade enligt uppgift en hel del större och mindre konflikter med olika grannar och jag har annan mark som direkt gränsar mot hans och ville därför inte bråka då allt löste sig ok. Nu är han avliden och exakt hur det hela gick till får vi nog aldrig veta men sannolikt hade han inte koll på att han inte ägde marken. Han verkar inte ha haft 100% koll på allt.
En central fråga för mig är dock varför inte lagfaren ägare alltid meddelas till sin folkbokföringsadress av skogsstyrelsen att en avverkningsanmälan är gjord, då skulle det här aldrig kunna hända.
Jag är också förvånad över att inte skogsstyrelsen tog det hela på ett annat sätt. Jag kan inte se annat än att de brustit i sin kontrollfunktion. Åtminstone när lagfaren ägare och ägare på anmälan inte stämmer överens borde lagfaren ägare kontaktas och inte bara ombudet.
Hade jag inte bott lokalt hade jag helt kunnat missa detta.

   TS
Avatar Fallback

Re: Någon har avverkat på min fastighet!

bgl  
#548676 Ytterligare en möjlig felkälla som har varit uppe i en annan tråd (vad jag vill minnas).
När de första s.k. ekonomiska kartorna togs fram för ca 70 år sedan var inte noggrannheten i tolkningen av flygbilder lika hög som idag. Dessutom medförde den stora arbetsbelastningen att vissa genvägar togs, vilket tillsammans medförde att ekonomiska kartan kom att bli felvisande på många sätt.
När den första utgåvan här på trakten fanns som korrektur bad Lantmäteriet att min Far skulle granska den. Han hittade så många fel att slutresultatet blev att nästan inget av felen kom att korrigeras före utgivning!
Vi har fortfarande i senaste utgåva av fastighetskartan kvar flera av felen, kartans gränsvisning kan avvika med tiotals meter från den gräns som framgår av väl bevarade rösen, oftast flera hundra år gamla.
Går inte nog att betona hur viktiga de äldsta gränsmarkeringarna och fastighetshandlingarna är för framtagning av korrekta gränser.

Användarvisningsbild

Re: Någon har avverkat på min fastighet!

DrW  
#548680 Absolut är många kartor fel men i mitt fall hade inte gränserna betydelse men däremot nog bristande uppdatering av fastighetsregister i skogsbolagets system.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).