Skogsfastigheter

Bästa gränspinnen

42 inlägg 35863 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

Nolltax AB  
#120035 Jaktlaget alltid spänstade efter gubben jaktledare.
Märkte upp mark å gräns.
-Ty så vi alltid gjort har.
Åsså råkade det sig att markägarna ut i skog for....
-Här ett röse är. Kompass å hitta nästa....
-Nu ur fas vi måste vara. Jaktgränsen går ju över bergsknallen därborta.....
-Nämen, här är ju nästa sten. Hur går det här ihop sig...?

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

Ratelle  
#120045 Hej Vill man ha en gränspinne som håller länge så ska det vara en Enstör barka av ca tre dm i topp och måla med lackfärg gärna gult. Som kuriosa kan nämnas att min far satte upp störar av En i början 60 talet för korna många stå kvar ännu.
Hälsningar Ratelle

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

Trocadero  
#139040 Har hållit på en del med olika gränspinnar.
Aluminiumpinnar (vinklade som ett "V") har en förmåga att försvinna (!), i alla fall på våra marker. Och om de står kvar så blir de ofta böjda.

Rörpinnar blir ibland böjda även de. Beror på godstjockleken. En stor fördel med rörpinnarna är, om de klämts ihop nedtill, går att slå ned ganska så lätt utan att man behöver ta med spett. Verkligen bra om man måste bära pinnarna långa sträckor.

Tryckimpregnerade pinnar har fördelen att de är ganska grova och syns bra om de är målade. Nackdelen är att de är skrymmande att bära och att man behöver spett och gärna även slägga (det blir mycket att bära på...!!!). Har nu tillverkat ett antal stolp av 45x45 mm tryckimpregnerat från ByggMax för 8:80 kr/meter. Det blir ganska billiga stolp och man kan få de längder man vill ha. Spetsas på byggsåg.

Att hugga stolp i skogen är inte effektivt. De ruttnar snabbt och man får lägga ned mycket kraft på att tillverka varje stolpe. Jag lägger hellre ned den tiden på röjning av skogen.

Dock, de bästa pinnarna är de som står upp mitt i rågången och helst håller många år framåt.

Rösen "förstärker" jag gärna med att slå ned även kortare rör som inte böjs. Man kan ta vad som helst bara de har ganska så tjockt gods. Då är det lättare att hitta och reparera ett röse som kanske körts över av en skogsmaskin.

När jag letar upp rågångar sätter jag oftast upp orangea kepsar (gärna lysande orangea jaktkepsar). De syns väldigt bra. Om det är mycket löv kan man ju välja att röja upp rågången innan löven slår ut eller på hösten efter lövfällningen. Då blir det enkelt att se långre sträckor som under sommartid är helt omöjligt att se igenom.

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

awes  
#139092
Trocadero skrev:Rösen "förstärker" jag gärna med att slå ned även kortare rör som inte böjs. Man kan ta vad som helst bara de har ganska så tjockt gods. Då är det lättare att hitta och reparera ett röse som kanske körts över av en skogsmaskin.


Vad jag förstår är det straffbart att reparera ett sönderkört röse...

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

Trocadero  
#139117 Det verkar märkligt att det skulle vara straffbart att resa upp stenar som rasat ned/körts omkull. Skulle vara tacksam om någon kan hänvisa till lagrum för detta. Om så skulle vara fallet så skulle vi snart inte ha några rösen kvar alls och då blir det verkligen problem med att veta var rågången går. Syftet med att slå ned järnrör intill rösena är att veta exakt var rösena skall ligga.

Användarvisningsbild

Re: Bästa gränspinnen

Kse  
#139140 Vägverkspinnar funkar ju som redan nämnts bra, iaf minst lika bra som KEBA.
Sveaskogs modell funkar ju bra med målad vit rand och sveamärke. Brukar köra några mil rågångsunderhåll med målning och röjning varje år och rågångar som är märkta för 30 år sedan syns för det mesta fortfarande bra.
003.JPG


Och att producera virke längs rågångarna.... mycket ska man höra innan öronen ramlar av. :lol:

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

curre  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#139255 Jag markerar med kebastolpe, järnrör, tryckimpat, armeringsjärn, snökäppar, Eneträ,
målar träd. Och målar rån, visare och hörnstenar.

Huvudsaken att man markerar med någonting.

Så grannarna kan skilja på mitt och sitt.

Och som sagt tidigare är fritidshusägare värst med att utöka sinna tomter.

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

awes  
#139266 Hittar inte vilken lag som styr reparation av gränsmarkeringar men så här står det på Lantmäteriets hemsida (som tar bra betalt för att komma ut i skogen...)

Får man göra vad som helst med en gräns eller gränsmarkering?
Nej, det är straffbart att förstöra eller ändra en gränsmarkering. Det är alltså inte tillåtet att till exempel rubba eller kapa befintliga gränsrör. Det är givetvis också straffbart att avsiktligt flytta en gränsmarkering. Dessutom får du inte utan vidare bygga i eller för nära en gräns eller på annat sätt påverka en grannes möjlighet att använda sin fastighet. Vet du att ett gränsmärke kommer att skadas, så kan du få hjälp att säkerställa dess läge, genom att få det inmätt. Om du av misstag råkar förstöra en markering - fylla massor över den, gräva eller plöja bort den - så får du inte på egen hand sätta tillbaka den där du tror att den stod. Markering av gränspunkter är en uppgift för Lantmäteriet.

Användarvisningsbild

Re: Bästa gränspinnen

Esignman  
#355272 Jag har en fråga om ganska dåliga gränsmarkeringar, eller i alla fall ganska gamla. På "stenkartan" över min fastighet finns flera träpålar (tp) markerade. Hittar dem dock inte i verkligheten. Någon som har något tips vad man kan gå efter i undersökningen av marken där de stått för att hitta resterna efter dem?

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

bgl  
#355276 Kasserade borrstänger från brunnsborrare med en hullingar i nedre änden blir nästan eviga.

Användarvisningsbild

Re: Bästa gränspinnen

Vardon  
#355279 Gps med karta anser jag är en bra början. Den är inte exakt men du begränsar letandet till kanske 5 10 meters radie istället för väldigt mycket mer.

Se om du kan hitta nått röse i ett hörn och sen syftkompass eller dylikt.

Avatar Fallback

Re: Bästa gränspinnen

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#355282 Antar att det är i en mosse de står? Då är de borta över mark, men finns kvar under. Trampa igenom hela området, så känner du när det är något fast under.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Bästa gränspinnen

JensSkoog  
#355284
Esignman skrev:Jag har en fråga om ganska dåliga gränsmarkeringar, eller i alla fall ganska gamla. På "stenkartan" över min fastighet finns flera träpålar (tp) markerade. Hittar dem dock inte i verkligheten. Någon som har något tips vad man kan gå efter i undersökningen av marken där de stått för att hitta resterna efter dem?

Finns det ingen skriftlig beskrivning av gränsen? Med mått i meter. Senn får man använda måttband, kompas och GPS och leta och få bättre märken på plats.
Men det jag inte fattar är att ni i Sverige inte har standardiserade gränsmarkeringar??? Här använder lantmäteriet aluminiumspålar med en disk på toppen där gränsnr. är huggit in. Senn supplerar vi med gärdstolpar eller annat som får en sprut med stark färg. Dom gamla rösen, sprickor i bärg, eller ruttnande stubbar, duger inte i dag.
1449306695_hgn_nv_graens_(4).jpg

Användarvisningsbild

Re: Bästa gränspinnen

Esignman  
#355293 Jo vi har standardiserade gränsmarkeringar. Problemet är bara att de genom århundraderna varierat :). Träpåle är vad jag förstår även idag en av de typer som används på myrar och mossar.
Jag har en karta med punkterna utsatta men mätosäkerheten ger att jag i teorin endast kommer på 3-4 meters noggrannhet. Stampa i myren och känna var det tar emot är kanske bästa sättet. Jag har gjort det ett par gånger utan resultat men får väl fortsätta letandet när tjälen släpper i vår.

Användarvisningsbild

Re: Sv: Bästa gränspinnen

Esignman  
#355295 Det varierar i både storlek och utseende :)
Tyvärr inga bilder på träpålarna ;)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).