Skogsfastigheter

Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

25 inlägg 15279 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

Vardon  
#353592 Berätta gärna mer hur du tycker det blev och vad man ska tänka på.

Nu tror jag inte jag får vara med om detta men är nyfiken gärna från någon som varit neutral från början.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

Göt  
#353625 Det var en lång process ännu längre för oss eftersom man slog ihop oss med en senare startad omarrondering.....I slutändan blev det för mej bra och det kostade vad man sa att det skulle kosta plus att jag fick betala för mer värdefull skog än jag avträdde. Man kan undanta skogsmark från omarronderingen vilket gjorde att jag kunde hugga min egen ved, de som var tvungna att avverka av olika ekonomiska skäl kunde göra det, Det var inget problem att få dispens utan skogen fick lov att värderas om.

Det som är viktigt är att pratar med lantmätarna och att man berättar hur man vill ha det och hur man inte villa ha det. Det första förslaget jag fick var jag inte alls nöjd med.

I vår omarrondering fanns det skog så att de som ville kunde köpa upp till 5 hektar, länsstyrelsen hade köpt på sig skog under e lång följd av år...Sedan var det både små och stora skogsägare som minskade sin areal eller släppte skogen helt och hållet...Ja det finns mycket att berätta ...det tog ca 10 år och vi gick och frågade varandra nog blir det klart i höst eller klart till våren....det gick mycket rykten under tiden

Avatar Fallback

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#353638 Är inte detta lite i tidens tecken? Den ekonomiska vinningen av skogen blir allt mindre betydelsefull?

"Erik Söderberg förklarar för dt.se att skogen har andra värden än rent ekonomiska.

– Det handlar i hög utsträckning också om känslor. Många har ärvt skogen av sina föräldrar, som i sin tur ärvt den. För många är skogsmarken och skogen släktklenoder, som kan jämföras med gårdar och kulturföremål, säger han till dt.se."

Omarronderingens enda syfte är att man skall kunna tjäna mer pengar på skogen. Med allt färre som vill tjäna pengar och allt fler som vill ha en plätt skog bara för att, så kommer det bli än mer uppsplittrat vad det lider.

Jaja, vi får se var det slutar.
Senast redigerad av Mangan fre 27 nov 2015, 17:45, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

mordellio  
#353720 Hej
Visst kan man se på detta med flera olika sorters ögon.
Men för min del i omarronderingen som blev klar för 10 år sedan fick jag min ruta som är 35ha och som bara jag äger och ingen annan. Varenda träd är mitt, jag behöver inte fråga någon annan om lov för att hugga en vedpinne tex. Jag avverkar när jag vill och gallrar och röjer som jag vill. Eller så behöver jag inte göra någonting alls, men det bestämmer jag. Det måste väl vara att äga sin egen skog. Jag kan verkligen känna att det här är mitt.
Hade den här omarronderingen inte blivit av hade jag idag ägt skog i lag med folk jag inte ens känner tex. Vi hade nog varit minst 10 delägare på vissa skiften. Skiften utspridda lite här och där över ett 400km2 stort område som denna by täcker.
Dåligt uppmärkta gränser, så jag hade inte vetet om jag var på grannens eller mitt, om jag ens hade hittat dit. Hade min morfar levt hade han kunnat visa vart dom var och han var född på 1910-talet. Mina föräldrar är född på 40-talet, och jag tvivlar på att morsan skulle ha vetat var dessa skiften var.
Nu får jag ju inte gå i en skog som är "skött av mina förfäder" utan den är skött av mig och ingen annan kusin eller tremänning eller liknande behöver lägga sig i.

Om det nu är viktigt att "äga mark" och man vill kunna tala om det för sina barn en vacker dag när man står där på skiftet så måste det ju vara bra att veta var det är till att börja med. Och när man står där mitt på skiftet och tittar sig om och säger "allt ni ser det äger vi" då ska man väl inte behöva smyga fram " och 15st till".
Detta är vad jag tycker och mina åsikter.
Andreas

Användarvisningsbild

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#353733 Vist talat från hjärtat
/Niklas

   TS
Avatar Fallback

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#353783 Jo, och om din fastighet går i arv, kanske barnen vill ha varsin del av den att påta i, istället för det mer ekonomiskt rationella att sälja/bruka tillsammans,

Användarvisningsbild

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

Göt  
#353797 här i siljanstrakten hade man laga skifte för ca 100 år sedan....Det som senare hänt och tidigare har hänt är att här har man gjort sämjodelning ...man t.ex haft fem barn har man delat gårdens alla skiften i fem delar därav dessa avlånga skiften och grunden till det är /var fattigdom ingen av syskone kunde lösa ut de andra syskonen. Att man delat alla skiften i lika delar har med rättvisa att göra...

Avatar Fallback

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

mordellio  
#353830
Mangan skrev:Jo, och om din fastighet går i arv, kanske barnen vill ha varsin del av den att påta i, istället för det mer ekonomiskt rationella att sälja/bruka tillsammans,

Det är ju det som blir lite problem för mig som har två barn. Hade inte dessa när jag gick in i omarronderingen och jag kunde ju knappast veta hur många barn jag skulle få, kanske fem, kanske inget. Men detta går ju att lösa med att köpa en fastighet till tex som är värd ungefär lika mycket.

Men troligtvis kommer detta att lösa sig ändå för mig en dag pga av att morsan tänkte till och såg till att få fyra skiften i omarronderingen, alla en egen fastighet för sig. Men dom ligger samlade tillsammans. Hon har två barn som kan få två fastigheter var, jag och brorsan. Jag kan sedan ge en fastighet var till mina barn. Så egentligen har jag ett barn för lite :P
Det är detta jag menar med att man ska passa på att planera vid en eventuell omarronderingen när möjligheten finns. Flera delägare skapar bara problem enligt mig, men då har jag åtminstone räddat en generation till från detta.
Sen kan jag hålla med Mangan att ett större skifte kan vara enklare att sköta ett ekonomiskt rationellt skogsbruk på. 5ha är nog för lite, men vill du bara ha skog för att titta på och känna att det här äger jag då räcker det gott och väl. Men man kan ju fortfarande planera eventuella skogs åtgärder tillsammans fast man äger varsin fastighet. Som tex nu har jag och morsan haft ett maskinglag där och gallrat åt oss båda, då delar man ju på flyttkostnader tex.
Kan även tillägga att detta också ligger i siljansregionen men några mil väster ut i Mora kommun.

Avatar Fallback

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

mordellio  
#353832
Göt skrev:här i siljanstrakten hade man laga skifte för ca 100 år sedan....Det som senare hänt och tidigare har hänt är att här har man gjort sämjodelning ...man t.ex haft fem barn har man delat gårdens alla skiften i fem delar därav dessa avlånga skiften och grunden till det är /var fattigdom ingen av syskone kunde lösa ut de andra syskonen. Att man delat alla skiften i lika delar har med rättvisa att göra...

Precis. Men nu får man väl inte dela upp skiften mer tror jag, är inte hundra säker på detta dock. Men man delar fortfarande lika mellan syskonen så då blir det fler delägare istället.

Avatar Fallback

Re: Omarrondering i västra Rättvik väcker ont blod

mordellio  
#353855 Här finns det lite att läsa för den som vill om omarrondering.
http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sit ... /10-19.pdf

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).