Avverkning (slutavverkning)

Jiggsåga eget grovplank till Bryggan

4 inlägg 2473 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Jiggsåga eget grovplank till Bryggan

LageB  
#343100 Vet inte om mitt ämne passar här, men jag provar.

Vi har en fastighet ute på en mälarö som nås endast med båt, dvs transport av material är både dyrt ock krångligt. I samband med avstyckning till en fritidshusfastighet så håller nu på att försöka fixa en brygganläggning, där det är tänkt att använda grov plank delvis under vatten (hindra erodering) samt plank på bryggan att gå på.

Nu har jag en del träd, grov EK, Tall och Asp på tomten. Är det någon idé att försöka nyttja egna träden tror ni? T.ex köpa sig en stark motorsåg med timmerjig för att själv såga grov plank (typ 1dm tjocklek). Ek borde ju klara vattenmiljön hyfsat? Hur är det med kärnfuru? Jag är optimistisk amatör men inser att det blir nog ett hästjobb. Tyvärr kan jag inte ta hand om alla träd som vi fäller heller - transportera bort dem från ön skulle kosta mer än vad vi kan få betalt.

Så till min fråga igen, kan någon av mina trädsorter användas för brygga? Eller är det ett hopplöst projekt?

Tacksam för alla kommentarer :smile:   TS
Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Användarvisningsbild

Re: Jiggsåga eget grovplank till Bryggan

Göt  
#343117 Klart at du kan använda eget virke, Tryckimpregnerat har väl kanske bara funnits i hundra år om ens det. Ek byggde man ju båtar av och gran också Asp kan du ha inne i bastun :geek:

Användarvisningsbild

Re: Jiggsåga eget grovplank till Bryggan

JensSkoog  
#343120 Hemma använde vi asp i allt som skulle vara under vatten i bryggor, men det va saltvatten. Hollit i 60 år. Ek är ju toppers, och om du har 100mm däcksplank av ek, så går fruntimmeren i elefantsklassen tryggt i många år :lol: :lol:

Avatar Fallback

Re: Jiggsåga eget grovplank till Bryggan

LageB  
#343146 Tackar,.. låter bra. :smile:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).