Skogsfastigheter

Mobilmast - arrendepris m.m

28 inlägg 14593 visningar 9 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

alias  
#341040
Hugin skrev:Har blivit kontaktad av ett företag angående byggande av mobilmast (4 G, 72 m) på min fastighet. De har varit på plats och rekat innan de tog kontakt, så de har angett var de vill uppföra den.
Min första fråga till er som förhoppningsvis har erfarenhet och kunnande kring detta är: Vilket årligt arrendepris är rimligt (D-län, ca 20km till närmaste stad)?
Fråga 2: Vad bör jag tänka på i samband med ev. skrivning av arrendeavtal? Företaget har en schablonmall. Någon med positiva/negativa erfarenheter (isf vilka)?


Vet inte hur det ser ut i Sörmland (hoppas det är Sörmland, det var det som kom upp när jag googlade D län), men här i Växjö har LRF Konsult en dam som håller på med arrenden och dylikt. Ring och kolla - de kan kanske ha några bra råd att ge (kostar säkert en del, men det kan kanske betala sig)?

Arrenden är en djungel - och som markägare känns det som att man sitter i ett juridiskt underläge (i alla fall vissa sorters arrenden).

Jag håller för övrigt med ovanstående respondenter i det mesta de skrivit.

MVH
Alias

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Hugin  
#341120 Hmm, fortfarande klent med erfarna svar beträffande rimligt årligt arrendepris! - Borde väl finnas flera i Skogsforum som har svar på frågan?

En annan fråga som dyker upp (efter att ha surfat), är det här med fallgropar kring "ledningsrätt". Någon som kan förklara vad man som markägare skall tänka på i samband med kontraktskrivning?

   TS
Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

torpöbo  
#341123 Fallgropar vid ledningrätt tänkt jag börja med. Det är viktigt att man i dessa kontrakt skriver in att "Ledningsägaren skall stå för alla kostnader, gällande flytt av kabel, vid förändrad markanvändning. " Denna regel gäller mig veterligen för samtliga luftledningar i Sverige, och man kan spara mycket pengar om ledningsägaren får flytta på sina grejer.

Vidare blev grannen erbjuden 8000 kronor om året för att få en mobilmast, han tyckte de vara så jävla snåla så han tackade vänligt nej.
Har själv tankar på att sätta upp en mast på fastigheten och hyra ut platser till de företag som vill använda denna. 15000 om året per plats och special abonnemang gällande fri mobilsurf osv.

Användarvisningsbild

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Johan_84  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#341134 En kollega tackade nej till att ha masten på sin mark. Största anledningen till det var strålningsrisken enligt honom. Ca 400m från huset. Istället satte dem masten hos grannen, 200m från kollegans hus.
Surt sa räven....

Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Hugin  
#341870 Fortfarande ingen med kunskap om rimligt årligt arrendepris?

Ytterligare en fundering: I standardavtalet är inskrivet att arrendatorn förbinder sig att ta bort anläggningen och återställa marken vid arrendets upphörande. - Vad händer om arrendatorn går i konkurs, står då jag med ansvaret att åtgärda detta eller att dras med mast mm som efterhand rostar och blir allmänfarlig? Uppslag för att i avtalet skriva bort den risken?

   TS
Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Mats på Södergården  
#341871 Har en mast på min fastighet arrendet ligger på ca 11000 kr per år nu, är index reglerat. Stod på fastigheten när vi köpte, avtalet går ut 2017 det är på 10 år. Här gjorde de en bra väg oxå!

Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#341883
Hugin skrev:Ytterligare en fundering: I standardavtalet är inskrivet att arrendatorn förbinder sig att ta bort anläggningen och återställa marken vid arrendets upphörande. - Vad händer om arrendatorn går i konkurs, står då jag med ansvaret att åtgärda detta eller att dras med mast mm som efterhand rostar och blir allmänfarlig? Uppslag för att i avtalet skriva bort den risken?


Myndigheter kräver borgensförbindelse vid t.ex. täkter för att det ska finnas pengar att återställa med vid konkurs. Det borde inte finnas något hinder för att ni skulle kunna avtala om det också.

Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Hugin  
#344329 Vill hålla tråden vid liv, genom info om hur det utvecklats;
Efter ett, som jag uppfattade inledande "bondfångeriförsök" till första förslag om årlig ersättning, har nu operatören, efter några samtal, återkommit med ett förslag på 22 000 kronor (yrkat 25 000) årligen med ett 10-årigt arrendekontrakt.
Antar att han är angelägen och att det finns få andra alternativ, samtidigt som ursprungsförslaget vittnar om att det fanns mer än ett dolt trefaldigt förhandlingsutrymme!
Vill alltså informera om att inte gå på några taskiga förslag, för jag har sett att det är så det fungerar.

Fortfarande är jag tveksam, då beloppet kan kännas acceptabelt, men benägenheten att klara ut otydligheter beträffande areal som borttags från skogsproduktion, dragning av väg, el- och fiberdragning samt jordlineförläggning inte känns som aktuellt från operatören att diskutera innan något kontrakt är signerat (?)

   TS
Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

RCarlsson  
#344348 Hej
Har faktiskt ingen erfarenhet gällande mobilmaster, men avtalsdjungeln gällande vindkraft. Snarlik problematik - annan påverkan och andra belopp.
Mitt absoluta råd, förlåt, ABSOLUTA råd är att ta kontakt med ditt närmaste LRF konsult kontor. Är du medlem har du rätt till någon timmes gratis juridisk rådgivning. Det som är viktigare än gratis är att det är deras specialist du träffar och du skall ta upp; arrendeavgift, index, fler som nyttjar, vid ev obestånd/konkurs av arrenendatorn, vägar etc. Gällande vägar kan jag ev egen erfarenhet råda dig till raden "arrendatorn skall under avtalstiden tillse att allmänheten ej har tillgång till anläggningen med motorfordon". Allmänheten är ALLA utom dig som markägare mastägare.

Lite beroende på hur din fastighet är belägen kan man här råka ut för allt mellan olaga deponiområde ( markägaren är ansvarig för nedskräpningen) till olaga camping om vägarna är öppna. Bom med lås och skylt gäller här. Vad ni än gör - få inte vägen att ingå i vägförening av "underhållsskäl" - då blir den allmän och får inte bommas.

Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Hugin  
#344477
RCarlsson skrev:Hej
... .Vad ni än gör - få inte vägen att ingå i vägförening av "underhållsskäl" - då blir den allmän och får inte bommas.


Tack för goda råd!

Dock tror jag att du missuppfattat detta med att "ingå i vägförening" (även om det inte är aktuellt i detta fall);
Skilj på "allmän väg" och" enskild väg"! En enskild väg kan bestå av en väg som innefattar permanentboende och då också får statligt och/eller kommunalt bidrag. I detta fall är det inte tillåtet att sätta upp bom/skylt. Däremot, om vägen inte får någon form av bidrag, så är det upp till innehavaren/-föreningen att begränsa tillträde.

   TS
Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

RCarlsson  
#344479 Jo, det är rätt såg min felformulering precis när jag skickat, men hann inte ändra då jag hade bråttom till ett möte och glömt redigera mig därefter. Dock är oavsett bidrag eller inte svårare i förening än privat. (Alla möjliga och omöjliga intressen hos enskild medlem kan bli konstigt ibland i förening med få medlemmar.) rösträtt enl nyttjande/ägande sträcka vanligtvis. Hur som, jag är iallafall fantastiskt glad över denna formulering i mina avtal. Många orsaker!

Avatar Fallback

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

qw12  
#347317 kan du utveckla hur den formuleringen ser ut?

Användarvisningsbild

Re: Mobilmast - arrendepris m.m

Seb macahan  
#347331 Hej. Vi har ett arrende på en 4G mast intill mitt. har för mig att det löper på 10år med nermontering vid avslut. Årsarrende är just nu på ~25000kr indexreglerat. Det fina är förutom att man får ha hyfsat bra bonitet på marken för att komma upp i de pengarna i tillväxt/år på ca 100kvm som det handlar om (inga vajrar). Vägarna!!!!
Dom har byggt fina vägar upp till masten och har aldrig "knusslat" när man vill lägga på material på vägen eller göra förbättringar. Tror att vi förra året debiterade dem med ca 30tsk för vägförbättringar och det betalde dom gladeligen. Inga krav på underhåll förutom att vägen ska vara farbar med 4wd pickup.
Ett annat plus är att vi är de enda som har riktigt bra uppkoppling mot 4G nätet upp till 80Mbit i bland. Det kan inte dom i "byn" stoltsera med. Vi hade gärna sett några till :lol: :lol:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).