Diska går bra, bensin ännu bättre. Bäst är ättika eller vinäger tyckerjag nog, men brukar tvätta i bensin först, sen doppa i Äppelcider vinäger.
www.chainsawcollectors.se
Mange skrev:Tvätta menade jag naturligtvis...
Mange skrev:Diska går bra, bensin ännu bättre. Bäst är ättika eller vinäger tyckerjag nog, men brukar tvätta i bensin först, sen doppa i Äppelcider vinäger.
Pabene skrev:Mera om filar och filning.
Filar tillverkas genom att maskinellt, med ett mejselliknande verktyg, ”hugga” fram tänder i ett stålämne. Stålämnet är då i ohärdat tillstånd. Tänderna blir inte så skarpa i detta moment. Fil-ämnet härdas nu till den hårdhet som en fil kräver. Filtändernas slutliga och nödvändiga skärpa erhålls nu genom att filen sänks ned i ett syrabad. Syran etsar bort material vinkelrätt ner i alla ytor. En upp-stukad tand förlorar material på flankerna och när etsningen gjort sitt kvarstår en mycket skarp men skör egg. Man kan tydligt se resultatet på en ny enkelhuggen sågfil om man tittar med en lupp.
Med en ny fil, kan man fila några tag i mässing. Då brister eggen på tänderna på ett mera skonsamt sätt. Lite av den nya skärpan förloras men tänderna håller sen mycket bättre och längre vid filning i stål.
Förr i tiden kunde begagnade filar lämnas in för en andra ”om-etsning”.
En lupp är också bra för att se filningens resultat på såg-kedjans tänder.
Jag har en Husqvarna 353G till vilken följde några kedjor. Jag har följt bruks-anvisningen för filning. Med luppens hjälp tycker jag att man kan se och göra lite mera för att få bästa resultat.
På en kedja jag har, sägs att tänderna har ett hård-krom-skikt. Som jag uppfattar det ska tanden filas så att kromskiktet håller ända ut och bildar yttersta eggen. Hårdkrom är så hårt att en fil inte biter, men genom att skiktet är tunt så verkar det fungera.
Såg-kedjor är ju härdade till precis den hårdhet så att de kan filas.
Bandsågblad görs med tandspetshärdade tänder och kan ju inte filas utan måste slipas. Finns såg-kedjor med motsvarande hårda tänder?