Skogsfastigheter

Hjälp en nybörjare med ekonomin!

22 inlägg 15433 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#296238 Brukar tänka såsom att istället för att pensionsspara ett antal tusenlappar varje månad så använder man pengarna till att betala räntor på ett skogslån istället. Om du köper en fastighet som har bra tillväxt (stor andel yngre skog) så kommer du att få en bra värdeutveckling.

I ditt exempel så blir tillväxten 400 m3sk/år x 30 år ca 12000 m3sk, alltså då du är i pensionsåldern kan du göra en rejäl skogsavverkning eller alternativt sälja fastigheten med god vinst. Sedan har man ju roligt under tiden också om man gillar skog och det som hör det till, istället för att lita på att börshajarna vid Stureplan ska fixa det.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

JaktGripen  
#296335 Det är precis de tankarna jag går i - flytta om en del av pensionssparandet till räntebetalningar på skog. Skulle kunna vara en bra placering på längre sikt. Känslan av att äga något riktigt som skog överträffar helt klart ett inlogg på avanza. Problemet är ju att det är en utgift man binder upp sig på över lång tid. När väl räntan går upp så bromsas prisuppgången(eller tom prisminskning) på skogen upp samtidigt som man själv kan få svårt att betala sitt skoglån = att man måste sälja vid fel tillfälle.

Hur gör ni med försäkringar mot storm? Kan en ny gudrun radera stora värden? Misstänker att just relativt högt belägen skog med 50% tall inte är det mest stormresistenta...

   TS
Avatar Fallback

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

jannee  
#296351 Brand och stormförsäkring i IF är en självklarhet. Har du inte is i magen binder du räntan via hypotek.
Om eller rättare sagt när inflationen drar igång stiger priserna på allt - inte minst på skogsfastigheter.
För att riktigt få full utdelning på eller med en skogsfastighet bör man vara intresserad av skogligt arbete och friluftsliv.
Du ska hellre vilja ta en runda med röjsågen än sitta och slötitta på tv även om vädret inte är det bästa. Ser du det jobbiga i att planta eller röja ja då ska du nog trots allt avstå från en fastighetsköp.
Visst känns det bra när värdet stiger på fastigheten men trots allt känns det ännu bättre när man ser att plantorna man själv satt växer med raketfart.
Eller när jag gick och röjde, springa på ett nytt kantarellställe - det är att leva.

Avatar Fallback

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

isteskog  
#296363 Så sant, så sant! :wink:

Avatar Fallback

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

Animan  
#296861
OAS-forests skrev:Om du köper en fastighet som har bra tillväxt (stor andel yngre skog) så kommer du att få en bra värdeutveckling.


Först:Utsäkta eventuell trådkapning :oops:

Jag funderar på en mindre fastighet med stor andel ung skog, från K1 till R2, och ser inget större problem med att röja själv eftersom det är så pass få ha. Men hur blir det med ekonomin egentligen? Kommer ju bara ha ränte-/arbets- och maskinkostnader fram till första gallringen, hur räknar jag hem det under tiden skogen står på tillväxt? Kan man skjuta utgifterna framför sig i den egna skogsfirman? Känns som en halvdålig affär att "ligga ute" med 20' varje år i räntekostnader för att barnen ska få börja med gallringsinkomsterna om 30 år. Hur tänker man klokast?

Avatar Fallback

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#296862 Så är det ju. Skogsbruk är kapitalintensivt. Tänka får man göra själv, men räkna med att det dröjer 30-40 år innan du börjar få igen pengar, och sedan kanske 20-30 år till innan du går plus.

Avatar Fallback

Re: Hjälp en nybörjare med ekonomin!

jannee  
#296864 KÖPLÄGE. Fastigheten stiger troligtvis mer i värde än vad du har i räntekostnader. Det bästa (optimala) fastighetsköpet (när man är ung) att köpa en några år gammal planterad fastighet. Självklart måste priset var det rätta. Köpa fastighet med mogen skog = dyrt, för att inte säga mycket dyrt och med lite otur blåser en del omkull innan du avverkat eller är det mer röta än vad du anat + kostnad för avverkning, markberedning och plantering, i alla fall plantor.
Nu tänkte jag på fastigheter i Södra Sverige - i norr kanske det är helt annorlunda - ingen erfarenhet. Vi här nere behöver inte alls se så långsiktigt - får fullt mogen skog på en mansålder.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).