Motorsåg och handhållet

Samfällighetsförening - krav mm

20 inlägg 17964 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Samfällighetsförening - krav mm

cruisern  
#293122 Visst är det skillnad på en ideell förening och en samfällighetsförening. AMV anger dock inte vad som gäller för en samfällighetsförening. Man anger vad som gäller för yrkesmässigt arbete och vad som gäller för ideella föreningar. Då tycker jag snarare att i detta avseende en samfällighetsförening ligger närmare den ideella föreningen än det yrkesmässiga arbetet. Vår förening har inget vinstsyfte, har inte F-skatt och är inte momsregistrerad.

   TS
Husqvarna motorsågar
Avatar Fallback

Re: Samfällighetsförening - krav mm

Homo abies  
#293260 Eftersom ett ev fall endast avgörs EFTERÅT finns väl ingen anledning att chansa? det spelar ju ingen roll vad regler o lagar säger, kalle karlsson får ju likväl stanna hemma från jobbet om han på grund av bristande kunskap eller skyddsutrustning gör sig illa eller?

Avatar Fallback

Re: Samfällighetsförening - krav mm

Ernst  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#294035
cruisern skrev:Då tycker jag snarare att i detta avseende en samfällighetsförening ligger närmare den ideella föreningen än det yrkesmässiga arbetet. Vår förening har inget vinstsyfte, har inte F-skatt och är inte momsregistrerad.

Oavsett hur nära du tycker att en samfällighetsförening ligger den ideella föreningen, så är det lik förbaskat en samfällighetsförening.

Användarvisningsbild

Re: Samfällighetsförening - krav mm

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#329774 Någon som har koll vad som gäller för gemensamhetsanläggningar?
ansvar?
Krav Motorsågskort?
Röjsågskort?

Användarvisningsbild

Re: Samfällighetsförening - krav mm

cruisern  
#329799 Det finns inget klart besked vad gäller samfällighetsföreningar och gemensamhetsanläggningar. Säker Skog har gjort sin tolkning och bedömning. Där skriver dom:

21 Medlemmar i samfällighetsförening (vägförening) som jobbar med trädfällning efter styrelsebeslut
Ja, troligen Styrelsen i föreningen får troligen ett arbetsmiljöansvar. Verksamheten är ofta av betydande ekonomisk omfattning. Det egna arbetet ersätts ofta med lägre vägavgift

Hela listan finns på: http://sakerskog.se/2562-2/

I vår samfällighetsförening har vi sagt följande till våra medlemmar:

"Fr.o.m 1 jan 2015 måste man ha motorsågskörkort och erforderlig skyddsutrustning vid yrkesmässigt skogsbruk eller om man utför arbete åt annan. Om man däremot utför arbete åt sig själv finns inte dessa krav. När det gäller samfällighetsföreningar så har vi varit i kontakt med Arbetsmiljöverket för att om möjligt få klarhet i vad som gäller. Tyvärr finns det inget skrivit vad som gäller för en samfällighetsförening. Det är först vid en eventuell olycka som en domstol kommer att ta ställning till ansvarsfrågan. Något rättsfall finns inte vad vi känner till.

Med vetskap om detta och respekt för de risker som finns vid arbete med motorsåg har styrelsen beslutat att motorsågsarbete på städdagarna i föreningens regi får endast utföras av personer med motorsågskörkort och erforderlig skyddsutrustning. När det gäller arbete med röjsågar så tar vi ställning till detta från fall till fall.

De som har motorsågskörkort och erforderlig skyddsutrustning får dock ta med sin utrustning och använda motorsåg på städdagarna om behov finns."

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).