Skogsfastigheter

Vad ska man köpa för skog som ung?

22 inlägg 27139 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

Skogsforskare  
#284922 Man kan drabbas av storm, röta, skogsbrand... men på riktigt lång sikt brukar mark vara en pålitlig investering, förutsatt att man har kapitalet.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

jannee  
#284926 Riskvilliga människor lånar till och på aktier, oftast går det tydligen bra eftersom det är så populärt.
Mindre riskvilliga köper fast egendom, har på sikt mer eller mindre alltid varit lönsamt.
Viktigt är dock att det ligger i ens omedelbara närhet så att man lätt kan åka dit och jobba, då kan det lätt bli en liten hobbyverksamhet - som på sikt kan vara väldigt lönsam.

Avatar Fallback

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

haggloader  
#284949
jannee skrev:Jag blev idiotförklarad för lite över 40 år sedan när jag köpte, dessutom till över 80% med lånat kapital.
I dag är jämnåriga i stället avundsjuka till vilken "tur" jag hade som då köpte. Fastigheten har under årens lopp betalt sig själv, förutom mitt arbete som jag har satt på "nöjeskontot".
Hur framtiden blir har vi ingen aning om, men varför kommer det inte att fortsätta likadant som det gjort de senaste 100 åren?
Skog, åker, ja mark är värdebeständigt till skillnad mot nästan allt annat man kan köpa.
I mitten på dina 40 år avreglerades skogsfastighetsmarknaden och priserna ökade kraftigt som en följd av det. (Nu är ju marknaden avreglerad.)

Avatar Fallback

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

Skogsinvest  
#284974 Är själv 25 år och har skog i Skellefteåtrakten. Jag har som många andra en något skev åldersfördelning med mycket gammal skog och mycket skog i 20-årsåldern. Jag köper fastigheter som innebär en bättre arrondering på det jag redan äger. Är man i vår ålder och inte har skog sedan tidigare och köpet är långsiktig avkastning skulle jag rekommendera att köpa skog som genomgått förstagallring men inte andragallring eller mer. Då står det ganska få men bra kubik och de växer bra. Det bästa är om det hunnit gå några år sedan förstagallringen utförts. då är beståndet mer stormfast och träden har hunnit utveckla grönkronan och rotsystemet. Nackdelen är att dessa fastigheter sällan säljs. Det skulle kunna vara en fördel om en del av området är avverkningsmoget. Då går det att finansiera en del av köpet genom avverkning och dessutom får man lite arbete med förröjning, plantering och sedan några omgångar röjning på köpet!

Avatar Fallback

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

Uffe  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#285015 Viktigast är nog att man tar steget och verkligen köper. Alltför många väntar på den perfekta affären, bättre gå för en ok affär och att det blir av.

Användarvisningsbild

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

SkogsGotte  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#285017 Tycker dock att man hur som helst måste våga låta några affärer rinna ut i sanden om det blir budgivning.

Har varit intresserad på en 5-10 fastigheter dock så har slutpriset alltid hamnat en bra bit över utgångsbudet. Så har själv inte lyckats hitta något än, men man letar alltid efter något som ligger rätt till både ekonomiskt och geografiskt.

Bäst är ju att lyckas hitta en fastighet som inte går ut via någon av de större mäklarfirmorna. Sedan är det ju givetvis trevligt om skogen har en bra åldersfördelning.

Användarvisningsbild

Re: Vad ska man köpa för skog som ung?

Camaro1969  
#478085 hur har det gått?

jag är några år äldre och har precis skrivit kontrakt på ca 70 ha, angränsande till min nuvarande bostad.

så det känns som man går en spännande framtid tillmötes.

jag har dock varit arbetsam och sparsam, så kan i princip casha denna fastighet, vet inte hur jag gjort om jag haft svårt att ens få till handpenningen, då hade jag nog hellre sparat i aktier OM det inte är känslan av att äga skog som lockar mest

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).