Skogsfastigheter

Arrende jordbruksmark till bonde

74 inlägg 81916 visningar 18 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Bengt.Svensson  
#284108 Vad som inte framkommer så ofta är att om länsstyrelsen inte tycker du sköter marken så kan du bli återbetalningsskyldig för hela åtagandeperioden (oftast 5 år). Om du lyfter stöd så har man ett 5-årsprojekt som man inte kan avsluta utan vidare. Slutar du sköta marken under perioden så kan du få betala tillbaka delar av stöden för de år du brukat marken.

Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

mooos73  
#284128 Självklart ska han betala arrende på marken han brukar. Vart i landet och tillgång och efterfrågan avgör nivån på arrendeavgiften.
Förstår inte varför någon ska låta någon bruka någons mark gratis.
Ingen tackar dig för att "du är snäll och håller landskapet öppet".

Tror inte du ska vänta dig några fantasisummor om det inte är så att det finns flera aktiva lantbrukare som "slåss" om marken.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

ruth  
#284720
Chuck Norris skrev:

Menar du att du brukar 4ha och har ekonomi på det bara för att du var så snabb på att fylla i EU ansökan? Räkna maskiner, slitage, drifttimmar, diesel etc och du går garanterat back. Varenda bonde skulle ju vara miljonär med dina fantasikalkyler ( eller brist på kalkyl)


Jag förstår inte din fråga. Jag svarade på någon annans fråga där personen trodde att det var jobbigt att söka eu-stöd. Det är inte jobbigt eller någon byråkrati. Jag tycker inte det skulle kunna vara enklare.
Nej jag går inte back eftersom jag inte har någon maskinpark. Du kan läsa på vad som krävs för gårdsstöd på jordbruksverkets sida istället för att vara spydig.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

ruth  
#284722
Bengt.Svensson skrev:Vad som inte framkommer så ofta är att om länsstyrelsen inte tycker du sköter marken så kan du bli återbetalningsskyldig för hela åtagandeperioden (oftast 5 år). Om du lyfter stöd så har man ett 5-årsprojekt som man inte kan avsluta utan vidare. Slutar du sköta marken under perioden så kan du få betala tillbaka delar av stöden för de år du brukat marken.


Vissa saker som betesstöd kräver åtagande, men gårdsstöd söker du från år till år. Det enda kravet är att marken betas eller att man slår.

Ett problem är ju dessa "bönder" som brukar marken muntligt utan arrendekontrakt samtidigt som de ingår åtangande på 5år, vilket gör att de kan hamna i knipa då markägaren, som trådskaparen, vill ha igen marken och bruka marken själv.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

ruth  
#284724
valmet862 skrev:
ruth skrev:
Så är det verkligen inte. Att söka stöd gör man på jordbruksverkets hemsida och de tog 10 min för mig sist. Jag köpte 4 hektar stödrätter på blocket för 5000kr, och första året fick jag 10 000kr i stöd. Det var förra året.

Jag håller med trådskaparen lite för hans uppvaknande har jag också fått göra. Hade jag vetat hur höga bidragen är hade jag sökt stöd för länge sen.


marken ska ju också odlas enligt EU-s regler, och inte ligga o växa igen.....


Nä, men det är inga höga krav som finns för att få EU-stöd. (gårdsstöd). Du behöver bara slå eller ha djur som betar.

Den "bonde" som brukade min åker innan mig fick gårdsstöd, kompensationsbidrag, och vallstöd samt ekologisk odling, men hon odlade ingen vall. Det enda som växte på min åker var maskrosor och annat ogräs. Hon orkar inte plöja upp åkern och har inte gjort det på minst tio år för det är jobbigt.

Ska man få vallstöd ska man väl ändå odla vall, dvs anlägga vall vart tredje år, kosta på frö osv, plöja upp osv. Hon fick alltså stöd för vallodling och länsstyrelsen hade inget att påpeka, alt har de inte kontrollerat hennes arealer.

Så jag vet inte, men det känns som du tror att jag låter marken växa igen, när det är precis tvärtom, det är ju först nu när jag tar över som det blir nån ordning här. Många riktiga bönder är lata. Och jag behöver väl inte säga att den bonden inte betalade en krona i arrende heller, och trots att jag brukade marken själv så sökte hon EU-stöd ändå (på min mark) vilket är helt emot reglerna och jag hoppas hon fick betala tillbaka pengar. Det är den som brukar marken som ska ha stöden.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Chuck Norris  
#284731 Om jag fick bestämma så skulle den som producerar något(mjölk, kött etc) få stöden. Det är ju åt skogen att man bara skall kunna putsa av marken och få stöd för det. Putsa marken och sen importera maten!?

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#284737 Så är det i dag, men den som har marken vill gärna ha något för att den utnyttjas. Om det är mer, mindre eller samma belopp som stöden, få avgöras från fall till fall.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

zorran  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#284740
Chuck Norris skrev:Om jag fick bestämma så skulle den som producerar något(mjölk, kött etc) få stöden. Det är ju åt skogen att man bara skall kunna putsa av marken och få stöd för det. Putsa marken och sen importera maten!?



Häller med fullständigt! Som det är nu så går det mesta av stödet till de som bara väntar på att pengarna ska trilla in. Dvs de orkar inte ens putsa varje år utan de tar det när slyet är 2 meter, För det är då det syns på satellitbilderna och de riskerar att bli synade.


Sen kan man diskutera EU bidrag hur länge som helst.



Zorran en som tror på virkespriserna.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

brassel  
#284769 Roten till mycket ont inom jordbruket är hur Sverige och EU har offrat jordbruket för att få sk frihandeln globalt på andra varor.
Subventioner till jordbruket i EU är ev plåster på såren för det.
Som jag ser det så är det till stor del bara livsmedel utan konkurrens med, enl svensk lagstiftning, olaglig mat som ev funkar i Sverige.
Att bönder gör vad de kan i detta "riggade politiska spel" har jag full förståelse för.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

isteskog  
#288132 Jag arrenderar ut min mark till en ekologisk mjölkproducent. Får 800kr/ha och betena betade. Sen hyr jag ut stödrätterna åt arrendatorn.
Hjälper arrendatorn med vissa jobb som betesputsning, flytt och daglig kontroll av djuren m.m
Höll på själv med mjölk och köttproduktion i drygt 20 år, så nog vet man hur mycket jobb det är med att hålla markerna öppna.
Att prata med varandra jordägare/arrendator är nog det bästa sättet för att undvika missförstånd.

P.S Är väldigt nöjd med min arrendator!

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

ruth  
#289112
isteskog skrev:Jag arrenderar ut min mark till en ekologisk mjölkproducent. Får 800kr/ha och betena betade. Sen hyr jag ut stödrätterna åt arrendatorn.


Du är smart som hyr ut stödrätter. Jag frågade snällt om jag kunde få igen mina stödrätter som delats ut på min mark, men det fick jag förstås inte. Man får skylla sig själv att man inte lagt beslag på dem själv.

Var bor du där arrendet är så högt som 800kr/ha?

Jag äger en annan gård och får där 100kr/ha av arrendatorn, men ska föreslå att vi får hö istället.. kanske jag tjänar en slant på det.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

isteskog  
#289116 Jag bor 3 mil norr om Bollnäs (Hälsingland) Det var arrendatorn själv som erbjöd 800kr/ha.
Nu är det fina bitar som är systemtäckdikade 75-78.
Annars är arrendena här omkring allt ifrån dryga tusenlappen ner till några hundralappar. Och vissa är väldigt nöjda att någon ser till att det inte växer igen!!
Ni som tycker att arrendatorn inte sköter sig ... säg upp arrendet och få någon annan i stället. Och ni som tror att EU-bidragen är en guldgruva för den som arrenderar marken är verkligen ute och cyklar!! Iaf i Norrland så behövs nog EU bidragen för att hålla en levande landsbygd öppen.

Var själv mjölk och senare köttbonde så jag vet hur det var före EU och även efter :wink:

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

ruth  
#289126
isteskog skrev:Ni som tycker att arrendatorn inte sköter sig ... säg upp arrendet och få någon annan i stället.:


Tack för svar.. Dina bitar är säkert också väldigt stora. Jag tror det är ganska vanligt att man tar vad man får, och eftersom ingen i min familj har höjt arrendet så har inte bonden/arrendatorn betalat mer än 100kr/ha vilket han även gjorde för 20 år sen.

Fast en grej jag tänkt på, det är vad kan man tänkas säga ingå i ett arrende? Jag tycker ju att arrenderar man marken och utnyttjar ladorna borde man ta hand om dem? I förrgår var jag ut till en åker där jag har en fin timrad lada med tegeltak som tyvärr fick en stor tall över sig för två år sen. Jag frågade arrendatorn då, (personligen) om han kunde vara snäll att ta bort tallen och han fick behålla träden om han vill, och han sa att han skulle göra det.

Nu två år senare ligger fortfarande tallen över ladan och jag klättrade upp på ladan och har börjat såga själv nu, med handsåg. Det är ju han som använder ladan och förvarar sina höbollar där, så då tycker jag att han borde kunna dra bort tallen med sin traktor.. eller hur?

Användarvisningsbild

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#289140
ruth skrev:Fast en grej jag tänkt på, det är vad kan man tänkas säga ingå i ett arrende? Jag tycker ju att arrenderar man marken och utnyttjar ladorna borde man ta hand om dem? I förrgår var jag ut till en åker där jag har en fin timrad lada med tegeltak som tyvärr fick en stor tall över sig för två år sen. Jag frågade arrendatorn då, (personligen) om han kunde vara snäll att ta bort tallen och han fick behålla träden om han vill, och han sa att han skulle göra det.

Nu två år senare ligger fortfarande tallen över ladan och jag klättrade upp på ladan och har börjat såga själv nu, med handsåg. Det är ju han som använder ladan och förvarar sina höbollar där, så då tycker jag att han borde kunna dra bort tallen med sin traktor.. eller hur?


I arrendesammanhang finns något som heter syn. http://www.arrendenamnden.se/Jordbruksa ... avrakning/
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).