Öppna kategorin

En liten fundering..

22 inlägg 11525 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

En liten fundering..

Wenjad  
#284386 Hej! hoppas detta är rätt kategori att skriva detta i men provar, moderatorn får flytta tråden isåfall! Nu till ämnet, jag har länge nu haft funderingar på om det är möjligt i dagens läge att börja direkt från grunden inom skogsbruk och jobba sig uppåt, från grunden menar jag då att börja med röjmotorsåg, motorsåg, plantsättning osv. och sedan jobba sig uppåt mot skördare, skotare, markberedare osv. just nu är jag 18 år, har lite erfarenhet av allt detta men jag har fått upp ögonen för skogsbruk och upptäckt att jag verkligen brinner för detta, varje dag försöker jag lära mig mer om allt som hör skogsbruk till. just nu ska jag börja mitt andra år på transport linjen i älvdalen, men efter ett år på den skolan ( som är en naturbruks skola) så har jag jag mått upp ögonen för skog så jag planerar att efter mina 3 år på transport även gå en vuxen utbildning inom skog. så vad tror ni? är det möjligt att bygga ett företag från grunden? ser framemot era svar och hoppas att ni tar mig seriöst även fast jag är ung då detta inte är nått som bara flugit i mig utan som jag gått och tänkt på länge nu! MVH Markus :grin:   TS
Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

jannee  
#284390 Personligen tycker jag att du ska hoppa över de 3 första momenten, du lär inte göra några pengar på något. Försök att få anställning som förare av skotare eller skördare. Har du anlag,= kan konsten att inte köra sönder och att reparera sådant som behövs, då som först vet du om det är något att satsa på. Erfarenhet (kunskaper) + ett brett kontaktnät är det viktigaste om du tänker gå vidare och bli egen.
Jobba med röjsåg/motorsåg/plantering visserligen små investeringskostnader men ett djävla slitgöra, när man sedan kommer lite till åren och krämporna börja komma undrar man vad man egentligen sysslat med.

Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

Hema  
#284393 Inget är omöjligt brukar det heta och dina funderingar platsar nog i det uttrycket. Väljer du rätt maskiner och rätt lösningar så finns det alla chanser till att det kan gå bra. Jag ska inte gå in på alla ev. problem, men vad är målet? Att bli entreprenör med flera anställda och maskiner för olika ändamål eller något annat?

Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

Skogsforskare  
#284397
Hema skrev:..., men vad är målet?

Hemas fråga är central. Även om du just nu bara går i gymnasiet så är ditt svar helt avgörande för vilken väg du ska välja.

Oavsett om du vill starta eget eller bli anställd så kommer dina uppdragsgivare kika på vad du kan, din utbildning. Så vad är det du egentligen vill göra? Gå i skogen (exv planerare åt ett företag), köra maskin (skotare eller skördare, anställd eller egen?), eller är det att träffa folk (virkesköpare och/eller rådgivare), eller jobba med planläggning på en mer övergripande nivå (GIS-specialist, strategisk planerare).

Den som har lite egen skog kan syssla med skogsbruk på hobbynivå, och njuta av skogen på det viset, men om du vill jobba med skog på heltid så bör du nog fundera på ungefär vad det är du vill jobba med, på sikt, och sen se vad det finns för utbildningar som leder dit.

Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

dwurg  
#284400 Angående slitage på kroppen så sliter det väl inte mindre att sitta i en maskin 8h om dagen, blir lite andra skador bara. Kroppen är gjord för att röra på sej, sen beror det ju på i vilken form man är och hur man lägger upp arbetet oavsett vilket jobb man sysslar med.

Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

jannee  
#284405 När det gäller kroppslitage kan jag bara gå till mig själv. Sitta bakom ratten och köra 40 till 50 timmar i veckan, inklusive loss och lastning har jag inga större problem med. Jag far betydligt mer illa av att gå med röjsågen eller plantera för att inte säga avverka skog, då har jag ont (värk) lite varstans, mest knäleder och rygg. Jag är idag m.a.o. mer eller mindre utsliten, ok, jag är snart pensionsmässig men inbillar mig ändå att det är skogsarbetet som slitet ut kroppen.
Personligen tror jag en skördare är mer human mot rygg och knä, kanske axlar far mer illa, men vad vet jag.

Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

Sture Andersson  
#284407 18 år och brinner så för skogen,den som satsar så på nått går det alltid bra för ,det kommer finnas obegränsat med arbete för dig att jobba som egen med röjning plantering .Om du är förståndig med arbetet och inte överbelastar ryggen ,utan tränar upp dig långsamt och stärker dig kommer du bli urstark och inte få några krämper.Det är i maskiner kroppen tar stryk.Om du sitter still i en maskin 8-10 timmar om dan och sen går ut med röjsågen då är det inte konstigt om man får ont.Tycker din plan låter perfeckt starta försicktigt och sen öka med åren.Det är alldeles för få som vill starta eget och jobba med skog .

Användarvisningsbild

Re: En liten fundering..

Wenjad  
#284415 Får tacka för alla svar! mitt mål är att bli entreprenör och ha maskiner såsom skördare, skotare och markberedare, sen jobba upp sig och skaffa flera grupper, alltså även ha anställda. röjning och sådant är nått jag tänkte jag kunde syssla med medans jag går i skolan, alltså på loven eller efter skolan för att tjäna pengar och sånt medans jag går klart utbildningen, eller om man kanske kan hjälpa folk att köra ved, ta ner träd och sånt eller bara snygga till runt gårdarna åt dom. jag har ju tillgång till en gammal 868a så köra ved åt folk kanske vore nått att satsa på medans man går skola? och sen när jag gått klart skolan söka jobb som skotar eller skördar förare och börja bygga erfarenhet och skapa kontaktnät? Som ni kanske märkt har jag väldigt lite kunskap om att driva företag eller vad som är lönsamt och vad som inte är lönsamt :wink: men som jag sa, lär mig mer och mer varje dag så tillslut ska jag väll hoppas att det blir nått av det hela :grin: MVH Markus!

   TS
Användarvisningsbild

Re: En liten fundering..

T Landström  
#284417 Försök att ha ett jobb med varierande uppgifter... Specialisera dig inte bara på en sak...

Allt för många arbetsskador beror på för monotona och ensidiga jobb...

Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

Tosca  
#284419 Titta efter en ekonomiutbildning också så du får lite koll på kassaflödena innan du sitter i knät på en revisor och inte förstår vad det handlar om när du har några grupper.

Användarvisningsbild

Re: En liten fundering..

molnia  
#284420 som tosca nämner.,,

att kunna skogsarbetet är bara EN bit som framgångsrik skogsentreprenör.
*att ha utbildning i ekonomi och driva företag och att kunna handskas med pengar.
*jobba upp företaget långsamt och stadigt.
Ta anställning på ett företag, lär dig så mycket du kan och spara ihop en ekonomisk grund att bygga företaget på. Jobba vid sidan om innan du tar steget fullt ut.

har sett när det har satsat för mycket med lån och ivrigt rusat fram och de satsningar inte har gett vad de räknade med, utan står sedan med en ekonomi i ruiner som gav osämja i familjen och splittrad familj som följd.

jag vill inte avråda dig till att prova, för det går även att hantera ett misslyckande om man inte är för stolt att erkänna att det inte funkade. man måste inse när det är dags att ge sig när det går dåligt så att säga.

Användarvisningsbild

Re: En liten fundering..

Wenjad  
#284558 får återigen tacka för svaren! ekonomiutbildning, det var inte nått jag tänkt på men det är nog som ni säger bra att ha med sig i ryggsäcken så att säga! en sådan utbildning innebär väll inte 3 år på gymnasiet hoppas jag? men om det är så så får jag väll antagligen göra mig redo för 7 år på gymnasiet :grin: antar att det finns kortare sånna utbildningar man kan gå? :grin:

   TS
Användarvisningsbild

Re: En liten fundering..

Wenjad  
#284559 glömde skriva att vi kommer få bygge ett UF företag och sedan riva det inom transport utbildningen, det antar jag också är nått som är väldigt bra att stoppa ner i ryggsäcken :grin:

   TS
Avatar Fallback

Re: En liten fundering..

Hema  
#284579 Eller så finner du en jänta som kan det där med ekonomi. :)

Användarvisningsbild

Re: En liten fundering..

molnia  
#284670 hmm jag har inte koll, men om man har gått ut gymnasiet tror jag inte man får börja ett nytt program. tänkte mer distans/ kvällskurser på komvux/högskola/folkhögskola.
Något som du antingen läser medans du jobbar eller tar en paus från jobbet efter gymnasiet.
googlade lite och hittade ganska snabbt starta eget 1årig distansutbildning...
så det finns många alternativ.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).