Niking skrev:Famag skrev:Kravmärkt i all ära men skörden är inte särskilt mycket bättre 2013 än 1840.
Skillnaden är handelsgödsel finns numera. Då kallas det konventionellt.
Tja, du har ju även dränering, växtförädling, bättre och jämnare jordbearbetning och myllning, som definitivt höjer skörden för alternativodlade jordar idag jämfört med 1840. I den konventionella odlingen finns ju även diverse pesticider, som ytterligare höjer den konventionella skörden.Famag skrev:Arbetstidsförkortningen heter maskiner.
Stora maskiner = kortare arbetstid.
Dessa kostar pengar och då behövs det fler Ha att slå ut maskinkostnaden på.
Ligger en del i detta. Men också laga skiften, täckdikning och rationellare brukningsfält har ju möjliggjort allt större maskiner - samt förstås billig olja!Famag skrev:Vad gäller EU-stöden, behövs ett förtydligande.
EU anser det är billigare att ge livsmedelsnäringen pengar.
För det är färre bönder, än konsumenter som har råd att betala fullt pris för livsmedel.
Och varför ska livsmedel vara billigare.
Jo där handlar det om makt. Svältande mänskor som tidigare kunnat äta sig mätta kommer inte stillatigande att låta politiker gotta sig i mat och pengar.
I bästa fall röstar de bort politikerna.
Sämsta fall blir det kravaller och social misär.
Gränsen mellan hunger och vrede är ytterst tunn, vilket visades med all önskvärdhet över hela Europa under år 1848.Famag skrev:En annan icke föraktlig del för samhället är att det är oerhört många personer som administrerar dessa stöd.
Eu hade exportsubventioner när vi gick med. Har vi stått utanför så hade bara delar av lantbruket i Skåne, Halland Öster/Västergötland och lite brunabönodling på Gottland överlevt.
Där i mot vill jag säga att jag är ingen beundrare av EU.
Konstaterar bara hur det förhåller sig.
Frågan är ju om Sverige hade haft full frihandel på jordbruksprodukter idag, ifall vi inte hade varit med i EU. Jag är inte helt övertygad om detta.
/Niklas
Mindre reglerat än nu i alla fall.
Det är inte särskilt inne att äta svenskt, svensk mat är ju så låg kvalitet (sägs det). Mot svensk gris och svenska äpplen står argentinsk biff och thailändska frukter. Tror inte svenskarna vill betala något extrat för bönderna i Sverige. Varken skogs- eller jordbruks.