Skogsfastigheter

Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

66 inlägg 25804 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

BjörnM  
#253700 Jag funderar på att byta yrke. Skog har alltid intresserat mig, jag är dagligen i skogen, och jag är praktiskt lagd och villig att sätta mig på skolbänken, så grundförutsättningarna finns.

Men hur lätt är det att skapa sig ett liv som skogsbrukare om man startar från noll? Låt oss säga att jag bosätter mig nära en skogsfastighet, och har som mål att försörja endast mig själv, och endast genom att bruka skogen. Är det möjligt i dagens Sverige att göra detta?

Har sett exempel på runt 300-400 ha och det skulle ge tillräcklig avkastning för att försörja en person, om skogen är någorlunda heterogen. Naturligtvis beror det på en mängd faktorer så som om jag äger skogen eller arrenderar, vilka lån jag har, om jag har egna maskiner eller lejer ut. Men om vi utgår ifrån jag startar från noll, dvs jag har inget kaptial och jag äger ingen mark, men är villig att jobba hårt, är det praktiskt möjligt att få det att gå ihop ekonomiskt? I så fall, vilken väg ska jag ta ifråga om markägande/arrende, maskiner/leja ut, osv?

Optimalt sett vill jag också äga skogen jag brukar, istället för att arrendera den. Men från mitt perspektiv så ser det ut som att investering i skog inte går att försvara om man endast gör det i förhoppningen om att kunna leva på bruket. Det verkar snarare vara fråga om en långtidsinvestering där man hoppas att markpriset ska gå upp över tid. Men banken vill naturligtvis att man betalar ränta under tiden, och jag misstänker att skogsbruket inte kan täcka den räntan. Eller har jag fel? Finns det fonder eller annan hjälp för nykomlingar som vill bryta sig in i denna branch?



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Skogsforskare  
#253735 Det enkla korta svaret på dina avslutande frågor är - Nej!

Men vi kan ta frågorna lite mer uppdelat med förklaringar.

Jag har aldrig hört talas om någon i Sverige som i modern tid har fått arrendera en skogsgastighet för att bedriva skogsbruk. Det finns helt enkelt inga vettiga skäl för en skogsägare att arrendera ut nyttjandet av skogen på sin mark. Det är såpass enkelt att bara sälja avverkningar när man behöver pengar.

Så du måste köpa. Problemet är att priset på skogsfastigheter idag i huvudsak bestäms av det totala virkesförrådet på fastigheten, oavsett om det finns nåt att avverka eller ej, multiplicerat med ett virkesvärde som ligger långt över vad du får om du avverkar virke. Man får alltså mer betalt för sin skog om man säljer hela fastigheten än om man försöker avverka det virke som finns där. Konkret så innebär det att om du lånar pengar till att köpa en fastighet så kommer intäkterna från skogen inte räcka till för att betala ens ränta på lånen, ännu mindre någon lön till dig. För att ha råd att köpa en skogsfastighet idag måste du ha ett sparat kapital som du kan placera i den mycket långsiktiga investering som köpet av skog är.

Om du skulle hamna i ett läge att någon skulle skänka dig en stor skogsfastighet, hur mycket behöver man då för att kunna leva bara på skogen? Ett grovt överslag skulle kunna se ut såhär:

Om du nöjer dig med 20 000 brutto i månaden så behöver du dra in ca 30 000. Nettot per avverkad kubikmeter är låt säga 200 kr/m3, vilket innebär att du behöver 150 m3/månad. Per år behöver du alltså 1800 m3. Tillväxten på en medelgod mark är maximalt ca 5 m3/år&ha, vilket betyder att du behöver ca 400 ha produktiv skogsmark. Om du vill ha högre inkomst så kan du ju grovt räkna ut hur stor fastigeht du behöver. En rimligare nivå, för att verkligen kunna leva på skogen, är sannolikt ungefär det dubbla.

Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#253737 Arrendera känns inte rätt för mig, köp en liten fastighet med tillhörande enkelt hus
och lev på det som finns inom pendelavstånd som komplement till skogen.
Kanske vidareförädla det skogen ger, allt från bioenergi till möbelsnickeri så får du ett bättre netto
eller iaf ett netto.
Bor man i skogen, värmer huset med egen ved osv så borde man kunna hanka sig runt ett år på
en rätt så modest inkomst, kanske kring 100K/år resten kan gå till amorteringar.
Eller bli storfräsare på en gång, låna tjugo miljoner och hoppas på bra priser?
Högintressant tråd iaf.

Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#253745
Skogsforskare skrev:Jag har aldrig hört talas om någon i Sverige som i modern tid har fått arrendera en skogsgastighet för att bedriva skogsbruk. Det finns helt enkelt inga vettiga skäl för en skogsägare att arrendera ut nyttjandet av skogen på sin mark. Det är såpass enkelt att bara sälja avverkningar när man behöver pengar.


Det finns inte ens lagstöd för att göra det. Avverkningsrätt kan bara säljas på fem år som längst. Jag tror lagstiftarna har gjort så för att man inte skall komma runt jordförvärslagen.

Om du jobbar 150h/månad och vill ha in 30 kkr, så får man jobba in 200:-/h. Om du hugger och kör ut 0,6 m3f/h med motorsåg och enklare traktor så borde du få ihop det (avgår kostnad traktor/såg), hälften timmer hälften massa. Ca 1000 m3f per år. Räcker kanske med 150-180 ha. I Götaland.

Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Skogsforskare  
#253750 Kostnader för traktor, vagn, motorsåg, drivmedel, etc måste man också tjäna in.

Menar du att du kontinuerligt skulle kunna producera 0,6 m3f/h på avlägg vid bilväg i 1700 h/år?
Transport ut i beståndet, fälla, kvista, kapa, lasta, transport till bilväg, lasta av, inklusive stopptider för reparationer, fila såg, osv? Året om, 8 tim/dag?

Dessutom lär det ingå en del gallring, vilket sänker produktiviteten.

Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

BjörnM  
#253755 Tack för alla svar. Det är ett intressant ämne.

Jag hade hoppats att staten, med sitt ägande av ca 20% av all skog i Sverige, hade något program där man kunde arrendera skog på 20 år till en billig penning, om man var villig att personligen bruka den. Det skulle skapa nya jobb och ge en meningsfull sysselsätting för många människor. Och jag skulle tro att det i slutändan blir billigare också om man jämför med vad de arbetslösa kostar samhället. Andra länder har sådana program för att stimulera jordbruk och skogsbruk.

Jag antar att jag kunde utbilda mig och sedan ta jobb som timmerhuggare, men jag föredrar starkt att köra eget. Synd bara att verkar så svårt att slå sig in i denna bransch.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

T Landström  
#253757 Sedan har man ju plantering och röjning...

Men när man jobbar åt sig själv så arbetar man nog mer än de 2080 timmar som man får betalt för som anställd...

Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Skogsforskare  
#253760 Men i dina 2080 timmar ingår minst fem veckors betald semester, som måste finansieras av de övriga 47 veckorna (minus helgdagar).

Det jag försökte visa "nykomlingen" var att drömmen om att låna pengar, köpa sig en skog och sen försörja sig på den är just en dröm. Den förutsätter att du antingen redan har det kapital som behövs för att köpa skogen eller får den i gåva eller genom arv. Och att det sen krävs hårt arbete för att leva på skogen, såvida man inte har såpass stor fastighet att man i huvudsak kan leva på rotposter och ägna egna verksamheten åt exv röjning och plantering.

Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Skogsforskare  
#253762 Du kan utbilda dig till maskinförare, köpa egen maskin och sen jobba som entreprenör. Fast det är ett slitigt yrke med ofta osäker ekonomi.

Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

BjörnM  
#253769 Om vi antar att 400 ha kan försörja en person på heltid, och att staten kan välja mellan låta en anställd på Svea Skog sköta om den, eller att arrendera ut den till mig gratis, i vilket fall tror du den blir bäst omhändertagen? Av mig som har intresse av att den ger maximal avkastning, eller av den anställda som inte har något egenintresse i fastigheten?

För mig verkar saken solklar, men kan jag kanske missar något? Jag antar att man också kan se det som att han förlorar sitt jobb om jag får arrendet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Camwood  
#253774
BjörnM skrev:Om vi antar att 400 ha kan försörja en person på heltid, och att staten kan välja mellan låta en anställd på Svea Skog sköta om den, eller att arrendera ut den till mig gratis, i vilket fall tror du den blir bäst omhändertagen? Av mig som har intresse av att den ger maximal avkastning, eller av den anställda som inte har något egenintresse i fastigheten?

För mig verkar saken solklar, men kan jag kanske missar något? Jag antar att man också kan se det som att han förlorar sitt jobb om jag får arrendet.

Jag tror inte att du kan arrendera skog för skogsbruk i Sverige :???: så då faller ju din frågeställning, eller? Du får nog köpa skog och det går visst att göra bra affärer o investeringar fortfarande även om det har blivit svårare. Men det behövs kapital som du förfogar över utan belåning av banker om du ska göra dom riktiga klippen. Sen kan man alltid köpa små udda skogsfastigheter för ett lågt pris per m3 o jobba å slita som en torpare men ja misstänker att de är inte vad du menar.

Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#253778 Att köpa en skogsfastighet idag och bara avverka träd för att finansiera köpet är svårt.
Skogsindex från tex Uppland visar att en majoritet av inkomsterna måste komma från annat håll
än att bara sälja virke.

http://www.skogssallskapet.se/skogsvard ... karta.html

Därför krävs det av skogsköparen ett stort mått av affärsmässighet,
där man säkerställer en bra inkomst från annat tex jakt, fiske, turism, reklamskylt vid väg, bergstäkt,
avstyckning av tomter mm.

Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

T Landström  
#253779
Skogsforskare skrev:Men i dina 2080 timmar ingår minst fem veckors betald semester, som måste finansieras av de övriga 47 veckorna (minus helgdagar).

Det jag försökte visa "nykomlingen" var att drömmen om att låna pengar, köpa sig en skog och sen försörja sig på den är just en dröm. Den förutsätter att du antingen redan har det kapital som behövs för att köpa skogen eller får den i gåva eller genom arv. Och att det sen krävs hårt arbete för att leva på skogen, såvida man inte har såpass stor fastighet att man i huvudsak kan leva på rotposter och ägna egna verksamheten åt exv röjning och plantering.


Det va det jag menade...
Som egen jobbar man nog närmare 2500 timmar om året...utan semester... ;)

Användarvisningsbild

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

BjörnM  
#253780
Camwood skrev:Jag tror inte att du kan arrendera skog för skogsbruk i Sverige :???: så då faller ju din frågeställning, eller?


Ja, det vara bara en hypotetisk fråga, som uppföljning på en kommentar där någon skrev att arrendering inte förkommer i Sverige. Jag ville påpeka att det troligtvis ligger i Svenska statens intresse att arrendera ut skogsfastigheter till privatpersoner. Men eftersom Sverige är socialistiskt så blir det naturligt att driva bruk genom statsanställda, och istället ge arbetslösa bidrag.

   TS
Avatar Fallback

Re: Är skogsbruk svårt för nykomlingar?

Skogsforskare  
#253781 Sveaskogs marker brukas i första hand av privata entreprenörer (maskinägare) som kontrakteras av Sveaskog.
Om du vill jobba med skog är nog det bästa att först gå en skoglig utbildning.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).